Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η πραγματικότητα στα εργοτάξια απόδειξη της αντεργατικής «κανονικότητας»

Να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, το ωράριο, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να παλέψουν για τη βελτίωση των όρων εργασίας και τη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός δηλώνει πως "δεν είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα το να τηρείται ο νόμος, να τηρείται το οκτάωρο και το πενθήμερο", η πραγματικότητα μέσα στα εργοτάξια δείχνει ποια είναι η κανονικότητα της "δίκαιης ανάπτυξης" που επιδιώκει η κυβέρνησή του: Ξεχαρβαλωμένα ωράρια, εντατικοποίηση της δουλειάς με Σάββατα και Κυριακές, ατέλειωτες υπερωρίες, κλεμμένα ένσημα κ.ά.».

Μεταξύ άλλων, στέκεται ιδιαίτερα στην υποχρέωση των εργοδοτών που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους να έχουν ιατρό εργασίας στο χώρο δουλειάς. Οπως εξηγεί, η υποχρέωση αυτή μένει στα... χαρτιά στα εργοτάξια του κλάδου, όπου οι περισσότεροι εργολάβοι και υπεργολάβοι απασχολούν διαφορετικό αριθμό εργαζομένων μέρα με τη μέρα, πρακτική που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία «να μην έχει ιατρό και να είναι "νόμιμη"».

Παράλληλα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε λέξη «για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες από τα εργατικά "ατυχήματα", που είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς και των ελλιπών έως ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει τις αλλεπάλληλες και πολύμορφες παρεμβάσεις του με αίτημα τη διενέργεια ελέγχων από τους μηχανισμούς του ΣΕΠΕ. «Η ανεπάρκεια του ΣΕΠΕ φάνηκε καθαρά και στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη πριν από λίγους μήνες στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, όπου 3 ώρες μετά τη γνωστοποίηση του ατυχήματος και μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου μας, ενώ είχε βουίξει ο τόπος, οι επιθεωρητές έφτασαν στο χώρο του ατυχήματος. Επίσης, ακόμα περιμένουμε το επίσημο πόρισμα για τα αίτιά του», αναφέρει.

Το Συνδικάτο διεκδικεί τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων για τη στελέχωση των κατά τόπους ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ, ώστε να είναι δυνατή η συχνότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια ελέγχων στους χώρους δουλειάς». Καλεί επίσης τους εργαζόμενους σε αγώνα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, βελτίωση των συνθηκών εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ