Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΡΓΟΣ
Τα πορτοκάλια σαπίζουν στα χωράφια...

Τη χειρότερη καλλιεργητική χρονιά των τελευταίων χρόνων αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών καθώς το πορτοκάλι είτε μένει απούλητο είτε υποχρεώνονται να το πουλήσουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές από πέρσι στους εμπόρους - εξαγωγείς και στα εργοστάσια χυμοποίησης ενώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει καταστραφεί από τον παγετό και τις πολλές βροχοπτώσεις.

Με την έναρξη της συλλογής της κύριας παραγωγής επιτραπέζιων πορτοκαλιών, ξεκίνησε από την πλευρά των εμπόρων μια παραφιλολογία ότι οι τιμές που ζητούν οι παραγωγοί δεν είναι ανταγωνιστικές, χάνονται οι αγορές στην Ανατολική Ευρώπη, εισάγονται φτηνά πορτοκάλια από άλλες χώρες και ελλοχεύει ο κίνδυνος τα πορτοκάλια να μείνουν αδιάθετα. Ο στόχος προφανής, να πέσουν με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο κι άλλο οι τιμές. Παράλληλα οι έμποροι στη μεγάλη πλειοψηφία τους περίμεναν να εισπράξουν την εξαγωγική επιδότηση και δε βιάζονταν να αγοράσουν πορτοκάλια. Με «ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» δηλαδή.

Βέβαια οι έμποροι έχουν πλάτες και τα κάνουν... Εχουν τους κανόνες της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ που απλώς πλήττουν την παραγωγή των προϊόντων και βοηθάνε στο ξεζούμισμα των παραγωγών σε όφελος των μεγαλεμπόρων. Και αυτό γιατί η συμφωνία στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ (τώρα ΠΟΕ), που έγινε πριν έξι χρόνια και ολοκληρώνεται φέτος, προβλέπει ταυτόχρονη μείωση κατά 36% των δασμών εισαγωγής αλλά και του ύψους των εξαγωγικών επιδοτήσεων με αποτέλεσμα να ενισχύεται η εισαγωγή φτηνών πορτοκαλιών από άλλες χώρες. Παράλληλα μειώθηκε και κατά 21% ο όγκος των επιδοτούμενων ποσοτήτων.


Eurokinissi

Το συγκεκριμένο παράδειγμα που ακολουθεί είναι ικανό από μόνο του να καταδείξει ποια πολιτική έχει ακολουθηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πριν από 15-20 χρόνια, όταν ακόμα εξέλειπαν οι κανονισμοί της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ, οι πορτοκαλοπαραγωγοί ή καλύτερα οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών πουλούσαν τα προϊόντα τους στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες με την τιμή (περίπου στις 50 δραχμές) που τα δίνουν σήμερα!!! Δηλαδή 20 χρόνια αργότερα η τιμή του πορτοκαλιού αλλά και των υπολοίπων εσπεριδοειδών παραμένει στα ίδια επίπεδα!

Εκρηκτική κατάσταση

Η κατάσταση στην Αργολίδα είναι εκρηκτική. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μένει απούλητο καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι τιμές που δίνονται είναι κάτω του κόστους και το πορτοκάλι, λόγω των καιρικών συνθηκών, πέφτει στη γη και σαπίζει. Μια βόλτα στους πορτοκαλεώνες του κάμπου είναι άκρως αποκαλυπτική για την κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι πορτοκαλοπαραγωγοί.

«Φέτος είναι η πιο "ξεφτιλισμένη" χρονιά. Ο παγετός και η βροχόπτωση χτύπησαν το μίσχο κι έπεσαν τα πορτοκάλια κάτω. Σε όποιο χωράφι και να πας θα το δεις "στρώμα" χάμω. Αποζημιώσεις για την παραγωγή που έχει καταστραφεί δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί και για την υπόλοιπη, εξαγωγές, που θα συντελούσαν στην απορρόφησή της, ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Αλλους πόρους δεν έχουμε. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ζητάμε λύσεις, δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» μας λέει με οργισμένη φωνή ο πορτοκαλοπαραγωγός Θανάσης Γκολέμης από το Παναρίτη.

Καθώς περιδιαβαίναμε τον αργολικό κάμπο, σταματήσαμε μπροστά από μια πλάστιγγα όπου οι πορτοκαλοπαραγωγοί περνούν για να ζυγίσουν το πορτοκάλι και στη συνέχεια να το παραδώσουν είτε στο εργοστάσιο χυμοποίησης είτε στον έμπορα. Η εικόνα είναι συγκλονιστική. Ενα βουνό γεμάτο πορτοκάλια πεταμένα χύμα στο χώμα και δεκάδες φορτία παρατημένα με πορτοκάλι καθώς οι εξαγωγές δεν «περπατάνε» και τα εργοστάσια χυμοποίησης δεν παίρνουν άλλα. «Τα πορτοκάλια που βλέπεις εκεί παρατημένα, τα άφησαν χτες 15 παραγωγοί επειδή δεν μπορούν να τα διαθέσουν» μας είπε ο υπεύθυνος στην πλάστιγγα.

«Δράση πριν είναι αργά»!

«Η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής είναι δραματική» μας λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού στο Ανυφί, Γιώργος Αγγελόπουλος και συμπληρώνει: «Ηδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους μας που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα γιατί δεν είχαν να πληρώσουν το λογαριασμό. Χρειάζεται γενική δράση πριν είναι αργά. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών και να αποζημιώσει άμεσα και δίκαια τις ζημιές που έγιναν».

Ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ στην Αργολίδα, Νίκος Σιατερλής, επισημαίνει πως «τα προβλήματα για τη μικρομεσαία αγροτιά σχετίζονται με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που σταθερή επιδίωξή τους είναι να μειώσουν τον αγροτικό κόσμο από το 21% σε 7%. Η εφαρμοζόμενη πολιτική περιστρέφεται γύρω από αυτό το στόχο με αποτέλεσμα να εξοβελίζει τους αγρότες από τα χωράφια τους αφού δεν μπορεί να το κάνει με άλλο τρόπο» και προσθέτει: «Η δραματική μείωση των τιμών στο πορτοκάλι, η ανυπαρξία υποδομών στον αγροτικό τομέα και η πλήρης απουσία στήριξης της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, οδηγούν σιγά σιγά προς την έξοδο τη μικρομεσαία αγροτιά που πλέον με τα σημερινά δεδομένα αδυνατεί να παραμείνει στα χωράφια της και να συνεχίσει την παραγωγή».

«Σε αυτό το φόντο - συνεχίζει ο αγροτοσυνδικαλιστής - μοναδική προϋπόθεση ύπαρξης της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η ανάπτυξη και η ένταση των πολύχρονων και σκληρών διεκδικητικών αγώνων του συνεπούς αγροτικού κινήματος για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση τους αγρότες. Αυτό πρέπει να γίνεται σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης καθώς και η δική τους επιβίωση σχετίζεται άμεσα με την καλή οικονομική κατάσταση των αγροτών».


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ