Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ξεπούλημα με μέτρα σε βάρος των εργαζομένων
  • Σχέδιο που θα κάνει την εταιρία πιο ...ελκυστική για τους ιδιώτες, βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση
  • Να αποτρέψουν το ξεπούλημα και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και κατακτήσεις τους, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΚ

Νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» είναι έτοιμη να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της εταιρίας με την κοινοπραξία ΙΑS, με κύριο μέτοχο τον Π. Βαρδινογιάννη, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να εφαρμόσει τα μέτρα που θα εφάρμοζαν οι ιδιώτες αν κατέληγαν σε συμφωνία. Απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι το ξεπούλημα της ΟΑ και γι' αυτό επείγεται να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα καθιστά την εταιρία ακόμα πιο ελκυστική για τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενέκρινε χτες την πρόταση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών για την εφαρμογή ενός νέου «προγράμματος εξυγίανσης» - το τρίτο κατά σειρά - το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει: Τον κατακερματισμό της εταιρίας και ξεπούλημα τμήμα - τμήμα. Τη δραστική συρρίκνωση του πτητικού έργου της ΟΑ και του προσωπικού. Τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, καθώς και την πλήρη ανατροπή εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Με τα μέτρα αυτά, που θα παρουσιάσουν οι δύο υπουργοί και στην κυβερνητική επιτροπή, που συνέρχεται αύριο, η κυβέρνηση επιδιώκει να «φέρει στα μέτρα» των ιδιωτών την ΟΑ, ώστε το επόμενο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης να οδηγηθεί σε αίσιο τέλος.

Οι δύο υπουργοί κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, ενώ ερωτηθείς ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής είπε ότι παρουσίασαν στον πρωθυπουργό το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της ΟΑ και ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας, για να διαπιστωθεί αν παραβιάστηκαν οι όροι που είχαν τεθεί για τις κρατικές επιδοτήσεις προς την ΟΑ τη 10ετία του 1990. Πάντως, αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι στόχος των μεγάλων συμφερόντων στην ΕΕ είναι να ξεκαθαρίσει σύντομα το πεδίο στις αερομεταφορές της Ευρώπης, με τη συγκρότηση 3 - 4 αεροπορικών εταιριών - κολοσσών και τις υπόλοιπες «δορυφόρους» τους.

Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) καλεί τους εργαζόμενους να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και από κοινού να δώσουν τον αγώνα για να αποτρέψουν το ξεπούλημα της ΟΑ και να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ