Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε ρότα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης

Η "πρασινογάλαζη" διοίκηση, υπηρετώντας την αντισυνεταιριστική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αποφάσισε να παραδώσει στην ΑΤΕ τον έλεγχο της Ενωσης

Κάτω από τον πλήρη έλεγχο της ΑΤΕ περνάει οριστικά πλέον η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "Ομοσπονδίας", μετά από τη σχετική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της οργάνωσης.

Απόφαση, που ουσιαστικά υποθηκεύει το μέλλον της συνεταιριστικής αυτής οργάνωσης, βγάζει στο σφυρί την περιουσία της και ανοίγει ένα νέο κύκλο αντεργατικών μέτρων για τους εργαζομένους της. Οπως όλα δείχνουν, το μέλλον της θα είναι όμοιο με αυτό της ΑΓΝΟ. Δηλαδή, η πλήρης χρεοκοπία της και η σταδιακή μετάβασή της σε καθεστώς μετοχοποίησης, πράγμα που σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Η Ενωση Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών και αγροτών της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται πλέον σε Ενωση κεφαλαιούχων και μεγαλοπαραγωγών. Αυτό προωθείται με τις ομάδες παραγωγών ντομάτας, ρυζιού, σταριού κλπ., που στην ουσία υποβαθμίζουν τη λειτουργία της, σε όφελος των μεγαλοαγροτών και των βιομηχάνων.

Κι η πλειοψηφία του ΔΣ της "Ομοσπονδίας" πήρε τις αποφάσεις της, χωρίς να μπει στον κόπο να καλέσει Γενική Συνέλευση των μελών, γεγονός που αποδεικνύει ότι ουσιαστικά μεθόδευσε την καταστροφική αυτή εξέλιξη, εν αγνοία των χιλιάδων αγροτών (17.500 μέλη), αλλά και των εκατοντάδων εργαζομένων.

Η πορεία της "Ομοσπονδίας" από το 1995 μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας, που από την αρχή είχε επισημάνει πως η ρύθμιση των χρεών γίνεται με μόνο στόχο τη χρεοκοπία της Ενωσης και την κερδοφορία της ΑΤΕ. Η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης, που επαγγέλλονταν οι αγροτοπατέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν αποδέχονταν την καταστροφική ρύθμιση του 1995 για τα 9,5 δισ. δραχμές χρέη πήγε περίπατο. Το νέο άνοιγμα της Ενωσης από το '95 μέχρι και τον Ιούνη του 1998, που φημολογείται ότι κυμαίνεται περίπου σε 3-4 δισ. δραχμές και αποδεικνύει εκ των υστέρων τις διαθέσεις τους. Να σημειωθεί, επίσης, πως ούτε τα μέλη του ΔΣ γνωρίζουν ακριβώς την οικονομική κατάσταση της οργάνωσης.

Στα πλαίσια αυτά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΑΣΘ στις 3 Ιούλη "μεταβίβασε" στο Συμβούλιο Γενικής Διεύθυνσης (ΣΓΔ) το μάνατζμεντ της οργάνωσης. Το ΣΓΔ θα αποφασίζει για όλα τα θέματα που απασχολούν την οργάνωση και οι αποφάσεις του θα υποβάλλονται στο ΔΣ για ενημέρωση και επικύρωση. Ετσι, η εκλεγμένη διοίκηση της Ενωσης καταργείται στην πράξη. Επίσης, με την απόφαση αυτή εκχωρούνται στην ΑΤΕ όλα τα ακίνητα αδρανή περιουσιακά στοιχεία, που, με τη σειρά τους, στα πλαίσια του προγράμματος εξοικονόμησης βγαίνουν στο σφυρί. Ηδη έχουν πουληθεί οι εγκαταστάσεις της Ενωσης στη Μοναστηρίου και τα γραφεία στη Μητροπόλεως.

Τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης και της ΑΤΕ, για διάλυση και ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων, θα δεχτούν και οι εργαζόμενοι. Ηδη στην πρώτη του συνεδρίαση το ΣΓΔ αποφάσισε και ζητά δάνειο ύψους 165 εκατομ. δραχμών για την απομάκρυνση περίπου 30 ατόμων από τους 178 μόνιμα απασχολούμενους στην Οργάνωση. Παράλληλα, προβλέπεται μέσα στο επόμενο διάστημα η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος εργασίας, μέσα από το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση του 8ωρου, η δραστική μείωση υπερωριών, ο περιορισμός προσλήψεων εποχικού προσωπικού κ.ά.

Στα πλαίσια της μελέτης βιωσιμότητας καταρτίστηκε πρόγραμμα εξοικονόμησης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει: Την αύξηση του ποσοστού εισφοράς κατά 140% στους 80 συνεταιρισμούς - μέλη της Ενωσης.

Με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Αγροτική Ενότητα σημειώνει ότι ο μονόδρομος των καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων είναι καταστροφικός για τους συνεταιρισμούς και τους μικρομεσαίους αγρότες και καταλήγει: "Είναι ώρα να δημιουργήσουμε δικό μας μέτωπο, απέναντι στο μέτωπο της πρασινογάλαζης πλειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης, της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν με την πολιτική της. Αγρότες, εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, για να μην περάσουν τα καταστροφικά αυτά σχέδια".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απληρωσιά, απολύσεις και ξεπούλημα (2003-02-07 00:00:00.0)
Απόφαση «Συσπείρωσης» (2001-03-23 00:00:00.0)
Στο "σφυρί" περιουσιακά στοιχεία (1998-12-10 00:00:00.0)
Η "Ομοσπονδία" ανήκει στους αγρότες (1998-08-21 00:00:00.0)
Κινδυνεύει με "λουκέτο" η Ενωση Λιβαδειάς (1998-01-27 00:00:00.0)
Βάζουν "λουκέτο" στην Ενωση Σερρών! (1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ