Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Μετέωρο... άλμα σε ξένες αγορές

Απέκτησε σε "συνεργασία" με αμερικανική εταιρία το 35% και το μάνατζμεντ του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού της Ρουμανίας

Στο λαβύρινθο των αγοραπωλησιών έχει μπει για τα καλά ο ΟΤΕ και από τη μια μεριά πουλάει μετοχές στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια, ενώ παράλληλα σπεύδει ν' αποκτήσει μετοχές τηλεπικοινωνιακών οργανισμών που ιδιωτικοποιούνται. Τελευταία του "επιτυχία", μετά την τρίτη "στάση" του στη Σοφοκλέους και στη Ν. Υόρκη, η απόκτηση του 35% και του μάνατζμεντ της Romtelecom,τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού της Ρουμανίας. Οι κινήσεις αυτές, όσο και αν περιβάλλονται με την καλλιεργούμενη αίγλη μεγάλων επιχειρηματικών επιτυχιών, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι ο δημόσιος ΟΤΕ συρρικνώνεται και εκποιείται, γιατί έτσι επιβάλλουν τα χρηματιστηριακά συμφέροντα και τα διεθνή κέντρα των πολιτικών αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή ο ΟΤΕ, σταδιακά και σταθερά, παραχωρεί τις θέσεις στην ελληνική αγορά σε ξένες και ντόπιες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, χάνοντας σημαντικά μερίδια, που ακόμα και με τους "νόμους της αγοράς", μπορεί να τα κρατήσει. Ετσι, το μετέωρο άλμα του προς τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, μοιάζει περισσότερο με μια φυγή προς την "έξοδο κινδύνου", παρά με μια ζυγισμένη επενδυτική προσπάθεια που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του ΟΤΕ.

Οσο μάλιστα μειώνεται η ισχύς του και η παρουσία του στον ελλαδικό χώρο, τόσο τα επενδυτικά σχέδια στο εξωτερικό θα γίνονται πιο ευάλωτα και ριψοκίνδυνα. Το μόνα, ίσως, σχέδια που υλοποιούν με μεγάλη επιτυχία, αυτά είναι τα οικονομικά σχέδια κάποιων τρίτων, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τα πρότυπα του "μικρού ιμπεριαλιστή", με κεφάλαια που προήλθαν από την εκμετάλλευση εκατομμυρίων Ελλήνων συνδρομητών και των εργαζομένων του ΟΤΕ. Το γεγονός μάλιστα ότι η αμερικάνικη εταιρία GTE,αναλαμβάνει ουσιαστικά το μάνατζμεντ της εταιρίας, με την τοποθέτηση δικού της στελεχικού προσωπικού στη διοίκηση, ενώ σε συμφωνία με τον ΟΤΕ προβλέπεται η δυνατότητα απόκτησης από τους Αμερικάνους ενός ποσοστού μετοχών της Romtelecom στο μέλλον, δείχνει, όχι μόνο σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αναζητήσουμε τους "τρίτους", αλλά και πόσο φτηνά και ψεύτικα αποδεικνύονται τα φληναφήματα περί "εθνικής βαλκανικής πολιτικής".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, η εξαγορά του 35% της Romtelecom και του δικαιώματος ψήφου για ένα ακόμα 16% της εταιρίας, θα κοστίσει 675 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 185 δισ. δραχμές), ενώ αν η επένδυση ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο ποσοστό απόδοσης, η Ρουμανική κυβέρνηση θα μπορέσει να εισπράξει μέσα σε 3 - 5 χρόνια έως και 400 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές απολύσεις στο εξωτερικό (2001-06-21 00:00:00.0)
Το 51% της ROMTELECOM θέλει ο ΟΤΕ (2001-06-07 00:00:00.0)
Στα τέσσερα σπάνε τον ΟΤΕ (2001-05-16 00:00:00.0)
Συνέταιροι στο ξεπούλημα και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (2000-09-06 00:00:00.0)
Στον κυκεώνα των «διεθνών επενδύσεων» (2000-08-27 00:00:00.0)
H "Αρθουρ Αντερσεν" επιστρέφει στον ΟΤΕ... (1995-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ