Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Πλημμελής μεταφορά και καταστροφή

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η επεξεργασία και διάθεση των νοσοκομειακών αποβλήτων στη χώρα μας, καθώς, η έλλειψη χώρων αποτέφρωσης και μετατροπής τους εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για την υγεία των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού, όσο και για το οικοσύστημα της χώρας μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο - Μαιευτήριο "Ελενα Βενιζέλου" με θέμα "Περιβάλλον και υγεία: Διαχείριση Αποβλήτων", τα νοσοκομειακά απόβλητα, τα οποία είναι πολλές φορές μολυσματικά, ραδιενεργά, εύφλεκτα, ακόμα και εκρηκτικά, απαιτούν για να εξουδετερωθούν και να είναι ασφαλή για το περιβάλλον και τους ανθρώπους ειδικές και πολύ προσεκτικές επεξεργασίες. Ωστόσο, στη χώρα μας, μόνο το 37% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων διαθέτει κλιβάνους, για την αποτέφρωση των μολυσματικών αποβλήτων, οι οποίοι όμως δε διαθέτουν αντιρρυπαντική τεχνολογία και σε πολλές περιπτώσεις είναι παλαιάς τεχνολογίας και δε λειτουργούν σωστά. Συνεπώς, η διαχείριση σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εκτός των νοσοκομείων, κάτι που επίσης εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η αποθήκευση και μεταφορά τους απαιτεί τη λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας, ενώ ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) διαθέτει μόνο δύο οχήματα για τη συλλογή αυτών των αποβλήτων.

Παράλληλα, ο μοναδικός στην Αττική πυρολυτικός αποτεφρωτικός κλίβανος, που λειτουργεί με ευθύνη του ΕΣΔΚΝΑ, έχει δυναμικότητα 0,5 τόνων την ημέρα ενώ, η αντίστοιχη ημερήσια παραγωγή μολυσματικών αποβλήτων της Αττικής φτάνει τους 20,5 τόνους.

Η αντίστοιχη ημερήσια παραγωγή μολυσματικών αποβλήτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου σημειωτέον δεν υπάρχει κρατικός φορέας αποτέφρωσής τους, είναι 19,5 τόνοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ