Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στις «κάννες» της ΕΕ!

Μέσω ΚΑΠ και ΠΟΕ, η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας οδηγείται προσχεδιασμένα στη φτώχεια και το μαζικό ξεκλήρισμα

Να «χτυπήσει» με ένα σμπάρο... «τέσσερα τρυγόνια», αλλά και εκατομμύρια μικρομεσαίους αγρότες στην ΕΕ, επιδιώκει απροκάλυπτα πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι όταν λέμε «τέσσερα τρυγόνια» εννοούμε τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τις επικείμενες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), την ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ) και τη διεύρυνση της ΕΕ.

Στα μέσα του περασμένου Ιούλη, βγήκε στη φόρα, η κορυφή ενός νέου προκλητικότατου αντιαγροτικού σχεδίου. Ενός σχεδίου που δεν είναι αποσυνδεμένο από την προγενέστερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Ετσι, στα πλαίσια των όσων είχαν συμφωνηθεί στην «Ατζέντα 2000» και ενόψει των νέων συμφωνιών του ΠΟΕ και της διεύρυνσης, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, ανακοίνωσε στις 10/7 την πρώτη προκλητική δέσμη αντιαγροτικών προτάσεων για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Πιο συγκεκριμένα είχε προταθεί η μείωση κατά 3% ετησίως των κοινοτικών επιδοτήσεων, δηλαδή 20% από το 2004 μέχρι το 2010. Προτάθηκε επίσης, η αποσύνδεση των επιδοτήσεων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και η καθιέρωση εισοδηματικών ψευτοενισχύσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και η δραστική μείωση έως κατάργηση των τιμών παρέμβασης, δηλαδή την ελάχιστη προστασία στην τιμή παραγωγού σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα και κυρίως στα δημητριακά. Στην ίδια κατεύθυνση, προετοιμάζεται ήδη μια σειρά νέων πιο καταστροφικών μέτρων για βαμβακοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς κ.ά., που θα ανακοινωθούν μέσα στο 2003.

Παρά τη φτηνή προπαγάνδα εξαπάτησης και κοροϊδίας της κυβέρνησης, οι προτάσεις αυτές ενισχύθηκαν επί της ουσίας από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Εκεί αποφασίστηκε να «παγώσουν» ...μειούμενες, μέχρι το 2006 οι ήδη πετσοκομμένες δαπάνες για τη γεωργία των «15» και να περιοριστούν δραστικά στην πράξη, μετά το 2006. Ετσι στη Σύνοδο Κορυφής, αποφασίστηκε οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού για την ΚΑΠ των 25 της ΕΕ να είναι το 2004 42,9 δισ. ευρώ, το 2006 45,3 δισ. ευρώ και το 2013 48,5 δισ. ευρώ. Οσο για τις επιδοτήσεις των αγροτών των 10 υπό ένταξη χωρών, αυτές θα ξεκινήσουν το 2004 με 25% επί των κονδυλίων που διατίθεται για τους αγρότες των «15» και θα εξομοιωθούν με τις όποιες επιδοτήσεις θα υπάρχουν, το 2013.

Προκλητικές μεθοδεύσεις

Τις ήδη ληφθείσες αντιαγροτικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτώβρη και τα προειλημμένα ολέθρια σχέδια αποφάσεων της ΕΕ για το γεωργικό τομέα ήρθαν να «ενισχύσουν» στις 16/12 οι νέες ακόμα πιο προκλητικά αντιαγροτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ. Πιο συγκεκριμένα, προτάθηκε μείωση κατά 55% των αγροτικών επιδοτήσεων, 45% των επιδοτήσεων στις εξαγωγές και 36% στους δασμούς των αγροτικών προϊόντων. Επίσης, προτάθηκε ο μηδενισμός των δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου και η παροχή εγγυήσεων ότι οι πλούσιες χώρες θα μηδενίσουν τους δασμούς στις εισαγωγές του 50% τουλάχιστον των προϊόντων που εξάγουν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα παραπάνω, προϊδεάζουν τι πρόκειται να ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, με τις νέες ολοκληρωμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Με άλλα λόγια, θα είναι προτάσεις που θα κινηθούν σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση από τις αρχικές και για να καμουφλαριστεί αυτό θα γίνουν κάποιες διαχειριστικού χαρακτήρα ψευτοτροποποιήσεις, χωρίς να αλλάζει η ουσία. Για το θέμα αυτό συνεδριάζουν στις 22 Γενάρη οι Επίτροποι της ΕΕ και στις 27 - 28 Γενάρη θα γίνει η πρώτη συζήτηση στο πρώτο επί Ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Πάντως, παρά τις ψευτιές και τη σχετική μούγκα της κυβέρνησης, όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν πάμπολλες ενημερώσεις, διαβουλεύσεις και παζάρια και σε επίπεδο επιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Κι ό,τι ξεφούρνισε μέχρι τώρα και θα ξεφουρνίσει ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, προφανώς δεν είναι από κεφαλιού του... Ωστόσο, η κυβερνητική προπαγάνδα τους προηγούμενους μήνες έλεγε μόνο, πως διασφαλίστηκαν μέχρι το 2013 οι επιδοτήσεις. Και, βέβαια, η προπαγάνδα εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτών θα ενταθεί το ερχόμενο διάστημα. Αλλά δε διευκρινίζεται από την κυβέρνηση, που ως προεδρεύουσα αρχή της ΕΕ καλείται να διεκπεραιώσει την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, ποιες επιδοτήσεις διασφαλίστηκαν και τι σόι επιδοτήσεις... διασφαλίστηκαν, καθώς επίσης τι θα γίνει με τους μικρομεσαίους αγρότες και τη ζωή στην ύπαιθρο. Και με βάση, το τι έχει προσυμφωνηθεί και το τι τελικά θα γίνει, η κυβέρνηση δε δικαιούται να βγει στη συνέχεια και να διαλαλεί νέες διαπραγματευτικές επιτυχίες του τύπου ότι οι επιδοτήσεις δεν κόπηκαν όσο πρότεινε η ΕΕ, αλλά κατιτίς λιγότερο...

Ολα για το κεφάλαιο

Το ολοφάνερο της υπόθεσης είναι ότι πετσοκόβεται η στήριξη στη γεωργία, στο όνομα της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των εντολών και των κερδοσκοπικών επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Οι επιδοτήσεις κόβονται και ό,τι απομείνει θα μεταφερθεί από την παραγωγή στο εισόδημα και ανά γεωργική εκμετάλλευση, για να προκαταληφθούν και εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια στον ΠΟΕ τον ερχόμενο Μάρτη και Σεπτέμβρη. Μήπως... τελικά η ΕΕ πρότεινε πως θα κοπούν κατά 55% οι επιδοτήσεις στη γεωργία, για να εκθέσει τις ΗΠΑ που ανακοίνωσαν φέτος ότι αυξάνουν τις επιδοτήσεις στη γεωργία τα επόμενα έξι χρόνια μέχρι και 80%; Εκτός αυτών, φαίνεται πως στο όνομα της διεύρυνσης, δηλαδή στο άνοιγμα νέου κερδοσκοπικού πεδίου για το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές της ΕΕ στις 10 υπό ένταξη χώρες, ο πέλεκυς πέφτει πάλι στους αγρότες. Γιατί, δε συμφέρει μάλλον τους σχεδιασμούς της ΕΕ, να πάρουν τις υπάρχουσες επιδοτήσεις και οι αγρότες των δέκα υπό ένταξη χωρών... Συνεπώς, προαποφασίστηκε «να μοιραστεί η ζημιά» με τους αγρότες των «15». Το αποτέλεσμα θα είναι και στις 25 χώρες της ΕΕ οι μικρομεσαίοι αγρότες να οδηγηθούν ομαδικά και μαζικά στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Παράλληλα, οι δραστικές περικοπές που επιχειρεί η ΕΕ με τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις της, δηλαδή όχι μόνο να μη δοθούν πρόσθετα κονδύλια στη γεωργία, αλλά να πετσοκοπούν κι από πάνω τα ήδη περικομμένα, γίνεται εμφανές ότι επιδιώκεται προσχεδιασμένα η «ενίσχυση» άλλων κοινοτικών δράσεων. Οπως για παράδειγμα η ΚΕΠΑΑ, δηλαδή η χρηματοδότηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ σε όφελος των πολυεθνικών, πράγμα που σημαίνει τη συγκρότηση και γιγάντωση του ευρωστρατού, που θα έχει ως αντικείμενο δράσης τις απρόκλητες επεμβάσεις σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. Κι αυτό, για να δράσουν κερδοσκοπικά στη συνέχεια και υπό καθεστώς ασφαλείας, οι πολυεθνικές...

Οι «μάσκες» του ΠΟΕ...

Ετσι, μέσα σε ένα τέτοιο ευρύτερο ευρωσχεδιασμό προέκυψαν και οι πρόσφατες προτάσεις της ΕΕ για τον ΠΟΕ. Ομως, αυτό που συμπεραίνεται με βάση τα όσα συντελούνται σχετικά, είναι: Πως, τελικά, επιδιώκεται να μειωθούν οι τιμές και τα εισοδήματα των Ευρωπαίων αγροτών στα επίπεδα των αγροτών των φτωχών ή αναπτυσσόμενων χωρών. Μετά από τόσα χρόνια επιδοτήσεων, όπου ΗΠΑ και ΕΕ επέβαλαν μέσω αυτών στην παγκόσμια αγορά εξευτελιστικά χαμηλές τιμές παραγωγού, αποκαλύπτεται πως οι επιδοτήσεις λειτούργησαν ως «Δούρειος Ιππος», σε βάρος όλων των αγροτών του κόσμου. Και τα όποια φούμαρα περί ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και πολυλειτουργικότητας, φαντάζουν πλέον εξοργιστικά γελοία. Γιατί, με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που έχουν καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά, ποιος μικρομεσαίος αγρότης θα μπορεί να επιβιώσει και να καλλιεργήσει, έστω ακόμα κι αν λέγεται επιχειρηματίας αγρότης;

Αποκαλύπτεται, δηλαδή, πως «εκσυγχρονίστηκε» τελικά το ευρωσχέδιο για την εξασφάλισης ακόμα πιο φτηνών πρώτων υλών για τις πολυεθνικές, με ένταση της καταλήστευσης των παραγωγών και για ακόμα μεγαλύτερες και άνετες εμπορικές διεισδύσεις των πολυεθνικών στις αγορές του πλανήτη. Ομως, κανένας μικρομεσαίος αγρότης στην ΕΕ και όχι μόνο, δε θα έχει κανένα όφελος, αν γίνουν πράξη τα όσα σχεδιάζονται μέσω ΠΟΕ και τα όσα θα υλοποιηθούν μέσω της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Οσο για την κατάργηση ή μεγάλη μείωση των εισαγωγικών δασμών δεν πρόκειται να ωφεληθούν σε τίποτα οι αγρότες των φτωχών ή αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά οι πολυεθνικές που εγκαταστάθηκαν εκεί και λυμαίνονται παραγωγή και κόπους, ως ανελέητοι τσιφλικάδες. Και τελικά, αν καταργηθούν ολοσχερώς οι δασμοί για τα προϊόντα των φτωχών χωρών, αυτό που θα συμβεί στην πράξη είναι να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους οι πολυεθνικές, ενώ οι αγρότες και οι λαοί, θα βρεθούν ακόμα πιο ζημιωμένοι.

Οι βαστάζοι

Γίνεται, συνεπώς, εμφανές πως εκτυλίσσεται μια πολιτική επιβολής ολέθριων όρων και συνθηκών ασύστολης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, καθώς και απύθμενης υποκρισίας, σε βάρος όλων των αγροτών και όλων των λαών του πλανήτη. Σε επίπεδο χώρας, βέβαια, αποκαλύπτονται, για μια ακόμα φορά, οι ευθύνες της κυβέρνησης, της ΝΔ και όσων προασπίζονται την πολιτική της ΕΕ, εμφανίζοντας ως ρεαλιστικό δεδομένο τα όσα συντελούνται στο όνομα της παγκοσμιοποίησης!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ