Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Συνεχίζουμε"!

Αυτή ήταν η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης μεταξύ ΠΑΣΕ και υπουργού Γεωργίας, ο οποίος, "φωτοστεφανωμένος" από το "όραμα" της "Ατζέντας 2000", δεν απάντησε για άλλη μια φορά στα αιτήματα των αγροτών

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες αδιάλλακτη απέναντι στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ετσι, όπως δήλωσαν αμέσως μετά οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕ, ο αγώνας συνεχίζεται.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος της ΠΑΣΕ, η οποία ζήτησε από τον υπουργό Γεωργίας απαντήσεις στα αιτήματα για τα οποία οι αγρότες της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας βρίσκονται στους δρόμους, αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ρύθμιση των χρεών. Ομως, ο υπουργός όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις στα αιτήματα, αλλά ούτε καν προχώρησε σε λεπτομέρειες για τις εξαγγελίες, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε "λογιστικές" και παρέπεμψε σε εγκύκλιο της ΑΤΕ που θα εκδοθεί... προσεχώς.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση με την ΠΑΣΕ, ο υπουργός Γεωργίας, περιορίστηκε στο ζήτημα της "ρύθμισης" λέγοντας: "Μέσα σ' ένα συναινετικό κλίμα (!) δώσαμε όλες τις απαντήσεις και παραπέμψαμε για τις λογιστικές λεπτομέρειες στην ΑΤΕ, η οποία θα εκδώσει τη σχετική τεχνική εγκύκλιο".

Οσον αφορά στα άλλα αιτήματα είπε πως η συζήτηση δεν επεκτάθηκε προς αυτά (!) "πέρα από ερωτήσεις που γίνανε σχετικά με την αντιμετώπιση κλαδικών και περιφερειακών θεμάτων και κόστους εισροών". Ομως γι' αυτά τα θέματα, τα οποία τέθηκαν από την ΠΑΣΕ, ο υπουργός παρέπεμψε στο "διάλογό" του με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις για το πώς εννοεί το "διάλογο" η κυβέρνηση, ο υπουργός πρόσθεσε, ότι "γενικές αποφάσεις για κόστη, και αυτή είναι η καινούρια λογική που έχω βάλει στο τραπέζι και με τα θεσμικά όργανα των αγροτών, γενικού χαρακτήρα τέτοιες παρεμβάσεις, σε όλα τα κόστη εισροών, δεν υπάρχουν, γιατί οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα ανάμεσα στις περιοχές της Ελλάδας και ανάμεσα στους παραγωγούς".

Μάλιστα έφτασε να δώσει και "μάθημα" για το "αγωνίζεσθαι" προς τους αγρότες, λέγοντας ότι "οι συνδικαλιστές από κάποια στιγμή και μετά πρέπει να συμπλέουν με την κοινή λογική, να μην έρχονται σε αντίφαση με αυτό που ο κοινός νους του κάθε αγρότη σήμερα καταλαβαίνει"!

Το τι καταλαβαίνουν οι αγρότες το είπε στη συνέχεια το μέλος της ΠΑΣΕ Β. Μπούτας, ο οποίος κάθε άλλο παρά συμμερίστηκε την άποψη του υπουργού περί "συναινετικού" κλίματος στη συνάντηση. "Ζητήσαμε τις διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των χρεών, όμως η εγκύκλιος της ΑΤΕ δεν είναι έτοιμη και τα βασικά ζητήματα τα οποία εμείς περιμένουμε για διευκρίνιση. θα διευκρινιστούν από την εγκύκλιο, η οποία θα είναι έτοιμη στις επόμενες μέρες. Οταν τη βγάλουν την εγκύκλιο τότε θα δούμε αν μας ικανοποιεί. Εμείς τη θέλουμε και αύριο αν είναι δυνατόν να είναι έτοιμη. Θέλουμε να δούμε στην εγκύκλιο ποια είναι τα χρέη που ρυθμίζονται, γιατί δεν είναι διευκρινισμένο αυτό. Βέβαια, υπάρχει μια ανακοίνωση της ΑΤΕ, αλλά μ' αυτές τις ανακοινώσεις όπως ξέρετε δε γίνεται πάντα αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που γράφει η εγκύκλιος".

Για να ξεκαθαρίσει αμέσως μετά, ότι "το ζήτημα των χρεών είναι η μία παράμετρος από το κόστος παραγωγής. Τα βασικά αιτήματα για μας είναι οι τιμές στα προϊόντα και ιδιαίτερα στο βαμβάκι, η μείωση του κόστους παραγωγής, είναι τα προβλήματα με την κτηνοτροφία, οι δίκες και στα ζητήματα αυτά δεν πήραμε καμία απάντηση. Γιατί θεωρούμε ότι είναι βασικό ζήτημα το εισόδημα που πρέπει να έχει ο αγρότης για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα χρέη, όσο κι αν έχουν ρυθμιστεί αυτά, των οποίων ποια είναι η ρύθμιση θα τη δούμε απ' την εγκύκλιο. Κατά συνέπεια... συνεχίζουμε"!

Υπογράμμισε επίσης, ότι "όλοι οι αγρότες που είναι στο δρόμο δε χρωστάνε. Πολλοί απ' αυτούς που χρωστάνε δεν ήρθαν κιόλας, γιατί τους τάξανε "λαγούς με πετραχήλια", τους φοβέρισαν, τους τρομοκράτησαν... Ο αγώνας γίνεται για να έχουμε εισόδημα οι παραγωγοί, να μπορούμε να τα φέρουμε βόλτα για να ανταποκριθούμε και στα δάνεια. Εκατό ρυθμίσεις να γίνουν αν δεν έχουμε εισόδημα, του χρόνου πάλι στην ίδια τάξη θα είμαστε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ