Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Χωρίς γιατρούς στην εφημερία!

Εκσυγχρονιστικός παραλογισμός, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών στην ώρα της μεγάλης ανάγκης. Δραματική και η μείωση των αποδοχών των γιατρών, που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας

Με λογική υποταγμένη στους δείκτες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης - τη διαβόητη ΟΝΕ - οι υπουργοί Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και Υγείας Κ. Γείτονας υπέγραψαν την υγειονομική καταδίκη της επαρχίας, καθώς αφήνουν ακάλυπτα τα Κέντρα Υγείας με γιατρούς στις εφημερίες.

Η κοινή υπουργική απόφαση υπογράφτηκε στις 16.7.1998, αλλά ήρθε στην επιφάνεια χτες απ' την εφημερίδα "Εξουσία" και αναφέρεται στις εφημερίες των γιατρών. Η απόφαση προβλέπει την κάλυψη των εφημεριών "από 1.1.98 έως 31.12.98 στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, που έχουν την έδρα τους σε χαρακτηρισμένες από ισχύουσες διατάξεις, προβληματικές περιοχές (Α άγονες) των Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας, όλων των Κέντρων Υγείας, πλην αυτών του Λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης και των περιφερειακών ιατρείων".

Ομως για τα Κέντρα Υγείας προβλέπει τα εξής: "Καθημερινά θα εφημερεύει ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος σε ενεργό εφημερία και ένας ειδικευμένος γιατρός (της αυτής ή άλλης ειδικότητας) σε εφημερία ετοιμότητας (εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ο αριθμός τους το επιτρέπει). Συγχρόνως θα εφημερεύουν ένας έως δύο αγροτικοί γιατροί (ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες)".

Αυτός ο τρόπος εφημερίας στην πράξη θα σημάνει ότι ένας παιδίατρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει γυναικολογικά περιστατικά ή ένας οδοντίατρος καρδιολογικά. Αυτό το εκσυγχρονιστικό αλαλούμ μειώνει και καθιστά από άχρηστα έως επικίνδυνα τα Κέντρα Υγείας για τους χρήστες των υπηρεσιών τους.

Εκτός, όμως, απ' τις επιπτώσεις στους χρήστες υγείας θύματα αυτών των επιλογών είναι και οι γιατροί. Με την ισχύ αυτής της υπουργικής απόφασης θα μειωθούν δραματικά οι αποδοχές τους. Ετσι προστίθεται ένα ακόμα αντικίνητρογια την επάνδρωση των Κέντρων Υγείας με νέους γιατρούς, αλλά και ένας πρόσθετος λόγος για τους ήδη υπηρετούντες για να εγκαταλείψουν.

Ετσι, λοιπόν, με ακάλυπτα τα Κέντρα Υγείας στην ώρα της ανάγκης οι ασθενείς θα οδεύουν προς τα αστικά κέντρα, επιβαρύνοντας έτσι τα ήδη στενάζοντα νοσοκομεία ή καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα καταξοδεύονται.

Στην ίδια απόφαση υπάρχουν οι παρακάτω ρυθμίσεις για τις ενεργείς εφημερίες, καθώς και για τις εφημερίες ετοιμότητας. Το σύνολο της δαπάνης που θα προκληθεί ανέρχεται στο ποσό των 8,08 δισ. δραχμών και θα καλυφθεί από τις υπάρχουσες πιστώσεις των νοσοκομείων. "Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται στην απόφαση, η δαπάνη για την πληρωμή των ανωτέρω αποζημιώσεων περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο των εγγεγραμμένων, για το σκοπό αυτό, πιστώσεων στον προϋπολογισμό και δε δύναται να αυξηθεί είτε με χορήγηση συμπληρωματικών πιστώσεων είτε με τροποποίηση του προϋπολογισμού, με ευθύνη της Διοικητικής του Νοσοκομείου".

Το σύνολο των υπηρετούντων γιατρών της Γ Ζώνης ανέρχεται στους 2.505 γιατρούς, δηλαδή ειδικευμένοι 430, ειδικευόμενοι 85 και αγροτικοί 2.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ