Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πειθαρχικές ευθύνες για τη Νιόβης

Πειθαρχικές ευθύνες σε όλους τους ανώτατους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην αστυνομική επιχείρηση της οδού Νιόβης καταλογίζει το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Δημήτρη Δασούλα που παραδόθηκε χτες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Γ. Κολιοκώστα, ενώ αντίγραφό του στάλθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Φίλ. Πετσάλνικο. Ο Δ. Δασούλας είχε αναλάβει από τον περασμένο Οκτώβρη, με εντολή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου, τη διενέργεια ΕΔΕ σχετικά με την αποτυχημένη επιχείρηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στις 23-9-98 για τη σύλληψη του Ελληνορουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι, που είχε αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη και τον ακρωτηριασμό ενός αστυνομικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εισαγγελικό πόρισμα επιρρίπτει πειθαρχικές ευθύνες στον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αθ. Βασιλόπουλο, ο οποίος θεωρείται ως κύριος υπεύθυνος για τη δεύτερη φάση της επιχείρησης, που άρχισε όταν ο Ματέι ξέφυγε μέσα από τα χέρια των αστυνομικών, ανέβηκε από το ισόγειο στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας της οδού Νιόβης, μπήκε οπλισμένος με μια χειροβομβίδα στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη και κρατούσε επί ώρες τα μέλη της ως ομήρους. Για την πρώτη φάση της επιχείρησης των αστυνομικών δυνάμεων αποδίδονται πειθαρχικές ευθύνες στον τότε διοικητή της ΕΚΑΜ Παν. Μαρίνη. Τέλος, ευθύνες έχουν ο τότε υπαρχηγός και σημερινός αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλος, ο πρώην αττικάρχης Παν. Γεωργακόπουλος και ο πρώην διευθυντής Ασφαλείας Θεόδ. Παπαφίλης, οι οποίοι κατά τον εισαγγελέα δεν έφεραν αντιρρήσεις όταν ο τότε αρχηγός έδωσε εντολή στα ΕΚΑΜ να εισβάλουν στο διαμέρισμα.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Ρωμαίος είχε ζητήσει να διερευνηθεί αν συντρέχουν λόγοι πειθαρχικής δίωξης και βάσει της παραγγελίας αυτής, ο εισαγγελέας κρίνει τώρα ότι πρέπει να διωχτούν πειθαρχικά όλοι οι παραπάνω "για κάθε πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στο υπηρεσιακό τους καθήκον". Φυσικά, ο σημερινός υπουργός μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη και η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, ενόψει μάλιστα και των ετήσιων κρίσεων του Μάρτη. Ηδη χτες το βράδυ δήλωσε ότι ο σημερινός αρχηγός χαίρει απολύτως της εμπιστοσύνης του και ότι κατά την άποψη του εισαγγελέα προκύπτουν ευθύνες για τις οποίες επιβάλλεται η ποινή του προστίμου ή της επίπληξης.

Από την πλευρά του πάντως, ο αρχηγός Ι. Γεωργακόπουλος φέρεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καθώς θεωρεί ότι το πόρισμα Δασούλα τον αδικεί κατάφωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος έχει καταθέσει ότι δε συμφωνούσε με την εισβολή στο διαμέρισμα και γι' αυτό είχε αναφέρει στον τότε αρχηγό να προτείνουν στον Σορίν Ματέι να ανταλλάξει τους ομήρους με τον αστυφύλακα Κρυσταλόγιαννη, ο οποίος είχε ενημερωθεί και ερχόταν στην Αθήνα από τη Χαλκίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ