Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ετοιμοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις

Και πάλι το μαύρο - άσπρο επιχείρησε να κάνει ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιώλας

Η υπερεκμετάλλευση της εργασίας με τα 10ωρα και τα 12ωρα και η έλλειψη μέτρων ασφάλειας πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα
Η υπερεκμετάλλευση της εργασίας με τα 10ωρα και τα 12ωρα και η έλλειψη μέτρων ασφάλειας πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα
Σε αναμονή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού ύστερα από τη 48ωρη προειδοποιητική απεργία που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή απαιτώντας την άμεση εφαρμογή μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Η παντελής έλλειψη των μέτρων ασφαλείας έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τις ζωές τεσσάρων εργαζομένων στο έργο και εκατοντάδες τραυματισμούς. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Εργοταξιακό Παράρτημα είναι έτοιμα, στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα ασφάλειας, εντός των επόμενων ημερών να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Συνεχίζει να προκαλεί...

Ο υφυπουργός Εργασίας ύστερα από τις φράσεις που εκστόμισε εναντίων συνδικαλιστών και εργαζόμενων από το Ολυμπιακό Χωριό, όπως το ότι «εμπορεύονται τους νεκρούς», χτες έδωσε νέα παράσταση προσπαθώντας να αποποιηθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες που έχει για την ενίσχυση της ασυδοσίας των εργοδοτών.

Μεταξύ άλλων, προσπάθησε να μειώσει τον αριθμό λέγοντας ότι στον αριθμό - ρεκόρ των 188 νεκρών εργατών, το έτος 2001, περιλαμβάνονται και 43 θανατηφόρα ατυχήματα που ήταν τροχαίας ή παθολογικής αιτιολογίας και τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο έρευνας από το ΣΕΠΕ. Είπε, ακόμα, ότι παρ' όλ' αυτά το ΣΕΠΕ τα ενσωματώνει για «να διερευνήσει αν τα ατυχήματα αυτά οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες». Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο αρμόδιος γι' αυτά τα ζητήματα υφυπουργός αγνοεί ή κάνει ότι αγνοεί πως τα ατυχήματα που σημειώνονται την ώρα που ο εργαζόμενος πηγαίνει ή φεύγει από τη δουλιά του, είναι εξ ορισμού εργατικά ατυχήματα, και δεύτερο, ότι πολλά απ' αυτά συνδέονται με την εντατικοποίηση της εργασίας και το στρες των εργαζομένων που βιώνουν στους χώρους δουλιάς. Από την άλλη, είπε ουσιαστικά ότι το ΣΕΠΕ δε γνωρίζει ακόμα τις αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο!!!

Ανέφερε ότι «το φαινόμενο της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων παρουσιάζεται κάθε φορά που υπάρχει αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας» και για αυτό τώρα μια από τις αιτίες αύξησης των θανατηφόρων ατυχημάτων είναι η θεαματική αύξηση των κατασκευαστικών έργων. Χωρίς να το θέλει, παραδέχτηκε ότι η μείωση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στις κατασκευές τα προηγούμενα χρόνια δεν οφείλεται στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στην εργασία - όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει - αλλά στην αντίστοιχη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Επομένως, τώρα που αυξήθηκαν τα κατασκευαστικά έργα, χωρίς την παράλληλη εφαρμογή μέτρων ασφάλειας αυξήθηκαν και τα θανατηφόρα.

Κατά τα άλλα, αρκέστηκε σε ευχολόγια για την τήρηση των μέτρων από τους εργοδότες κ.α. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνειδητά υπονομεύει τη λειτουργία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και, παράλληλα, παραδίδει στον ιδιωτικό τομέα το σχεδιασμό και την επίβλεψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στις επιχειρήσεις, εμπορευματοποιώντας, έτσι, ακόμα και τη βασικότατη ανάγκη προστασίας της ζωής του εργαζόμενου.

  • Σε δίωρη στάση εργασίας προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στην εταιρία ΑΛΤΕ στο εργοτάξιο της Αττικής Οδού, στο Χαλάνδρι. Αιτία της στάσης εργασίας ήταν απόλυση εργαζόμενου μέλους της Εργοταξιακής Επιτροπής. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να ανακληθεί η απόλυση που έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το αντεργατικό πλαίσιο κυβερνήσεων και ΕΕ ευθύνεται για την εκτόξευση των εργατικών «ατυχημάτων» (2021-11-09 00:00:00.0)
Νεκρός εργάτης σε εργοτάξιο στην Ξάνθη (2020-01-14 00:00:00.0)
Η πραγματικότητα στα εργοτάξια απόδειξη της αντεργατικής «κανονικότητας» (2019-06-19 00:00:00.0)
Στους χώρους δουλειάς γίνονται 20 εργατικά «ατυχήματα» τη μέρα (2017-08-10 00:00:00.0)
Μολώχ οι χώροι δουλιάς (2003-07-12 00:00:00.0)
Ρεκόρ θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων (2002-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ