Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Κλείνει το εργοστάσιο στη Δράμα

Στο δρόμο άμεσα 419 εργάτες, χωρίς δουλιά κοντά στις 2.000 εργαζόμενοι γύρω από την επιχείρηση

Το κλείσιμο του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα γνωστοποίησε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης η διοίκηση της εταιρίας. Παράλληλα ειδοποίησε με σχετικό έγγραφο τις διοικήσεις των δύο Σωματείων και τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Δράμας που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα πως αύριο Τετάρτη θα τους ενημερώσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τις 20 ή 23 Αυγούστου, οπότε θα μπει το οριστικό λουκέτο.

Σήμερα αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους προέδρους των δύο σωματείων και τους τρεις βουλευτές του νομού, μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, και να του θέσει ξανά το αίτημα να μην κλείσει το εργοστάσιο, αλλά να γίνει ακύρωση της συμφωνίας παραχώρησης της επιχείρησης στους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Δεν είναι ωστόσο φανερό ποιο σκοπό θα εξυπηρετήσει η σημερινή συνάντηση με τον υπουργό, με δεδομένο μάλιστα ότι και τα ίδια τα συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου, ακόμη και ο Χ. Βασιλειάδης πρόεδρος του ενός από τα δύο σωματεία, εκφράζουν την άποψη ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για τη λύση του προβλήματος.

Στο μεταξύ χτες σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις φορέων της πόλης που διήρκεσαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα και στη διάρκειά της παρέμειναν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα, με αίτημα να μην κλείσει το εργοστάσιο. Να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα απασχολούνται 419 εργαζόμενοι και το κλείσιμό του θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για την οικονομία της πόλης. Μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν το εργοστάσιο ή κάνουν εργασίες γι' αυτό, χιλιάδες άνθρωποι στο νομό θα χάσουν το εισόδημά τους και η ανεργία θα τιναχτεί στα ύψη.

Μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας από την Αθήνα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και οι φορείς της πόλης θα συζητήσουν και θα καθορίσουν τον κύκλο νέων κινητοποιήσεων.

Σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ, Γιάννης Στεφανίδης, τόνισε ότι το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι ο μονόδρομος με το ξεπούλημα της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» θα είχε δραματικές επιπτώσεις στο νομό, με δεδομένο μάλιστα ότι πάνω από 2.000 άτομα ασχολούνται σε δασικές εργασίες για την τροφοδοσία της χαρτοποιίας. «Γίνεται τώρα φανερό, με την απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου, ότι θα γίνει αυτό που λέγαμε πριν από χρόνια. Οτι το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων στους ιδιώτες καταλήγει σχεδόν πάντα στη συρρίκνωση και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι η αγανάκτησή τους πρέπει να γίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που κλείνει παραγωγικές μονάδες και πετά στο δρόμο εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενους». Και κατέληξε τονίζοντας ότι η μονάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό δημόσιο έλεγχο και με ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας και διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ