Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποίηση απέναντι στα εκρηκτικά προβλήματα από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη αναγκαίων μέτρων για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας. Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων και πρόσληψη όλων των εργολαβικών συναδέλφων με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου διοργανώνει για την ίδια μέρα συγκέντρωση με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, στις 2 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χτυπούν τη μόνιμη δουλειά, διευρύνουν την «ευελιξία»

Καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης είναι οι 2.800 περίπου εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασής τους, τον Φεβρουάριο - Μάρτιο 2020, και των επανειλημμένων αρνήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μονιμοποίησή τους, ενώ ακολουθεί η λήξη της σύμβασης άλλων 1.200 εργαζομένων του ίδιου προγράμματος. Αντιμέτωποι με την απόλυση είναι και εκατοντάδες εργολαβικοί εργάτες, που δεν θα προσληφθούν με τις προωθούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ και όσοι προσληφθούν θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων».

«Οι εξελίξεις αυτές θα χειροτερέψουν τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας», τονίζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (...) Προκλητικές είναι λοιπόν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί κυβέρνησης που "στηρίζει τους συμβασιούχους", ενώ είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο διατηρεί το άρθρο 103 του Συντάγματος, αλλά και τον Ιανουάριο 2018 ψήφισε άρθρο του πολυνόμου που βάζει επιπλέον εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Το "επίτευγμα" για το οποίο έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται τα κυβερνητικά στελέχη (και οι εκπρόσωποι του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού) είναι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, "μπλοκάκια"), με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Ο αριθμός των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε στο διάστημα Ιανουάριος 2015 - Μάρτιος 2019, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις (προσλήφθηκαν 1.378 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι από όσους συνταξιοδοτήθηκαν).

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της ΕΕ για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και επέκταση της "ελαστικής απασχόλησης", δηλαδή ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα».

«Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μπορεί να μας προκαλεί ο σκυλοκαβγάς μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ποια είναι η "λιγότερο κακή αναλογία" μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα σε Υγεία και Πρόνοια», σημειώνει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι «δεσμεύσεις» τους πρακτικά σημαίνουν διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης. Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων «τις απανωτές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία και τη δέσμευση, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 - 2022, να συνεχίσουν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022».

Ενιαίος αγώνας μαζί με το λαό

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να μη συμβιβαστούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Καλεί επίσης τους μόνιμους να στηρίξουν τον αγώνα των συμβασιούχων και εργολαβικών, καθώς «ακόμα κι αν μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, υπάρχουν πάνω από 20.000 κενές οργανικές θέσεις (και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες) για να προσληφθούν οι χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί».

Καλεί όλους τους υγειονομικούς, ξεπερνώντας τα εμπόδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, να αγωνιστούν μαζί με το λαό «για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ