- Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους Θεσσαλούς αγρότες που βρίσκονται στα έξι μπλόκα της Εθνικής Οδού - αλλά και σε όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής - η χτεσινή νέα άρνηση της κυβέρνησης να... - 1999-02-13 00:00:00.0"/> - Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους Θεσσαλούς αγρότες που βρίσκονται στα έξι μπλόκα της Εθνικής Οδού - αλλά και σε όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής - η χτεσινή νέα άρνηση της κυβέρνησης να... - 1999-02-13 00:00:00.0" /> Υπόθεση του λαού ο αγώνας της αγροτιάς | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπόθεση του λαού ο αγώνας της αγροτιάς
  • Συγκεντρώσεις συμπαράστασης των μαζικών φορέων των θεσσαλικών νομών
  • Οργή και αγανάκτηση για τη νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αγροτικά αιτήματα και αποφασιστικότητα στα "μπλόκα" για συνέχιση και ένταση του αγώνα

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους Θεσσαλούς αγρότες που βρίσκονται στα έξι μπλόκα της Εθνικής Οδού - αλλά και σε όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής - η χτεσινή νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άμεσα, ζωτικά και δίκαια αιτήματα της αγροτιάς.

Αμέσως μετά την άκαρπη συνάντηση της ΠΑΣΕ με τον υπουργό Γεωργίας, οι "φρουροί" των μπλόκων δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους, για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να αλλάξει στάση. Και το πρώτο δείγμα αυτής της αποφασιστικότητας της Θεσσαλικής αγροτιάς αποτέλεσε η ενίσχυση των μπλόκων και χτες, με νέα τρακτέρ.

Η κυβερνητική αδιαλλαξία δεν προκαλεί την αντίδραση μόνο των αγροτών, αλλά όλου του λαού της Θεσσαλίας. Αυτό δείχνουν οι μαζικές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, που πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Μετά τους εκπροσώπους φορέων της Καρδίτσας, που συγκεντρώθηκαν προχτές στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", χτες πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στη Λάρισα με τη συμμετοχή του δήμου της πόλης και πολλών εκπροσώπων μαζικών φορέων.

Η συγκέντρωση συμπαράστασης στη Λάρισα

Δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων του Νομού της Λάρισας συγκεντρώθηκαν χτες, αργά το απόγευμα, στο "Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο" για να εκφράσουν την ενεργό αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Ηταν εκεί ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης,οι δήμαρχοι Πλατύκαμπου, Ναρσακίου, Αμπελώνα, Νέσσωνος, Ενιππέα, οι αντιδήμαρχοι Γόννων, Κιλελέρ, Γιάννουλης, οι πρόεδροι των διευρυμένων Κοινοτήτων Αμπελακίων και Καρυάς, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, του ΓΕΩΤΕΕ, του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, εργατικών σωματείων, του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και άλλων φορέων.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι παραπάνω εκπρόσωποι τονίζεται ότι η αγροτιά προσφέρει πάρα πολλά στην οικονομία του νομού, συντελεί στην εξασφάλιση δουλιάς στους εργαζόμενους και τζίρου στις βιοτεχνίες, τις βιομηχανίες και στο εμπόριο και γι' αυτό, ο αγώνας για να παραμείνουν οι αγρότες στο επάγγελμα αφορά όλους τους πολίτες του νομού και βρίσκει τη συμπαράσταση όλων. Υπογραμμίζεται ότι η τακτική απειλών και αυταρχισμού σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, οδηγεί σε όξυνση την κατάσταση και δε λύνει τα προβλήματα. Καλείται η κυβέρνηση να συζητήσει με τους αγρότες και να ικανοποιήσει τα ζωτικά και δίκαια αιτήματά τους. Τέλος, καλείται ο λαός του νομού να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στον αγώνα της αγροτιάς.

Ολοι με τους αγρότες

Στο δίκαιο του αγώνα της αγροτιάς, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τη συμπαράστασή τους, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους εκπρόσωποι των μαζικών φορέων.

Ο Κ. Τζανακούλης,δήμαρχος Λάρισας, ανοίγοντας τη σύσκεψη, ανάμεσα σε άλλα τόνισε: "Αναγνωρίζουμε τα αιτήματα των γεωργών και όλοι πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το πρόβλημα. Να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε να υπάρξουν λύσεις. Εμείς απ' την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί σε κάθε βοήθεια προς τους αγρότες".

Ο Β. Αναγνωστόπουλος,νομάρχης Καρδίτσας και μέλος της ΠΑΣΕ, επισήμανε: "Η σημερινή σύσκεψη εδώ στη Λάρισα, όπως και η χτεσινή στη "Βιοκαρπέτ", αποτελούν δείγμα γραφής για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση και πώς πρέπει να στέκεται δίπλα στα προβλήματα. Ετσι πρέπει να κριθούμε όλοι όσοι έχουμε αναλάβει αυτοδιοικητικά πόστα. Γιατί εδώ δε δοκιμάζονται μόνο οι αγρότες, αλλά όλος ο κόσμος, εμπορικός - βιοτεχνικός, ακόμα και επιστημονικός, τόσο στο νομό μας όσο και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας".

Ο Γ. Καλόγηρος,πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, σημειώνοντας πως το 50% της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα βρίσκεται στη Θεσσαλία. Εξέφρασε τη συμπαράσταση των γεωτεχνικών και πρόσθεσε ότι είναι λάθος η πολιτική αποποίησης του γεωργικού τομέα, τη στιγμή που η χώρα έχει τις δυνατότητες για ανάπτυξη της γεωργίας.

Ο Τ. Τσιόγκας,ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τόνισε: "Πρέπει να συνενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Γιατί αυτό θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των βιοτεχνιών - βιομηχανιών και θα επιφέρει και το "ξεκλήρισμα" των εργατών. Δεν αρκεί μόνο η ηθική και υλική συμπαράσταση, χρειάζεται αγωνιστική συστράτευση, ώστε στην αρχή να αποκρουστεί και στη συνέχεια να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική".

Ο Γ. Νταφούλης,μέλος της ΠΑΣΕ, ζήτησε στην ομιλία του να καταδικαστεί απ' όλους τους παρευρισκόμενους, και όχι μόνο, η πολιτική αυταρχισμού της κυβέρνησης και απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση συμπαράστασης, που θα γίνει αύριο στις 11 π.μ. στο "μπλόκο" της διασταύρωσης της οδού Σωκράτους.

Ο Θ. Κοκκινούλης,δήμαρχος Πλατύκαμπου και μέλος της ΠΑΣΕ, τόνισε: "Αυτοί που κυβερνούν τώρα έγιναν ευρωλάγνοι. Ακούν Ευρώπη και κάνουν τις "κότες". Είναι άκρως επικίνδυνοι και με την πολιτική που ακολουθούν, οι αγρότες θα γίνουν... "ντιπ αγρότες". Δε θα μείνει κανένας. Τα αιτήματά μας είναι ρεαλιστικά και αν η κυβέρνηση δεν τα πάρει υπόψη της, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα για τους αγρότες. Αλλά τι γίνεται τώρα; Τα λέμε όλα αυτά στον υπουργό Γεωργίας και αυτός μας λέει ότι έχουμε δίκιο. Δικαίωση όμως δε βλέπουμε. Και αν αυτοί είναι ανίκανοι να μας διατηρήσουν στο επάγγελμα, θα τους το επιβάλλουμε εμείς με το ζόρι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ