• Εξάωρες στάσεις εργασίας (8π.μ.-2μ.μ.) της ΕΙΝΑΠ την Πέμπτη και την Παρασκευή
  • - Μπορεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά σε αλλεπάλληλες ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς των γιατρών, εν τούτοις όμως οι αποφάσεις που πρόκειται να πάρει θα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο... - 1998-11-10 00:00:00.0"/>
  • Εξάωρες στάσεις εργασίας (8π.μ.-2μ.μ.) της ΕΙΝΑΠ την Πέμπτη και την Παρασκευή
  • - Μπορεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά σε αλλεπάλληλες ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς των γιατρών, εν τούτοις όμως οι αποφάσεις που πρόκειται να πάρει θα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο... - 1998-11-10 00:00:00.0" /> "Ανθυγιεινή μέγκενη" στα νοσοκομεία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 16
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
    "Ανθυγιεινή μέγκενη" στα νοσοκομεία
    • Οι λύσεις που μελετά πρέπει "να χωράνε" στη λογική λιτότητας του προϋπολογισμού για το 1998
    • Εξάωρες στάσεις εργασίας (8π.μ.-2μ.μ.) της ΕΙΝΑΠ την Πέμπτη και την Παρασκευή

    Μπορεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά σε αλλεπάλληλες ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς των γιατρών, εν τούτοις όμως οι αποφάσεις που πρόκειται να πάρει θα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο λιτότητας του προϋπολογισμού για το 1998. Αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να μετακυληθούν ούτε και στον προϋπολογισμό του 1999, καθώς ο προϋπολογισμός έχει ήδη τυπωθεί και έχει συνταχθεί στο ίδιο πνεύμα λιτότητας.

    Ηδη ο υπουργός Λ. Παπαδήμας και ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης συναντήθηκαν με το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Η ηγεσία του ΠΙΣ - σύμφωνα με ανακοίνωσή του - επισήμανε στους υπουργούς την "ανάγκη να ρυθμιστεί άμεσα το θέμα των τακτικών αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ με βάση το νέο νόμο και την αναδρομικότητα που έχει από 1.1.1998, καθώς και να υπολογιστούν οι εφημερίες των γιατρών σε ρεαλιστική βάση". Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, υποστήριξε ότι "πέρα από τα 42 δισ. που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 1998 για το νέο μισθολόγιο δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυξήσεις".

    Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Καλοκαιρινός, αναφερόμενος στα νοσοκομεία, είπε ότι η κατάσταση "δεν πάει άλλο". Οι μισθοί των γιατρών, πρόσθεσε, είναι καθηλωμένοι ουσιαστικά από το 1993 και ζήτησε το θέμα αυτό, καθώς και οι εφημερίες πανελλαδικά των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των αγροτικών ιατρείων να συζητηθούν σε νέα βάση και μάλιστα υπό τη μορφή του επείγοντος για το 1999.

    Επίσης, ο Μ. Καλοκαιρινός έθεσε και το πρόβλημα των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών που εδώ και οχτώ χρόνια με ευθύνη του υπουργείου οι αμοιβές για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα.

    "Ο υπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο για άμεση λύση των προβλημάτων του κλάδου. Υποσχέθηκε, όμως, ότι θα μελετήσει τα θέματα που του έθεσε ο ΠΙΣ και σύντομα θα δώσει λογικές λύσεις", καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

    Συναντήσειςμε νοσοκομειακούς γιατρούς

    Χτες, η ηγεσία του υπουργείου είχε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΙΝΙΘ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

    Η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ επικέντρωσε - κυρίως - σε δύο θέματα:

    • Να δοθούν άμεσα όλα τα αναδρομικά των τακτικών αποδοχών και εφημεριών με εκκαθάριση των εφημεριών ανά γιατρό και ανά μήνα, με βάση το πρόγραμμα του κάθε μήνα.
    • Να γίνουν δεκτά τα προγράμματα εφημεριών όπως έχουν συνταχθεί από τα Επιστημονικά Τμήματα, τις Επιστημονικές Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.
    • Να εξασφαλιστούν οι αποδοχές της 31.12.1997 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

    Απαντήσεις δε δόθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ.

    Ωστόσο, στη χτεσινή συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους ο Λ. Παπαδήμας μίλησε εμμέσως - πλην σαφώς - για νομοθετική παρέμβαση που θα επικεντρώνεται στα ποσοστά κάλυψης των εφημεριών - μέχρι 1/3 στη γενική και 1/5 στην εσωτερική εφημερία - που προβλέπει ο νόμος για το Ιατρικό Μισθολόγιο.

    Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) στις 12 και 13 Νοέμβρη 1998 σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου.

    • Γιατροί του νοσοκομείου Καβάλας και των Κέντρων Υγείας του νομού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας "για αόριστο χρονικό διάστημα", γιατί δεν πληρώθηκαν για τις εφημερίες από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.
    Αρμοδιότητες

    Ολοκληρώθηκε η κατανομή των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Υγείας.

    Ο Λ. Παπαδήμας θα έχει υπό την εποπτεία του τα νοσοκομεία και τα κοινοτικά προγράμματα, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης θα έχει τα φάρμακα και τη δημόσια υγεία.

    Ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης - εκτός απ' την Πρόνοια - αναλαμβάνει και τα ναρκωτικά που πριν είχε ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης.

    Τέλος θα παραμείνει στη θέση της η γενική γραμματέας Ιω. Πανοπούλου.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ