Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οταν οι Πολωνοί χορεύουν ... ηπειρώτικα!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση προσφύγων και μεταναστών στο κτήμα των οδών Πάτμου και Καραβία στην Αθήνα

Οποιος ανυποψίαστος πέρασε την Κυριακή το απόγευμα από τη γωνία των οδών Πάτμου και Καραβία στα Πατήσια, σίγουρα θα βρέθηκε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη, από αυτές που σπάνια μπορείς να συναντήσεις στην Αθήνα. Από τον παλιό πέτρινο φράχτη του κτήματος, στη συμβολή των παραπάνω δρόμων, ξεχύνονταν νότες ανακατεμένες με παιδικά γέλια και τραγούδια. Αλλά και μυρωδιές φαγητών πρωτόγνωρες. Στη μέση της τσιμεντένιας "ερήμου", μιας πόλης που αναζητά τις μουσικές, τις μυρωδιές και την ανθρωπιά της, έλαβε χώρα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η βραδιά γνωριμίας "με τους πρόσφυγες της διπλανής πόρτας".

Σ' αυτόν το χώρο, όπου δεσπόζει ένα πανέμορφο - πλην, όμως, σε παρακμιακή κατάσταση - νεοκλασικό, περιτριγυρισμένο από μια μεγάλη αυλή με δέντρα και που εδώ και εννιά χρόνια διεκδικείται, έχει καταληφθεί και διατηρείται από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, ένωσαν τις κουλτούρες τους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν στην Αθήνα. Ενα πανηγύρι φιλίας, αλληλεγγύης και αλληλογνωριμίας, μια γιορτή - καταπέλτης στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που απειλεί τις συνειδήσεις. Αφρικάνοι, Αραβες και Ευρωπαίοι, που ζουν, δουλεύουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην Αθήνα, μέσα από τους συλλογικούς φορείς τους, σε συνεργασία με τον "Σύνδεσμο για την ποιότητα ζωής στα Πατήσια" και το Διαπολιτισμικό Κέντρο 5ου και 6ου Διαμερίσματος, έστησαν μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους, που ξεκίνησε στις τέσσερις το απόγευμα και τέλειωσε τα μεσάνυχτα.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι Πολωνοί, με την παρουσίαση της δουλιάς των μαθητών του πολωνικού σχολείου που λειτουργεί στην πλατεία Αμερικής. Τα παιδιά παρουσίασαν χορογραφίες δικές τους, καθώς και τραγούδια με τη χορωδία τους. Ενας κλόουν ανέλαβε στη συνέχεια να διασκεδάσει το πολύχρωμο και πολυφυλετικό παιδικό ακροατήριο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, αφού το γέλιο αποτελεί ...διεθνή "γλώσσα". Αλλωστε, τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων γνωρίζουν πολύ καλά τα ελληνικά, όπως φάνηκε.

Τα πολωνικά τραγούδια διαδέχτηκαν οι ανατολίτικοι ήχοι, με κουρδική και τουρκική μουσική από το συγκρότημα του "Πολιτιστικού Κέντρου "Γέφυρα"" και στη συνέχεια ανέλαβαν τη διασκέδαση των παραβρισκομένων τα μέλη του Παναφρικανικού Συνδέσμου με μουσική από την όμορφη ήπειρό τους. Το γλέντι έκλεισε με ένα "κοκτέιλ" ήχων, από ηπειρώτικα και αλβανικά τραγούδια μέχρι κεντροευρωπαϊκή μουσική, όπου όλες οι εθνικότητες χόρεψαν όλους τους χορούς.

Συγχρόνως, οι τυχεροί που παραβρέθηκαν σ' αυτήν την όμορφη βραδιά είχαν την ευκαιρία να γευτούν αφρικάνικους και πολωνικούς μεζέδες που ετοίμασαν οι σύλλογοι των μεταναστών και προσφύγων, συνοδευόμενους από άφθονο κρασί, ενώ λειτουργούσε και παζάρι.

Να σημειωθεί ότι στο νεοκλασικό της Πάτμου και Καραβία βρίσκουν στέγη έκφρασης διάφορες πολιτιστικές οργανώσεις και σύλλογοι, καθώς και εκδηλώσεις, όπως αυτή της Κυριακής. Μ' αυτόν τον τρόπο, δε διασώζεται και διατηρείται απλά ένα αρχιτεκτονικό στολίδι και ένας ελεύθερος χώρος πράσινου, αλλά αναδεικνύεται και ο λανθάνων, αλλά ωστόσο υπαρκτός, ζωντανός και δημιουργικός λαϊκός πολιτισμός, σε πείσμα της μαζικής κουλτούρας της ισοπέδωσης.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ