Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεράστιες οι καταστροφές στην Ηλεία

Τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση διεκδίκησης ουσιαστικής αποκατάστασης των ζημιών

Αντιμέτωπη με την τραγική εικόνα της τεράστιας καταστροφής, αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων για τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμόδιων φορέων βρέθηκε, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε προχτές τις περιοχές της Ολυμπίας, που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Η αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΝΕ Αγγελο Μπούση επισκέφθηκε τα χωριά Λάλα,Νεμούτα,Μηλιές και τις γύρω περιοχές. Η εικόνα που αντίκρισε ήταν εικόνα βιβλικής καταστροφής, καθώς μεγάλες δασικές εκτάσεις και καλλιεργήσιμες περιοχές είχαν μεταβληθεί σε "κρανίου τόπο". Οι φωτιές έχουν καταστρέψει ολοσχερώς την περιοχή, βυθίζοντας τους κατοίκους στην απόγνωση, καθώς καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους από τις οποίες οι κάτοικοι των γύρω χωριών έπαιρναν το ρετσίνι, ελαιόδεντρα αλλά και βοσκότοποι. Αυτή την τεράστιας έκτασης καταστροφή περιέγραψαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις ευθύνες της πολιτείας, η οποία όχι μόνο δεν πήρε μέτρα πρόληψης, αλλά ολιγώρησε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μεγάλες εκτάσεις, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχε έγκαιρη επέμβαση.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο προσπάθησε να εκτονώσει την αγανάκτησή τους, εξαγγέλλοντας μέτρα - "ασπιρίνες" για το πρόβλημά τους. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις "προτάσεις" αποζημίωσης, αλλά και την αγανάκτησή τους, επειδή αρκετές μέρες μετά την καταστροφή δεν υπάρχει πόσιμο νερό και ρεύμα. Παράλληλα, κατήγγειλαν την κυβέρνηση, γιατί δεν απέστειλε ούτε τις ζωοτροφές που είχε υποσχεθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα κοπάδια τους και απαίτησαν να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης αλλά και πρόληψης πλημμυρών. Τέλος, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και για τη στάση των εκπροσώπων της ΤΑ και ιδιαίτερα του νομάρχη, ο οποίος μια τετραετία δεν πήρε μέτρα πρόληψης, χειροκρότησε τα "μέτρα" που εξήγγειλε το κυβερνητικό κλιμάκιο και, όπως έλεγαν, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τους κατοίκους ότι έβαλαν φωτιές με στόχο να επεκτείνουν τα χωράφια τους.

Από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι την τύχη τους στα χέρια τους, οργανώνοντας τη δράση τους μέσα από επιτροπές αγώνα και τιμωρώντας τους εκπροσώπους της ΤΑ που τους έφεραν σ' αυτή τη θέση. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη του ΚΚΕ, συμφώνησαν με τις θέσεις του και ζήτησαν από το Κόμμα να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα προβλήματα τους.

Από την πλευρά του, ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε πως το ΚΚΕ θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων και την ανατροπή της αντιδασικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η συσπείρωση και η δράση των ίδιων των κατοίκων.

Το απόγευμα, σε συνέντευξη Τύπου στον Πύργο, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης σημείωσε πως "η Ηλεία δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα, δύσκολα αναστρέψιμο". Πρόσθεσε πως κύρια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχει η κυβέρνηση, η οποία με τα νομοσχέδια του υπουργείου Γεωργίας και του υπουργείου Οικονομικών "στόχο έχει την αλλαγή χρήσης γης, τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων και την παράδοση δασικών εκτάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική ανοίγει την όρεξη των καταπατητών για την καταστροφή του δάσους". Πρόσθεσε πως "παρότι οι θεομηνίες ήταν προβλέψιμες, η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα πρόληψης", αλλά αντίθετα, ανέθεσε την καταστολή των πυρκαγιών στην πυροσβεστική, η οποία αναγνωρίζεται πως δεν έχει ακόμα αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία κατάσβεσης πυρκαγιών σε δάση, και συρρίκνωσε τις πυροσβεστικές δυνάμεις (δασικοί και πυροσβέστες) σε σχέση με το 1997.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε την περιοχή, τόνισε πως "είναι μέτρα που αποσκοπούν να καθηλώσουν το λαό μέχρι τις δημοτικές εκλογές και τις πρώτες βροχές που θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Δε λύνουν τα προβλήματα των πυρόπληκτων και της καταστροφής του δάσους και θα συντελέσουν στην εγκατάλειψη της υπαίθρου".

Ο Δ. Αρβανιτάκης σχολίασε και τη στάση των υπολοίπων κομμάτων της "αντιπολίτευσης", τα οποία αποπροσανατολίζουν, λέγοντας πως "δεν υπάρχει κράτος" κι ότι η "πολιτεία είναι διαλυμένη". "Κράτος υπάρχει και η πολιτεία είναι οργανωμένη, αλλά με άξονα την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου και όχι της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού", είπε. Αναφέρθηκε στη στάση των εκπροσώπων της ΤΑ, καταγγέλλοντας τον "κεντροαριστερό" νομάρχη και κάλεσε τους πολίτες της Ηλείας να "τιμωρήσουν" με την ψήφο τους τους χειροκροτητές της αντιλαϊκής και αντιδασικής πολιτικής, στηρίζοντας ψηφοδέλτια αγωνιστικά και εκλέγοντας εκπροσώπους που θα μπαίνουν μπροστά στους λαϊκούς αγώνες. "Φανταστείτε - σημείωσε - αν οι περίπου 1.000 εκλεγμένοι στα σημερινά Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια του νομού έμπαιναν μπροστά και οργάνωναν την πάλη του λαού, θα δυσκόλευαν σε μεγάλο βαθμό την προώθηση της αντιλαϊκής αντιδασικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί, όχι με "μέτρα - ασπρίνες", αλλά με άτοκα δάνεια από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι να μπορούν και πάλι να συντηρηθούν από τις καλλιέργειές τους και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων μέτρων πρόληψης νέων καταστροφών ιδιαίτερα από πλημμύρες. Τόνισε, τέλος, πως πρέπει να πάρει ο ίδιος ο λαός την υπόθεση στα χέρια του, συμμετέχοντας στη σύσταση επιτροπών αγώνα, που θα αποτελούνται από όλους τους κατοίκους του νομού και όχι μόνο από εκείνους που υπέστησαν καταστροφές, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της περιοδείας έγινε φανερή η διάθεση των κατοίκων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν. "Αυτές οι διαθέσεις πρέπει να εκφραστούν με πράξεις, με κινητοποιήσεις που θα στοχεύουν στην απόσυρση των αντιδασικών νομοσχεδίων και την ανατροπή της αντιδασικής και αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής", επισήμανε ο Δ. Αρβανιτάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ