Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εμμεσος εκβιασμός συμμετοχής των εργαζομένων

Χορηγεί μετοχές με μειωμένη τιμή, αλλά δεν μπορούν να τις πουλήσουν πριν περάσουν έξι μήνες

Συνένοχους στο «έγκλημα» που ετοιμάζεται να διαπράξει με την παράδοση, μέσω του χρηματιστηρίου, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στα αρπαχτικά του ιδιωτικού τομέα, ψάχνει να βρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στους εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά. Χτες το πρωί ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Σ. Θεοφάνης, εξέδωσε ανακοίνωση προς το προσωπικό, με την οποία τους ενημερώνει: «Σας δίνετε η δυνατότητα να συμμετέχετε στη διαδικασία εγγραφής με προνομιακούς όρους οι οποίοι είναι η διάθεση 303.000 κοινών ονομαστικών μετοχών σε εσάς με τιμή μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την τιμή που θα προκύψει από τη δημόσια εγγραφή»!

Στο κείμενο λέει μεν ότι μετοχές αγοράζουν όσοι από τους εργαζόμενους το επιθυμούν, όμως αμέσως μετά την ανακοίνωση οι διευθυντές ανέλαβαν δράση και ξεκίνησαν επιτόπου να καλούν τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν τις σχετικές αιτήσεις εκβιάζοντας εμμέσως, κυρίως όσους από το προσωπικό έχουν καλά πόστα. Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Οσοι εργαζόμενοι υποκύψουν τελικά στις μεθόδους της διοίκησης θα είναι υποχρεωμένοι να μη μεταβιβάσουν τις μετοχές τους για έξι μήνες, που σημαίνει συμμετοχή και σε περίπτωσης «χασούρας». Για την αποπληρωμή τώρα των μετοχών, οι εργαζόμενοι θα καταβάλουν 24 μηνιαίες ισόποσες δόσεις που θα παρακρατά ο ΟΛΠ από το μισθό τους.

Η εισαγωγή του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο θα έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τις 20 με 25 Ιούλη, ενώ οι μετοχές οι οποίες θα διατεθούν, που είναι περίπου 6.300.000 αντιστοιχούν στο 25,5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) με ευθύνη της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκησή της, στην προχτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε μεν ότι δε συμφωνεί με την αγορά μετοχών του ΟΛΠ από τους εργαζόμενους, όμως αρνήθηκε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, ενώ σε ό,τι αφορά συνολικά την υπόθεση του ξεπουλήματος του λιμανιού κρατά τη γνωστή τακτική του Πόντιου Πιλάτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση.

Να μη γίνουν συνένοχοι και να πάρουν την υπόθεση της σωτηρίας του λιμανιού στα χέρια τους, απαιτώντας ΟΛΠ 100% στο δημόσιο, καλούν υπαλλήλους και λιμενεργάτες οι αγωνιστικές παρατάξεις της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών» και της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας» υπαλλήλων ΟΛΠ με ανακοίνωσή τους, επισημαίνοντας ότι από την ιδιωτικοποίηση οι μόνοι χαμένοι θα είναι αυτοί, καθώς δε θα μείνει τίποτα όρθιο από εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Εξηγούν ότι με το ξεπούλημα η κυβέρνηση προσπαθεί «να στηρίξει τα κέρδη των μονοπωλίων. Μεταφέρει κεφάλαια του κρατικού τομέα στα μονοπώλια παραδίδοντας σε πολυεθνικές - εφοπλιστές έναν ευαίσθητο τομέα στρατηγικής σημασίας». Τέλος, καταγγέλλει συνολικά τις δυνάμεις που στηρίζουν την ΟΝΕ, αλλά και τη ΝΔ που, όπως αναφέρει, δημαγωγεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ