Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξανά στις επάλξεις!

Προετοιμάζεται νέος αγροτικός ξεσηκωμός για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Μεγάλα συλλαλητήρια, στις 23 Γενάρη, σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση

Eurokinissi

Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση
Στα πρόθυρα ενός νέου αγωνιστικού ξεσηκωμού βρίσκεται η αγροτιά. Αμεσος «υποκινητής» των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων είναι η όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες - προβλημάτων επιβίωσης, πλέον - εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με τα μεγάλα συλλαλητήρια των πορτοκαλοπαραγωγών της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα που πέρασε, ενώ τη βδομάδα που έρχεται στον αγώνα μπαίνουν ορμητικά οι αγρότες της Θεσσαλίας - μεγάλα συλλαλητήρια θα γίνουν, στις 23 Γενάρη, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, καθώς και στα Φάρσαλα στις 28 του μήνα, ενώ συσκέψεις προετοιμασίας πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλίες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στις επαρχίες του νομού - κι αναμένεται ν' ακολουθήσουν οι συνάδελφοί τους σε πολλές άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Ξεκληρίζονται!

Οι αγρότες ξεσηκώνονται διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή, δραστική μείωση του εισοδήματός τους, που οδηγεί πολλούς ξωμάχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αγωνίζονται για να μην ξεκληριστούν και «πέσουν» στην ανεργία ή στα σκλαβοπάζαρα της Γερμανίας.

Ταυτόχρονα, παλεύουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματά τους και για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση, θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και θ' αναπτύσσει την αγροτική οικονομία προς όφελος του ελληνικού λαού. Γνωρίζουν, δε, ότι μόνο αν πετύχουν αυτόν το στόχο, θα μπορέσουν να κρατήσουν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους.

Ξέρουν, καλά πια, οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιχειρούν να τους «βγάλουν από τη μέση», για να πάρουν τη γη τους και να την παραδώσουν σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες. Εχουν αντιληφθεί ότι σ' αυτό αποσκοπεί η πολιτική των στρεμματικών περικοπών στις καλλιέργειες, των περιορισμών στην παραγωγή προϊόντων, των μειώσεων στις τιμές και στις επιδοτήσεις, της αύξησης στο κόστος παραγωγής, της τοκογλυφίας από την ΑΤΕ, των εξευτελιστικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από θεομηνίες.

Γι' αυτό και ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς στρέφεται, φανερά και καθαρά, κατά των κανονισμών και των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κατά των διατάξεων της «Ατζέντας 2000» και των αποφάσεων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα δίνει ιδιαίτερο βάρος στο σωστό και «καθαρό» περιεχόμενο των αιτημάτων της αγωνιζόμενης αγροτιάς, καθώς θέλει να γίνει αντιληπτό από όλους τους μικρομεσαίους αγρότες ότι ο αγώνας δε γίνεται για την ικανοποίηση κάποιων επιμέρους και «ειδικών» αιτημάτων - γιατί κι αν λυθούν κάποια μικρά προβλήματα, θα επανεμφανιστούν σε λίγο διάστημα ακόμα πιο οξυμένα και μαζί με άλλα - αλλά για να χτυπηθεί η «ρίζα» του αγροτικού προβλήματος που είναι η αντιαγροτική πολιτική, ώστε να μπορέσει ο αγρότης να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.

Κοινός ο αγώνας!

Γνωρίζουν, επίσης, οι αγωνιζόμενοι αγρότες ότι μόνοι τους δεν πρόκειται να πετύχουν το στόχο τους. Οτι είναι ανάγκη να συμπαρασταθούν, να συμπαραταχτούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, που πλήττονται από την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απ' αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το συλλαλητήριο στην Καρδίτσα αναμένεται να λάβει παλλαϊκό χαρακτήρα, καθώς συνδιοργανώνεται από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο - κήρυξε στάσεις εργασίας - την Ομοσπονδία ΕΒΕ και τους τέσσερις Εμπορικούς Συλλόγους του νομού - αποφάσισαν να κλείσουν για ένα χρονικό διάστημα τα μαγαζιά - ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει και δεκάδες άλλοι μαζικοί φορείς και οργανώσεις της περιοχής.

Προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου συμπαράταξης, προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, από άλλους εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους κι άλλους μαζικούς φορείς γίνονται και στα Τρίκαλα, ενώ κοινή κινητοποίηση των λαϊκών στρωμάτων προετοιμάζεται και στη Λέσβο.


Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών(2014-01-26 00:00:00.0)
Στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς(2009-01-28 00:00:00.0)
Στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς(2009-01-28 00:00:00.0)
Σταθερά και ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα(2009-01-23 00:00:00.0)
Στηρίζουμε τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς(2009-01-20 00:00:00.0)
Ερχεται νέος αγροτικός ξεσηκωμός(1998-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ