Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάγκη για εθνική στρατηγική

Του Χαράλαμπου ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο τα εθνικά κέντρα λήψης των αποφάσεων επηρεάζονται από αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός των ορίων τωνκρατών και γίνεται μια προσπάθεια για τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής και στρατηγικής στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρατηρούμε στη χώρα μας μια μεταστροφή της κοινωνικής πολιτικής, που αφορά στα Προγράμματα τα οποία απευθύνονται στους χρήστες τοξικών ουσιών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πνεύμα της γενικότερης μείωσης των κοινωνικών δαπανών, όλο και λιγότερο προσβλέπει στο χώρο της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης και περιορίζει την πολιτική της στη μείωση της βλάβης. Η πολιτική αυτή αποτελεί μια εκδήλωση της γενικότερης στάσης για άρνηση της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών του φαινομένου της χρήσης ουσιών. Οι εξαρτημένοι βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού, είτε με την κατασταλτική αντιμετώπιση, είτε με τη φαρμακευτική, είτε με την ιδρυματοποίηση που από πολλούς επιχειρείται.

Η αναγκαιότητα για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του προβλήματος των ναρκωτικών είναι πλέον πρωταρχικής σημασίας. Ενα σαφές πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα περιγράφει την πολιτική ανάπτυξης, θα ορίζει τις προτεραιότητες, θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους, ενώ θα περιορίζει τις πιθανότητες σύγκρουσης ή αλληλοεπικάλυψης μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι αυτό που σήμερα απαιτείται.

Το σαφές πλαίσιο θα βοηθήσει στην προώθηση των συνεργασιών, ακόμη και ανάμεσα σε φορείς των οποίων η πολιτική, η φιλοσοφία και οι στρατηγικές διαφέρουν. Είναι γνωστό άλλωστε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την πρόληψη, τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την έρευνα και ότι τα διαφορετικά μοντέλα πολλές φορές συγκρούονται μεταξύ τους σε βάρος του στόχου που έχουν να επιτελέσουν, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσαν, συνυπάρχοντας, να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές πλευρές του προβλήματος. Η ύπαρξη πολλών εναλλακτικών μοντέλων διασφαλίζει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, καλύπτοντας τις πολλαπλές ανάγκες αυτών των ομάδων. Είναι σαφές ότι η δημιουργία δικτύων παροχής υπηρεσιών είναι αποτελεσματικότερη από την εφαρμογή ενός τύπου προγράμματος και ότι η συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών μπορεί να αυξήσει το μέγεθος και να βελτιώσει την ποιότητα της παρέμβασης. Στην προσπάθεια αυτή, η αποκέντρωση αποτελεί κλειδί στο σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων Προγραμμάτων.

Παρ' όλα αυτά, η εθνική πολιτική και στρατηγική παραμένει σε πολλά σημεία πρόχειρη, έχει ευκαιριακό χαρακτήρα και πολύ συχνά εξαρτάται από ορισμένα άτομα, που συμβαίνει να βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση σε σχέση με τις έννοιες, τους στόχους, τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα. Ετσι, λοιπόν, η αποτοξίνωση κινδυνεύει να ταυτιστεί με την απεξάρτηση, η μείωση της βλάβης με την πρόληψη, η αποτελεσματικότητα με την ανικανότητα.

Κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα χρειάζεται να θέσει εφικτούς στόχους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σαφώς κατανοητοί και πλήρως αποδεκτοί από τους εμπλεκόμενους στη θεραπεία της εξάρτησης από ψυχοτρόπους ουσίες και οι οποίοι θα αποτελούν ενδείξεις καταμέτρησης της επιτυχίας ενός προγράμματος. Στην Ελλάδα οι θεραπευτικές κοινότητες κατέχουν την κυρίαρχη θέση στα προγράμματα απεξάρτησης, παράλληλα έχουν αναπτυχθεί ανοιχτά προγράμματα, ενώ η εφαρμογή των προγραμμάτων μεθαδόνης παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Με την εξάπλωση του ιού του ΕΪΤΖ και με τη συνεχή αύξηση της επικινδυνότητας των τοξικών ουσιών, η εφαρμογή των προγραμμάτων συντήρησης με μεθαδόνη έχει υιοθετηθεί από αρκετές κυβερνήσεις, ως πρόγραμμα περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της κατάχρησης των παράνομων ουσιών. Αυτή η πολιτική του περιορισμού της βλάβης (harm reduction), σε συνδυασμό με τον περιορισμό των κονδυλίων για την πρόνοια, έχει οδηγήσει στην εφαρμογή και άλλων προγραμμάτων, όπως δωρεάν χορήγηση ηρωίνης, συρίγγων, προφυλακτικών κλπ. Αν και η λογική της φαίνεται να έχει κάποια συνέπεια, κρύβει πολλαπλούς κινδύνους, γιατί υποκαθιστά τα κοινωνικά προγράμματα και τις ουσιαστικές κοινωνικές υπηρεσίες, με την προσφορά κάποιων αντικειμένων. Η τοποθέτηση αυτόματων μηχανημάτων, που θα προσφέρουν αυτά τα είδη, αποτελεί τη "σύγχρονη" αντίληψη για τη μείωση της βλάβης που προξενεί η εμπλοκή με τις παράνομες ψυχοτρόπους ουσίες.

Η ανάπτυξη των προγραμμάτων για τη μείωση της βλάβης είναι αναγκαίο να βασιστεί στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενημέρωση, εκπαίδευση, κινητοποίηση, κοινωνική παρέμβαση και να έχουν ως στόχους την προσωπική και κοινωνική αλλαγή, παρά τη συντήρηση μιας κατάστασης. Η ανάπτυξη προγραμμάτων κοινοτικής παρέμβασης και η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και εκπαίδευσης θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενώ, όπως φαίνεται, υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις που αφορούν στην αιτιολογία και τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με την εξάρτηση από ψυχοτρόπους ουσίες, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις των επαγγελματιών γύρω από αυτό το θέμα να έχουν πολλές φορές οδηγήσει σε αδιέξοδο, σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι η εξάρτηση από ψυχοτρόπους ουσίες καθώς και η προσπάθεια απεξάρτησης είναι μια μακρόχρονη και αρκετά εξατομικευμένη διαδικασία.

* Ο Χ. Πουλόπουλος είναι διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ