Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το "μικρότερο κακό" και τα μικροαστικά διλήμματα

Η Κ. Μάτσα, διευθύντρια της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω", απαντά στα ιδεολογήματα - που εμφανίζονται και ως αριστερές προτάσεις - για ριζοσπαστική δήθεν αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Η Κατερίνα Μάτσα, διευθύντρια της μονάδας απεξάρτησης, συνόδευσε με το εξής σημείωμα τους σχολιασμούς της στα επιχειρήματα, που παρουσιάζονται αυτή την εποχή και αποσκοπούν κυρίως στην αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών περιορισμένης ή όχι έκτασης. "Η ιστορία του σύγχρονου ανθρώπου, η κρίση της κοινωνίας και του πολιτισμού, όπως εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα, αποτυπώνονται, μέσα από πολύπλοκες διαμεσοποιήσεις, στην προσωπική, δραματική ιστορία του εξαρτημένου από ουσίες νέου, κονιορτοποιώντας πάνω στο φράγμα της ανείπωτης οδύνης, της μοναξιάς και της απόγνωσής του όλο το αλαζονικό οικοδόμημα της σύγχρονης "προόδου". Και είναι αυτός ο τεράστιος πόνος του εξαρτημένου από ουσίες ανθρώπου, που συμπυκνώνει μέσα του όλη τη δυστυχία της σημερινής κρίσης και παρακμής, που μας δεσμεύει ηθικά και μας υποχρεώνει να δίνουμε τη μάχη, σε ιδεολογικό πρώτα απ' όλα επίπεδο, όχι ως "εξ επαγγέλματος σωτήρες", αλλά ως μαχόμενα υποκείμενα της ιστορίας, για να αποκαταστήσουμε την επιστημονική αλήθεια. Γιατί η αλήθεια απελευθερώνει από αυταπάτες και διαμορφώνει συνειδήσεις, ικανές να συλλαμβάνουν την αντίφαση στην πηγή της και να παρεμβαίνουν στους όρους της, ικανές να μην προσαρμόζονται στην ιδεολογική καθυστέρηση και τη σύγχυση που σερβίρεται από τους κονδυλοφόρους της κυρίαρχης ιδεολογίας ως απαύγασμα "ορθοφροσύνης" και "κοινού νου". Να διαμορφώνει συνειδήσεις ικανές να σκέφτονται διαλεκτικά, να αμφισβητούν τις έτοιμες αλήθειες, να καταρρίπτουν και να αποδεικνύουν με τη μέθοδο του μαρξισμού, έτοιμες κάθε στιγμή για το μεγάλο άλμα - που τρέμουν οι μικροαστοί - της ρήξης και της ανατροπής σε όλα τα επίπεδα. Ικανές, με άλλα λόγια, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να την αλλάξουν".

Τέλος, η Κ. Μάτσα τονίζει: "Σ' αυτά τα πλαίσια θα επιχειρήσουμε ν' απαντήσουμε σε κάποια από τα ιδεολογήματα που σερβίρονται αυτή την εποχή με το περιτύλιγμα του ριζοσπαστισμού και της προοδευτικότητας από κάποιους κύκλους - τους αντιαπαγορευτικούς - στους οποίους συγκαταλέγονται και κάποιοι κατ' όνομα αριστεροί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράκαμψη (2003-06-14 00:00:00.0)
Αναντιστοιχία αναγκών και έργων της κυβέρνησης (2002-06-21 00:00:00.0)
Κοινωνικός δαρβινισμός και κοινωνικός έλεγχος (2001-06-24 00:00:00.0)
Κοινωνική προσφορά και αισθητική απόλαυση (1999-07-18 00:00:00.0)
"Νάρκη" στην πρόληψη και θεραπεία (1997-05-27 00:00:00.0)
Η επιχείρηση της ναρκοσυσκότισης (1996-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ