Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιλογή ζωής και περηφάνιας

Το δίλημμα είναι: 'Η βγαίνει στο δρόμο να παλέψει για να μείνει στο χωριό του και να καλλιεργεί τη γη του ή μαζεύει τα μπογαλάκια του για τη Γερμανία. Οι Θεσσαλοί αγρότες και οι συνάδελφοί τους στις άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας μας έκαναν την επιλογή τους: Θ' αγωνιστούν, "με νύχια και με δόντια", για να μην ξεκληριστούν. Είναι βαριά η ξενιτιά. Είναι άλλο πράγμα να δουλεύεις σαν "μηχανή" πλυσίματος πιάτων κι άλλο να παράγεις κάτι"δικό" σου.

***

Ο ξωμάχος είναι δεμένος με τη γη. Σκληρή η δουλιά στο χωράφι, αλλά τη χαίρεται. Θέλει σωματική αντοχή να παλεύεις με το χώμα. Θέλει δύναμη ψυχής ν' αγωνιάς αν θα σε βολέψει ο καιρός, να περιμένεις αν θα φυτρώσει ο σπόρος, αν θα προκόψει το φυτό, αν θα καρπίσει, πότε, πώς και πόσο θα πουλήσεις τη σοδειά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι η χαρά της συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία, η περηφάνια για το προϊόν της εργασίας και του κόπου.

***

Τη χαρά και την περηφάνια του παραγωγού θέλουν να στερήσουν από τον αγρότη εκείνοι που τον αποκλείουν από την παραγωγική διαδικασία, τον διώχνουν από το χωράφι, τον αποκόβουν από τη γη του. Προσπαθούν να στεγνώσουν την ψυχή του, να σβήσουν τις ελπίδες του, να τον αδειάσουν από τα αποθέματα προσφοράς στην οικογένειά του, στην κοινωνία, στην πατρίδα. Από παραγωγική μονάδα επιχειρούν να τον μετατρέψουν σ' ένα ακόμα "άχρηστο" άνεργο, "φύρα" της οικονομίας, "περίσσευμα" της κοινωνίας.

***

Ο αγρότης αντιστέκεται. Παίρνει το τρακτέρ και βγαίνει στην Εθνική Οδό. Από μηχάνημα της δουλιάς το μετατρέπει σε εργαλείο του αγώνα. Δεν έχει άλλο μέσο ν' αμυνθεί, να πιέσει, ν' αντεπιτεθεί. Και πέφτουν πάνω του τα λυσσιασμένα σκυλιά να τον κατασπαράξουν. Να του στερήσουν το δικαίωμα να παλέψει για την επιβίωσή του, για να είναι χρήσιμος, για την αξιοπρέπεια και την περηφάνια. Τον συκοφαντούν, τον βρίζουν, τον απειλούν, τον φέρνουν αντιμέτωπο με τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς, τους δικαστές.

***

Στο ξόρκι εναντίον του των κυβερνώντων, ο αγρότης απαντά με όρκο πίστης στον αγώνα. Ξέρει πως έχει το δίκιο και δεν υποχωρεί. Γνωρίζει πως μάχεται για το "καλό" κι αντέχει. Συνειδητοποιεί πως η νίκη του θα ωφελήσει κι όλους τους άλλους που βρίσκονται στην ίδια μοίρα και προχωρά. Θα φτάσει στο τέρμα. Αν δεν πετύχει σήμερα, θα πετύχει αύριο. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, θα είναι σκληρός και μακρόχρονος, αλλά τελικά νικηφόρος.

Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους «έκαψαν» τα... ηλιακά πάνελ (2013-03-15 00:00:00.0)
Ο αγρότης (2003-07-30 00:00:00.0)
Μέτωπο για ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και στην αγροτική οικονομία (2001-03-04 00:00:00.0)
Η εμφάνιση της εργατικής τάξης (2000-10-08 00:00:00.0)
Κοχλάζει η Θεσσαλία (1996-12-05 00:00:00.0)
Θέλουν να μας διώξουν (1996-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ