Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Νέα αντιαγροτική επίθεση

Επί το «αντιαγροτικότερον» θα στραφεί η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που σχεδιάζεται να γίνει πράξη από το 2003. Οι συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να ανακοινωθούν, όπως έγινε γνωστό, στις 10 του Ιούλη ή και λίγο αργότερα. Ομως οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται νέα ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών της Ελλάδας. Κι αυτό γίνεται στο όνομα της διεύρυνσης της ΕΕ και των προκαταβολικών δεσμεύσεων ενόψει των νέων συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να περικόψει περαιτέρω τα κονδύλια των επιδοτήσεων στη γεωργία. Με άλλα λόγια, επιδιώκεται με το ίδιο ή και με μικρότερο ποσό, που προϋπολογίζεται για επιδοτήσεις στους «15» της ΕΕ, να επιδοτηθεί η γεωργία της διεύρυνσης των «25». Και ως πρόφαση, ανάμεσα σε άλα σαθρά επιχειρήματα, χρησιμοποιούνται οι έτσι κι αλλιώς αντιαγροτικές επιταγές του ΠΟΕ... Ετσι στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, που εκπροσωπεί η ΕΕ, ποδοπατώνται οι μικρομεσαίοι αγρότες της ΕΕ των «15», καθώς και των υπό ένταξη χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στα πλαίσια αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεθοδεύει σε πρώτο πλάνο τη δραστική μείωση των άμεσων ενισχύσεων (των επιδοτήσεων στην παραγωγή) και τη μεταφορά των πόρων στις λεγόμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις (ανάπτυξη της υπαίθρου, αγροτοτουρισμός, επιχειρησιακά προγράμματα και ενίσχυση δράσεων των ομάδων παραγωγών και άλλα τέτοια). Κι αυτή ήταν η όλη φιλοσοφία της «Ατζέντας 2000». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις υπάχρουσες πληροφορίες θα προταθεί η μειωση του συνολικού ύψους των ενισχύσεων κατά 3% ετησίως, αρχής γενομένης από το 2004 και για τα επόμενα εφτά χρόνια.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΕ σχεδιάζει τη δραστική μείωση της επιδότησης στα σιτηρά (της ειδικής ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι κατά 27%). Ως άλλοθι προτείνεται η καθιέρωση μιας μικρότερης ειδικής ενίσχυσης για στάρι εξαιρετικής ποιότητας, όπως θα λέγεται. Παράλληλα, πρόκειται να προταθεί νέα μείωση της εξευτελιστικής τιμής παρέμβασης που ορισε η Ατζέντα 2000, κατά 5% επιπλεόν. Κι αυτό βέβαια δε γίνεται για το καλό των σιτοπαραγωγών, αλλά για την εξοικονόμηση κονδυλίων, που θα μοιραστούν στο εξής ως μικρότερες ενισχύσεις, ενόψει της διεύρυνσης, μια και οι υπό ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις με σκληρό σιτάρι. Κατάργηση της παρέμβασης πρόκειται να προταθεί ακόμα και στη σίκαλη.

Αλλαγές, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχεδιάζεται να γίνουν και στο ρύζι. Οπως λέγεται σχετικά, δεν αποκλείεται να προταθεί η μείωση της τιμής παρέμβασης κατά 50% με την καθιέρωση ενός ψευτοαντισταθμίσματος στην στρεμματική ενίσχυση. Μείωση της στήριξης, δηλαδή των επιδοτήσεων, σχεδιάζεται και στα οπωροκηπευτικά, νωπά και μεταποιημένα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων στα εσπεριδοειδή και των επιδοτήσεων στη βιομηχανική ντομάτα και το συμπύρηνο ροδάκινο. Ως άλλοθι εδώ προτείνεται να αυξηθεί η στήριξη προς τα επιχειρησιακά προγράμματα και τις ομάδες παραγωγών... δηλαδή σε δράσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ανάπτυξη της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών και ελάχιστα αγγίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Το τελευταίο άλλωστε διαφάνηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 27/6 στο Λουξεμβούργο.

Εκτός αυτών δεν αποκλείεται μέσα στο 2002 ή και το 2003 να υπάρξουν οδυνηρές εκπλήξεις και σε άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας. Οπως, η αναμενόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα καπνά, δηλαδή το επισφράγισμα της οριστικής κατάργησης της επιδότησης από το 2005. Δεν αποκλείεται επίσης, στο δεύτερο εξάμηνο το 2003, μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας να «σκάσει» νέα πρόταση για το βαμβάκι, για στρεμματική ενίσχυση, μετά και το φετινό αλαλούμ. Αν και στο υπουργείο Γεωργίας κάποιοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και νωρίτερα, δηλαδή από φέτος. Νέα πρόταση αναμένεται και για το λάδι, όπου θα επιβεβαιώνονται τα προσυμφωνηθέντα της κυβέρνησης. Δηλαδή, από την εμπορική περίοδο 2004/2005 η επιδότηση στα λάδι να δίνεται ανά δέντρο και θα είναι πολύ - πολύ μικρότερη από αυτή που δίνεται τώρα ανά κιλό. Ομως και η κτηνοτροφία φαίνεται να ξαναμπαίνει στο στόχαστρο της ΕΕ. Εδώ κυκλοφορούν πληροφορίες που αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της επιδότησης ανά ζώο και να βρεθεί κάποια άλλη φόρμουλα στο πώς θα δίνονται ενισχύσεις, που θα είναι σαφώς κατώτερες από τις τωρινές. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως στο όνομα της επέκτασης προτείνεται από κάποιες πλευρές να επιδοτούνται τα κοπάδια...

Πάντως οι μέχρι τώρα θέσεις της κυβέρνησης για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ευθυγράμμισή τους με τις αντιαγροτικές επιλογές του Διευθυντηρίου της ΕΕ. Δηλαδή, επί της ουσίας, υπάρχει προκαταβολική συμφωνία για τη μείωση της στήριξης της ελληνικής γεωργίας, παρά τις όποιες ψευτοδιατυπώσεις δημιουργίας εντυπώσεων. Κι αυτό που γίνεται στην πράξη είναι το ξεπούλημα των συμφερόντων των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών και η καταρράκωση της ελληνικής γεωργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδεύει ωμά τα εκατομμύρια των ανέργων(2013-03-15 00:00:00.0)
Αποτελειώνουν τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές(2009-05-22 00:00:00.0)
Τα «ρίχνουν» στο στρέμμα...(2003-05-25 00:00:00.0)
Στις «κάννες» της ΕΕ!(2003-01-19 00:00:00.0)
«Θυσία» στο βωμό του ΠΟΕ(2002-12-18 00:00:00.0)
Νέο ευρω - τσεκούρι(2001-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ