Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μπλόκο στην εφοπλιστική ασυδοσία

Οι ναυτεργάτες ακινητοποίησαν το καράβι «Λήμνος», ενώ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υποσχέθηκε επανακαθορισμό της οργανικής σύνθεσης του πλοίου

Η πρώτη οργανωμένη απάντηση του ναυτεργατικού κινήματος απέναντι στην έφοδο που προετοιμάζουν ακτοπλόοι εφοπλιστές και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών στα επιβατηγά - οχηματαγωγά ακτοπλοϊκά πλοία, δόθηκε χτες στο λιμάνι του Λαυρίου. Οι ναυτεργάτες μπλόκαραν το καράβι «ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ» το οποίο αποτελεί το ένα από μια σειρά ακτοπλοϊκών πλοίων στα οποία το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει εκδώσει αυθαίρετα απόφαση για ειδική σύνθεση, δηλαδή μικρότερο αριθμό πληρώματος από αυτόν που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και για την ακρίβεια το ΠΔ 177/74.

Το πλοίο έμεινε ακινητοποιημένο από τους ναυτεργάτες μέχρι περίπου τις 5.30 το απόγευμα, οπότε και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Λ. Λαμπρόπουλος τους απέστειλε έγγραφο στο οποίο αναφέρεται: «Η οργανική σύνθεση θα επανακαθοριστεί σύμφωνα με το ΠΔ 177/74». Σύμφωνα με το έγγραφο η σχετική υπουργική απόφαση για τον επανακαθορισμό της οργανικής σύνθεσης του πλοίου θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες και «πάντως όχι μετά 19/7/2003».

Η χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση ήταν αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων των ναυτεργατών και κυρίως των ταξικών ναυτεργατικών Ενώσεων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» προς τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία και αναγκάστηκε να πάρει τη σχετική απόφαση. Η κινητοποίηση αυτή δείχνει το δρόμο, αλλά και τη δύναμη των ναυτεργατών, όμως σε καμιά περίπτωση δεν απαλλάσσει την Ομοσπονδία από τις τεράστιες ευθύνες που έχει, καθώς με απόφαση της πλειοψηφίας της και συγκεκριμένα των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, την ίδια ώρα που αποφασίζει την ακινητοποίηση του «ΝΗΣΟΣ ΛΗΜΝΟΣ», συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης. Διάλογο στημένο από τους ακτοπλόους εφοπλιστές και το ΥΕΝ για την τροποποίηση σύμφωνα με τα μέτρα του εφοπλιστικού κεφαλαίου ακριβώς του ΠΔ 177/74.

Να σημειωθεί ότι με μειωμένη σύνθεση βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν πλω επίσης τα πλοία «ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ», «ΣΑΟΣ ΙΙ», «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ», «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» και άλλα. Τα πλοία αυτά αποτελούν τον προάγγελο της εφόδου που έχουν εξαπολύσει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, οι οποίοι πέρα από τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων αξιώνουν ακόμα ευθαρσώς να καθορίζουν αυτοί την τιμή των εισιτηρίων και τα δρομολόγιά τους! Απαιτούν δηλαδή, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους στη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, «πλήρη ελευθεριότητα». Θράσος που το αντλούν τόσο από την εφοπλιστόδουλη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και από τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον οποίο έσπασε το λεγόμενο καμποτάζ και «απελευθερώθηκαν» οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ