Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλέβουν τους δημότες κυβέρνηση και δήμος

Στα 11,85 δισ. την τελευταία τριετία φτάνουν τα χρωστούμενα από το υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Αθήνας, η διοίκηση του οποίου αντί να τα διεκδικήσει, φορτώνει συνεχώς βάρη στους δημότες

Το ποσό των 11,85 δισ. δραχμών χρωστά το υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Αθηναίων, την τελευταία τριετία. Αυτό προκύπτει ύστερα από ενημέρωση της Διεύθυνσης Ταμιακής Υπηρεσίας, προς μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής, τα οποία και το ζήτησαν.

Η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι είναι εν γνώσει της οι οφειλές αυτές, δεν έχει προχωρήσει στη διεκδίκηση των πόρων. Με την πολιτική της, μάλιστα, στηρίζει την κυβερνητική αυθαιρεσία μιας και, αντί να διεκδικεί τα χρωστούμενα από την κυβέρνηση, φορολογεί παραπέρα τους δημότες για να καλύψει τις όποιες «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η απόδοση του ποσού 1 δισ. δραχμών, που αφορά τη λειτουργία των κέντρων για τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί πως ο κάθε μετανάστης πρέπει να πληρώνει το ποσό των 50.000 δραχμών. Από αυτά, οι δήμοι υποτίθεται ότι θα έπαιρναν το 30%, το οποίο όμως, ακόμη δεν τους έχει καταβληθεί. Στο δήμο Αθηναίων λειτούργησαν εφτά τέτοια κέντρα.

Εκκρεμεί, επίσης, η απόδοση των δύο τελευταίων δόσεων (1999 και 2000), αναφορικά με το ειδικό επίδομα των 18.000 δραχμών που αντιστοιχεί στους εργαζόμενους του δήμου και καταβάλλεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Συνολικά το συγκεκριμένο ποσό αγγίζει τα 3,5 δισ. δραχμές, σύμφωνα με την Ταμειακή Υπηρεσία. Το υπουργείο, όμως, ισχυρίζεται ότι το αντίστοιχο ποσό φτάνει το 1 δισ.

Οι δαπάνες λειτουργίας Ληξιαρχείου, αγγίζουν το ποσό του 1,35 δισ. δραχμών και η απόδοσή τους επίσης εκκρεμεί. Δεν έχει αποδοθεί το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) τα έτη 1999, 2000 και 2001, που φτάνει το ποσό των 500 εκατ. δραχμών.

Τέλος, 5,5 δισ. δραχμές είναι το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες του ενιαίου μισθολογίου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παλαιότερων ετών. Το υπουργείο, ισχυρίζεται πως το ποσό αυτό πρέπει να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του δήμου.

Κανείς, φυσικά, δε θα περίμενε διαφορετική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, μιας και είναι γνωστή η τακτική της, να μη δίνει τα χρήματα που χρωστά στους δήμους. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από τους παρακρατημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η πολιτεία χρωστά στο Δήμο Αθηναίων 100 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ