Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαμαρτυρία των νεφροπαθών

Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, στις 10 πμ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας θα κάνουν οι νεφροπαθείς σήμερα και ώρα 10 πμ.

Οι νεφροπαθείς ζητούν: Να χορηγηθεί στους νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση, επίδομα πρόνοιας. Να αντικατασταθεί ο νόμος που ψηφίστηκε απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και υποχρεώνει τους ανάπηρους συνταξιούχους να παίρνουν μειωμένη κατώτερη σύνταξη 32.310 δραχμές και πλήρη 43.080 δραχμές. Να επεκταθεί στις παραπάνω κατηγορίες νεφροπαθών το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης στα 15 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Να γίνει σωστή κατανομή, σε μονάδες τεχνητού νεφρού, των απόρων νεφροπαθών που περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και δεν τους παρέχεται κανονική νοσηλεία.

"Ανώριμο" προσχέδιο

Μέχρι και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) αποφάνθηκε ότι το προσχέδιο νόμου "Μεταμοσχεύσεις Ανθρωπίνων Ιστών και Οργάνων", που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας στις 6.10.1998,"δεν είναι ώριμο για να λάβει τη μορφή Σχεδίου Νόμου".

Η ΟΚΕ συνήλθε χτες προκειμένου να εκφράσει γνώμη επί του προσχεδίου και παρά την αρνητική κρίση της ότι δεν πρέπει να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου εντούτοις εκτιμά ότι το προσχέδιο "είναι ενδελεχώς επεξεργασμένο".

Επίσης η ΟΚΕ εκφράζει προβληματισμό "ως προς τη συνταγματική δυνατότητα δημιουργίας στο χώρο της υγείας ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου", όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΟΕΜ) - ο οποίος θα αντικαταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων.

Τέλος, η ΟΚΕ κρίνει αρνητικά τον περιορισμό του αριθμού των γιατρών που πιστοποιούν το θάνατο του δυνητικού δότη, από τρεις σε έναν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ