Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Παζάρι στην πλάτη των απολυμένων

Αντί για ανάκληση των απολύσεων κυβέρνηση και ΝΔ προσπαθούν να πείσουν τους εργάτες να διαλέξουν αφεντικό

Εργαζόμενοι του εργοστασίου της Δράμας χτες έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης
Εργαζόμενοι του εργοστασίου της Δράμας χτες έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης
Αντιμέτωποι με μια πολιτική που αφού φόρτωσε τα χρέη του μεγάλου κεφαλαίου στους εργαζόμενους, εκχώρησε στη συνέχεια δημόσια περιουσία ξανά στους ιδιώτες και τώρα τους παρέχει νέα προνόμια, βρέθηκαν για μια ακόμα φορά χτες οι υπό απόλυση εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα. Ακόμα χειρότερα, διαπίστωσαν ότι το αίτημά τους για «δουλιά και όχι ανεργία» αντιμετωπίζεται τόσο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ στα πλαίσια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ολα δείχνουν πως το μέλλον της ΣΟΦΤΕΞ χωρίς τα χρέη των σημερινών ιδιοκτητών και χωρίς τους εργαζόμενους, είναι αντικείμενο ενός παζαριού ανάμεσα στην κυβέρνηση, στη ΝΔ και στους επίδοξους αγοραστές Π. Ζερίτη και Α. Κεφάλα (είναι αυτός που υπερχρέωσε τη ΣΟΦΤΕΞ και τώρα θέλει να την πάρει πίσω καθαρή).

Ομάδα εργαζομένων που κατέβηκε χτες από τη Δράμα στην Αθήνα διαπίστωσε στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ δεν ασχολούνται με το αίτημα για ανάκληση των απολύσεων, αντίθετα προσπαθούν να περάσουν στους εργάτες το δίλημμα για το ποιος από τους νέους αγοραστές είναι ο καλύτερος. Αντί για ανάκληση των απολύσεων είδαν τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να βάζουν πάλι κάτω από το τραπέζι το θέμα των κινήτρων για αποδοχή των απολύσεων, σε... περίπτωση που δεν μπορέσουν να ικανοποιήσουν το αίτημά τους. Αυτό την ώρα που ήδη επτά χιλιάδες γυναίκες στη Δράμα βρίσκονται σε αδιέξοδο, μετά το κλείσιμο ακόμα και αυτών των βιοτεχνιών φασόν.

Φανερά αγανακτισμένοι από τη στάση των αρμοδίων, με ανησυχία για το μέλλον τους, άνθρωποι με 25 χρόνια δουλιά, σε ηλικία όχι εύκολη για να ξαναβρούν, με δάνεια, με φροντιστήρια, με μια πόλη με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και μ' ένα μέλλον αβέβαιο, διαδήλωναν έξω από το υπουργείο τη δικιά τους απόφαση να συνεχίσουν να παλεύουν για δουλιά. Θυμίζοντας ότι το εργοστάσιο ξεκίνησε με 1.500 εργαζόμενους, από τους οποίους έχουν μείνει σήμερα μόνον 420.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων Δράμας και Αθήνας με τον υπουργό και υφυπουργό, εισέπραξαν ακόμη μια φορά αοριστίες για μια σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα των απολύσεων και καμία δέσμευση για το τι θα γίνει. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας από τους επίδοξους αγοραστές δε διατίθεται ν' αγοράσει την επιχείρηση αν δεν είναι απαλλαγμένη από «βάρη».

Ο Γ. Τόλης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΣΟΦΤΕΞ Αθήνας, από πλευράς του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στιγμάτισε την πολιτική συρρίκνωσης των επιχειρήσεων και κλεισίματος εργοστασίων της Δράμας, και όχι μόνο, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τους εργαζόμενους. Τόνισε την ανάγκη να μην περάσουν οι απολύσεις και να μην κλείσει το εργοστάσιο. «Αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός "πνεύμονας" για το νομό και πρέπει πάση θυσία να μην περάσει η λογική της κυβέρνησης και των εργοδοτών να την κλείσουν». Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία ενός πλατύτερου κινήματος αλληλεγγύης των εργαζομένων για ν' ανατραπεί η πολιτική αυτή, που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ