Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρεκόρ θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων

Νεκρός εργάτης ανασύρεται από φρεάτιο σε έργο της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι
Νεκρός εργάτης ανασύρεται από φρεάτιο σε έργο της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι
Καθρέφτης ενός εκμεταλλευτικού, απάνθρωπου συστήματος και μιας αντεργατικής πολιτικής είναι τα στοιχεία για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των νεκρών σε εργατικά ατυχήματα το 2001 αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2000 και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο των τελευταίων 25 χρόνων.

Συγκεκριμένα, το 2001 το ΣΕΠΕ κατέγραψε 188 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, έναντι 127 το 2000. Από αυτά, τα 39 αφορούσαν αλλοδαπούς εργάτες, έναντι 20 που είχαν συμβεί το 2000! Το 46% των δυστυχημάτων αφορά στον κλάδο των κατασκευών.

Παράλληλα, αυξήθηκαν γενικότερα τα εργατικά ατυχήματα, σε ποσοστό 28%, με 5.155 το 2001 έναντι 4.032 το 2000.

Απέναντι σε αυτή την τραγική καταγραφή ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ο οποίος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα στοιχεία, προκάλεσε λέγοντας, ότι όσον αφορά τους αλλοδαπούς η έλλειψη εκπαίδευσης και η τοποθέτησή τους σε επικίνδυνες εργασίες είναι οι βασικές αιτίες για την απίστευτη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Παραδέχτηκε, ωστόσο, το προφανές, ότι η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων συνδέεται με την έναρξη των έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο υπουργός Εργασίας δε βρήκε όμως να πει ούτε μια λέξη για τις εγκληματικές ευθύνες των εργοδοτών και της κυβέρνησής του στη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ή για τη συστηματική παραβίαση των κανόνων ασφάλειας και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας σε πολλούς χώρους δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ