Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ
"Στρατηγικός στόχος ο ΕΦΥ"

Κανένα νέο φάρμακο, που αντικαθιστά παλιό και φτηνό, στη λίστα του ΙΚΑ ανακοίνωσε ο διοικητής του Ιδρύματος Γρ. Σολωμός

Ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, τόσο με το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο, όσο και με τις εφαρμοζόμενες επιμέρους πολιτικές υγείας είναι ο Ενιαίος Φορέας Υγείας (ΕΦΥ). Ενας στόχος δηλαδή, που είχε αποκρουστεί και απορριφτεί απ' την εποχή που ο πρώην υπουργός Υγείας, Δ. Κρεμαστινός, είχε φέρει τους ξένους εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα και είχαν παρουσιάσει την περίφημη έκθεσή τους. Και έγινε για δυο λόγους: Γιατί, αφ' ενός συμπιέζει τις ήδη διατιθέμενες δαπάνες των κλάδων υγείας των ταμείων και αφ' ετέρου διχοτομεί και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το βασικό ασφαλιστικό φορέα, το ΙΚΑ.

Αποκαλυπτικές για τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης ήταν οι χτεσινές ομιλίες του υπουργού Κ. Γείτονα και του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη σε χτεσινή ημερίδα που οργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το περιοδικό "Πολιτική Υγείας". Ο Κ. Γείτονας αναφερόμενος είπε επί λέξει: "Η πολιτική αυτή αποτελεί μια εξελικτική διαδικασία, η οποία συνδυάζει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους με τη συνέχεια της υγειονομικής πολιτικής, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι κραδασμών και το υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος της μεταβατικής περιόδου και να οδηγήσουν με ασφάλεια και επιτυχία στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου του Ενιαίου Φορέα Υγείας".

Βέβαια, ο στόχος αυτός ήταν εμφανής απ' το νομοσχέδιο και περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση ως "ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών και φροντίδας υγείας". Από τότε που είχε εμφανιστεί ως πρόταση ο ΕΦΥ είχαν προκληθεί αντιδράσεις γι' αυτό και σε διάφορα σχέδια είχε απαλειφθεί, για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης μίλησε για δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης των Δαπανών Υγείας, ανά μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, ώστε να είναι εφικτή η διαπραγμάτευση με τις υπηρεσίες υγείας, για να επιτύχουν καλύτερες τιμές. "Θα πρέπει, είπε, να υπάρξει θέσπιση της έννοιας του κόστους και στο χρήστη ακόμα και με την παρακολούθηση των δαπανών που ο ίδιος επιφέρει στο σύστημα".

Παίρνοντας αφορμή απ' την εκτίμηση που έγινε στην ημερίδα ότι άρχισαν να εμφανίζονται νέα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία, ύψους 70 δισ. δραχμών, ο Ν. Χριστοδουλάκης επέρριψε ευθύνες στις διοικήσεις των νοσοκομείων, λέγοντας ότι με τη ρύθμιση των χρεών είχε συμφωνηθεί να γίνεται αποπληρωμή των υποχρεώσεων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές εντός τριμήνου. Μ' άλλα λόγια ο υφυπουργός έστειλε προμήνυμα για το τι θα σημάνει η εφαρμογή των κλειστών προϋπολογισμών και τι επιπτώσεις θα έχει η εφαρμογή τους στα νοσοκομεία.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, ανακοίνωσε ότι το Ιδρυμα δεν πρόκειται να περιλάβει στη λίστα νέα φάρμακα που αντικαθιστούν παλιά και φτηνά φάρμακα που έχουν την ίδια δράση. Επίσης, πρόσθεσε ότι το ΙΚΑ δε θα διστάσει να ανοίξει τα δικά του φαρμακεία, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του και να μειώσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Γιγαντιαία... λόγια

Στην ομιλία του ο υπουργός Κ. Γείτονας μίλησε και αυτός για την περιστολή της πολυφαρμακίας και της αλόγιστης χρήσης φαρμάκου, ενώ αναφερόμενος στον ιδιωτικό τομέα υγείας είπε ότι πρέπει να λειτουργήσει με αυστηρότερους κανόνες και ότι "εκσυγχρονιζόμενος μπορεί να συμβάλλει στην εξαγωγή υπηρεσιών υγείας στον ευρύτερο γειτονικό γεωγραφικό χώρο".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Γείτονας επιχείρησε να δώσει την εικόνα ενός "προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό της νοσοκομειακής υποδομής με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους". Μεταξύ των άλλων έφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας ή την υγειονομική ενίσχυση του Αιγαίου.

Και έφερνε αυτά τα παραδείγματα ο υπουργός την ώρα που χτες η ΕΙΝΑΠ έκανε καταγγελίες ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" μετά τη δήλωση, πριν ένα μήνα, των τριών γιατρών ότι έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, επειδή δεν αντέχουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης μιλούσε για την υγειονομικού ενίσχυση του Αιγαίου, όταν χτες ο "Ρ" αποκάλυπτε ότι οι κάτοικοι στη Βατούσα της Λέσβου έκαναν κατάληψη στο Αγροτικό Ιατρείο, για να μη χάσουν το γιατρό που τον έστειλαν σε Κέντρο Υγείας, το οποίο είχε αδειάσει από γιατρούς λόγω αποσπάσεων...

  • Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στην ημερίδα, 15 μεγάλα νοσοκομεία έχουν "άνοιγμα" 350 - 650 εκ. δραχμές το μήνα που σημαίνει ότι στο τέλος του 1997 θα προσεγγίσουν τα 70 δισ. δραχμές. (Μεταξύ των νοσοκομείων που αναφέρθηκαν είναι 6 δισ. για τον "Ευαγγελισμό", 4,5 δισ. του Κρατικού Αθήνας και του ΚΑΤ 3,5 δισ. δραχμές).
  • Οι δημόσιες και οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας φτάνουν τα 2 τρισ. δραχμές. Η παραοικονομία στο χώρο της υγείας είναι της τάξης του 17%. Ο ιδιωτικός τομέας κατέχει το 35-40% της "πίτας" των υπηρεσιών με συνεχείς ανοδικές τάσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικονομικός στραγγαλισμός σε υγεία - πρόνοια (2000-11-05 00:00:00.0)
"Συγνώμη" χωρίς αντίκρισμα (1999-01-28 00:00:00.0)
Χωρίς γιατρούς στην εφημερία! (1998-08-11 00:00:00.0)
Η υγεία στην ταχύτητα της αγοράς (1996-02-09 00:00:00.0)
"Διαφορετικό" ΕΦΥ προτείνει ο Σολωμός (1995-03-29 00:00:00.0)
Ανεξάρτητα πολυιατρεία και απογευματινά ιατρεία (1995-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ