Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ατέλειωτο ανθυγιεινό αλισβερίσι

Στην κοινοπρακτική δράση των κλάδων Υγείας των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ αναφέρθηκε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος

Με την αναφορά στα σχέδια κυβέρνησης έκλεισε χτες την ομιλία του ο υφυπουργός Ρ. Σπυρόπουλος στο σεμινάριο για τα ασφαλιστικά συστήματα.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο Ρ. Σπυρόπουλος, «στοχεύει στην ανάπτυξη κοινών δομών εποπτείας και ελέγχου όλων των δαπανών - κοινές αγορές υπηρεσιών Υγείας, στην πολλαπλότητα πρόσβασης στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και στη σταδιακή αξιοποίηση του 184 ως κοινού τρόπου πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων προς όλες τις δομές Υγείας».

Επί της ουσίας η «πολλαπλότητα πρόσβασης» σημαίνει πρόσβαση μόνο στο ΙΚΑ που είναι το μόνο που διαθέτει ένα σύστημα υπηρεσιών. Ετσι στις ήδη υπάρχουσες ουρές -καθώς δεν πρόκειται να προστεθεί τίποτε στο ΙΚΑ- θα έρθουν να προστεθούν νέοι χρήστες των υπηρεσιών, οι οποίοι όμως θα αντιμετωπίζονται ως πελάτες.

Ηδη στην κυβέρνηση έχουν κατά νου την αύξηση των νοσηλίων, ενώ βρίσκονται υπό ανακοστολόγηση και κοστολόγηση περισσότερες από 2.500 παλιές και νέες ιατρικές πράξεις. Μ' άλλα λόγια το ΙΚΑ -που θα αποτελέσει και το «βασικό κορμό» του εγχειρήματος θα αποτελέσει τον κύριο αγοραστή και πωλητή των υπηρεσιών ΠΦΥ, όπως και εργαστηριακών εξετάσεων και περιορισμένης νοσοκομειακής περίθαλψης. Η «σταδιακή αξιοποίηση του 184 ως κοινού τρόπου πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων» -όπως ανέφερε ο υφυπουργός- σημαίνει ότι το ΙΚΑ θα μετατραπεί και σε μεσάζοντα, καθώς η υπηρεσία του 184 έχει εκχωρηθεί σε επιχειρηματίες και -αν εφαρμοστεί το σχήμα- τότε το ΙΚΑ, προφανώς, θα εισπράττει για την προσφορά υπηρεσιών από μέρους του σε άλλα ταμεία.

Ηδη έχει συσταθεί Συντονιστική Επιτροπή για τη Διαχείριση των Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΔΥΥ) των τεσσάρων ασφαλιστικών οργανισμών που καλύπτουν το 95% του πληθυσμού της χώρας σε διυπουργική σύσκεψη που έγινε στις 21.4.2003. Το εγχείρημα παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες αλλά η κυβέρνηση επιμένει.

Ετσι, λοιπόν, εκείνο που προέχει για τους ασφαλισμένους, αλλά και τους εργαζόμενους στα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι η διεκδίκηση -μαζί με τους συνταξιούχους- ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και σε όλα τα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ