Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιμονή της κυβέρνησης στην υποβάθμιση

Γενικόλογες εκσυγχρονιστικές υποσχέσεις του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα στο αίτημα της ΕΙΝΑΠ για αναβάθμιση των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου

Η περιορισμένη ή οριακή σε ορισμένες περιπτώσεις επίλυση του θέματος των κονδυλίων για τις εφημερίες των νοσοκομείων - κυρίως της Α Ζώνης - επιχειρήθηκε να εμφανιστεί απ' την πλευρά της κυβέρνησης ως πολιτική συνέχειας και αναστήλωσης του ΕΣΥ, αλλά και ως μέσο συγκάλυψης - ή μετάθεσης - των εκρηκτικών προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας.

Η επιχείρηση αυτή εκδηλώθηκε χτες σε δυο επίπεδα: Τόσο στην Κυβερνητική Επιτροπή, όσο και στη συνάντηση του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ).

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμας εξέφρασε την άποψη ότι μετά και την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τις εφημερίες της Α Ζώνης θα εκτονωθούν οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην Κυβερνητική Επιτροπή ανέφερε ότι το ΕΣΥ είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.

Την αντίθετη ακριβώς κατάσταση από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα διαπίστωσαν λίγες ώρες αργότερα οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών στη συνάντησή τους με το Λ. Παπαδήμα. Τουναντίον μάλιστα, όπως επισημάνθηκε απ' τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννη μετά τη συνάντηση, η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων.

"Δυστυχώς, είπε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, δεν έχουμε ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Και πάλι έχουμε κάποια κονδύλια, τα οποία οφείλουν να εκτιμηθούν απ' τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών". Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης υπογράμμισε ότι δεν πάρθηκε υπόψη το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού προτύπων των εφημεριών, ότι δεν υπήρξε απάντηση στο αίτημα για άμεση αναβάθμιση των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Δεν υπήρξε, πρόσθεσε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, καμιά δέσμευση για το πόσες προσλήψεις θα κάνει στο πρώτο εξάμηνο του 1999. Αμέσως μετά ο Λ. Παπαδήμας με τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, με τις μεγαλοστομίες περί εκσυγχρονισμού των δημόσιων νοσοκομείων που τελικώς περιορίζονται στα πέντε νοσοκομεία που ανακοίνωσε στις 27.1.1999. Για το ζήτημα των προσλήψεων παραδέχτηκε ότι δε θα είναι μόνιμο, καθώς είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες με το "νόμο Πεπονή" αλλά δεν ανέφερε κανένα νούμερο ή χρονικό ορίζοντα.

Στο ερώτημα γιατί δε συντάσσει προγράμματα εφημεριών, καθώς και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υποστήριζε ότι τα χρήματα φτάνουν μέχρι που αποδείχτηκε το αντίθετο, ο υπουργός απάντησε τα εξής: "Οι περισσότεροι συνδικαλιστές μέλη της Διοίκησης της ΕΙΝΑΠ - γιατροί είναι και ξέρουν - τοποθετήθηκαν στη συνάντηση και ξέρουν ότι στα περισσότερα νοσοκομεία είναι υπεραρκετές - δεν τα ανέφεραν ποια είναι τα νοσοκομεία αυτά, ίσως να περισσεύουν και χρήματα, σε κάποια άλλα καλύπτονται πλήρως και ανέφεραν 4-5 νοσοκομεία, που - κατά τη γνώμη τους - δεν καλύπτονταν πλήρως. Ε, αυτά τα νοσοκομεία εάν καθίσει και τα αναλύσει κανείς, θα δει ότι έχουν πλήρη αντιστοίχιση με άλλα νοσοκομεία ίσης δύναμης κλινών και ίσου προσωπικού, ούτως ώστε δεν έχει λογική καμία τέτοια τοποθέτηση".

Τριήμερες στάσεις εργασίας

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης δήλωσε ότι οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ.-2 μ.μ.), από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη 17 Φλεβάρη, σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για να διαμορφώσει την πρόταση που θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει την Τετάρτη και ώρα 1 μ.μ. στην έκτακτη γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Λαϊκό". Τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ είναι:

  • Αμεσα μέτρα για την αναβάθμιση του Δημόσιου Νοσοκομείου, ώστε να πάψει η αθλιότητα. Αμεσες προσλήψεις ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής με σύγχρονα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας εκεί που κραυγαλέα λείπουν και είναι αιτία διαφυγής πόρων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ουσιαστική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, έτσι που οι χώροι περίθαλψης να σέβονται τον άρρωστο, το συγγενή και τους λειτουργούς της υγείας.
  • Αμεση πληρωμή όλων των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν το 1998, με βάση τα προγράμματα των Επιστημονικών Οργάνων.
  • Ασφαλή προγράμματα εφημεριών για το 1999, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής και τις προτάσεις των Επιστημονικών Οργάνων των Νοσοκομείων.
  • Εξασφάλιση των συνολικών αποδοχών του Δεκέμβρη του '97 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
  • Την άμεση ανανέωση των συμβάσεων όλων των ψυχοθεραπευτών της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω".

Και η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ καταλήγει: "Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού με φορείς υγειονομικών, εργαζομένων και χρηστών των υπηρεσιών υγείας για τα πραγματικά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την πλευρά του αρρώστου (1999-03-21 00:00:00.0)
"Εφημερεύει" η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων! (1999-02-09 00:00:00.0)
"Ανθυγιεινή μέγκενη" στα νοσοκομεία (1998-11-10 00:00:00.0)
Αγωνιστική συνέχεια για δημόσια υγεία (1998-10-17 00:00:00.0)
Σήμερα η συνέλευση της ΕΙΝΑΠ (1998-09-23 00:00:00.0)
Αγώνας σωτηρίας του ΕΣΥ (1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ