Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μολώχ οι χώροι δουλιάς

Την πρωτιά κατέχουν και πάλι οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, που το 2002 έχασαν 80 συναδέλφους τους

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» των τελευταίων είκοσι πέντε ετών, σημειώθηκε το 2002, στη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με την Εκθεση Πεπραγμένων που δημοσιοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), έχασαν τη ζωή τους 153 εργάτες στους χώρους δουλιάς. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά απεικονίζουν ένα μόνο μέρος της βάρβαρης πραγματικότητας στους χώρους δουλιάς, καθώς οι μηχανισμοί που διαθέτει το ΣΕΠΕ δεν είναι ικανοί να καταγράψουν το σύνολό της, εξαιτίας της πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχασαν τη ζωή τους 468 εργάτες με τον κλάδο των οικοδόμων να κατέχει για άλλη μια φορά τη θλιβερή πρωτιά. Συγκεκριμένα, το 2000 σε σύνολο 127 θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, οι 66 ήταν οικοδόμοι (51,97%), το 2001 σε σύνολο 188 οι 86 (45,74%) και το 2002 από τους 153 εργάτες οι 80 (52,29%). Γενικά η αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας, κυρίως στο χώρο των κατασκευών, έχει οδηγήσει και σε μεγάλη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων», αλλά και των σοβαρών τραυματισμών.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινώνεται καθώς η σχεδόν παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλιάς και η εντατικοποίηση της εργασίας οφείλεται στη μόνιμη επιδίωξη των εργοδοτών για μείωση του «κόστους εργασίας», το οποίο επιτυγχάνουν με την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης. Τέλος, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει μόνο ο «Ρ» για το έτος 2003, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30 εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ