Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αποτελειώνουν τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Νέες αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν ενάντια στα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Σε πλήρη στραγγαλισμό οδηγούνται, με τις μεθοδεύσεις της ΕΕ, οι αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες στις ορεινές περιοχές

Eurokinissi

Σε πλήρη στραγγαλισμό οδηγούνται, με τις μεθοδεύσεις της ΕΕ, οι αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες στις ορεινές περιοχές
Να αποτελειώσει την αγροτιά στις ορεινές και θεωρούμενες μειονεκτικές περιοχές, που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας, σχεδιάζει η ΕΕ. Η Κομισιόν έχει φτιάξει σχετική πρόταση όπου προτείνει επανεξέταση των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινές και μειονεκτικές, επανέξεταση των επιδοτήσεων που δίνονται και αναφέρει ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν από το 2010.

Η ΕΕ στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ετοιμάζεται για νέα χειρότερα μέτρα, που, όπως φαίνεται και σ' αυτήν την περίπτωση, δε θα αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα όπως το πάει. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα αποχαρακτηριστούν με μια σειρά προφάσεις μια σειρά περιοχές, θα μειωθούν οι όποιες επιδοτήσεις δίνονται και προφανώς θα συρρικνωθεί και ο αριθμός των όποιων δικαιούχων. Στα πλαίσια της περικοπής κονδυλίων, η Κομισιόν σχεδιάζει να μειώσει τις εξισωτικές επιδοτήσεις, που δίνονται στην επικράτεια της ΕΕ, με το πρόσχημα των «στοχευμένων μέτρων». Παράλληλα, χωρίς να δίνονται πολλές διευκρινίσεις, προτείνει να μειωθούν και τα κριτήρια οριοθέτησης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και από 100 δείκτες που ισχύουν τώρα, τα κριτήρια θα γίνουν μόνο 8 και να είναι ίδια για όλη την ΕΕ. Την ίδια στιγμή τίθεται και θέμα για τις επιδοτήσεις που δίνονται από το Δ' ΚΠΣ ή αλλιώς για την αγροτική ανάπτυξη, όπου κι εδώ φαίνεται ότι θα υπάρξουν μειώσεις των ποσοστών επιδότησης.

Στη σχετική πρόταση γίνεται λόγος για «αποκλεισμό περιοχών στις οποίες οι γεωργοί έχουν υπερνικήσει τα φυσικά μειονεκτήματα» και ως τέτοιες αναφέρονται για παράδειγμα οι περιοχές με μεγάλο ποσοστό αρδευόμενης γης. Η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν νέους χάρτες με βάση το σχέδιο που προτείνει και να δηλώσουν ποιες περιοχές μπορούν να είναι πλέον επιδοτούμενες.

Η νέα αυτή πρόταση της Κομισιόν, αποτελεί άλλη μια πρόκληση σε βάρος των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι φτωχοί και μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, θα υποστούν μείωση και απώλειες και στις εξισωτικές επιδοτήσεις και στις κανονικές επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ. Και στη σχετική πρόταση της Κομισιόν ο υποκριτικός τίτλος είναι: «Προς μια καλύτερη στόχευση των ενισχύσεων στους γεωργούς των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα»...

Στη δεύτερη σελίδα της σχετικής πρότασης, διαφαίνεται η στοχοπροσήλωση της ΕΕ για την εξαφάνιση της γεωργίας και των μικρομεσαίων αγροτών. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές προωθείται κυρίως με μέτρα λαμβανόμενα στο πλαίσιο της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξης και συνοχή, επειδή αυτά ευνοούν τη διαφοροποίηση υπέρ μη γεωργικών δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τις τουριστικές επιχειρήσεις και την παροχή βασικών υπηρεσιών».

Η πρόταση αυτή της Κομισιόν καταρρίπτει το μύθο της αγροτικής ανάπτυξης και τη μεταφορά πόρων από τον πρώτο πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) στο Β' πυλώνα (προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι εξισωτικές επιδοτήσεις).

Η αγροτιά έχει άλλο ένα λόγο να καταδικάσει αυτή την ολέθρια πολιτική. Μια πολιτική, η οποία με κάθε μέσο και τρόπο, την οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Να καταδικάσει την πολιτική που οδηγεί την ελληνική ύπαιθρο στο μαρασμό.

Και εδώ αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά η αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζουν και υλοποιούν κάθε απόφαση της ΕΕ και «κοκορομαχούν» για το ποιος θα ήταν καλύτερος «διαπαραγματευτής». Τη λεγόμενη πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου τη διαφημίζουν και οι δύο τους. Αλλά ιδού τι σημαίνει ανάπτυξη της υπαίθρου για την ΕΕ. Παράλληλα αποκαλύπτεται και η οπορτουνιστική πολιτική του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ που με επιμέρους προτάσεις επιχειρεί να «φτιασιδώσει» και να κάνει πιο φιλική προς τους αγρότες μια αποδεδειγμένα αντιαγροτική πολιτική, που όλο και θα χειροτερεύει σε βάρος της αγροτιάς, της εργατιάς και των αυτοαπασχολούμενων.

Στις ευρωεκλογές της 7ης του Ιούνη πρέπει να καταδικαστεί η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Πρέπει να δυναμώσει η φωνή αντίστασης και πάλης που είναι το ΚΚΕ και να του δοθεί μεγαλύτερη δύναμη για να προβάλλει ακόμα πιο ισχυρή αντίσταση στο Ευρωκοινοβούλιο και στα όποια αντιαγροτικά μέτρα σχεδιάζει η ΕΕ. Το ΚΚΕ, κόντρα στην πολιτική συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και του μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, προτείνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό για την ενίσχυση και αναδιοργάνωση της αγροτικής παραγωγής μέσα στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ