Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Πυροτέχνημα» το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Στάχτη στα μάτια των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ ενόψει των ευρωεκλογών στις 7 Ιούνη επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για ενίσχυση 17.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Από τις προϋποθέσεις που τίθενται για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, προκύπτει ότι μόνο κατ' ευφημισμόν απευθύνεται στις πραγματικά μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας. Χρησιμοποιώντας τα κοινοτικά κριτήρια προσδιορισμού μιας επιχείρησης ως μικρομεσαίας, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους. Και αν το κριτήριο αυτό είναι συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το ίδιο και για τη χώρα μας, όπου η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απασχολούν μέχρι 3 εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, το προεκλογικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες έχουν τη νομική μορφή της ΕΠΕ και της ΑΕ.

Το ΚΚΕ

Με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Αλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, 20 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ με ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το νέο πρόγραμμα, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις, δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων της χώρας που βρίσκονται για τα καλά μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Εχει τα ίδια αρνητικά χαρακτηριστικά που είχαν και όλα τα προηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Απευθύνονται μόνο σε 17.000 ΜΜΕ (περίπου το 2% του συνόλου).

Το εύρος απασχόλησης, 0-50 εργαζόμενοι, είναι τέτοιο που, από ό,τι δείχνει η προηγούμενη εμπειρία, διευκολύνει τις μεσαίες επιχειρήσεις και αποκλείει πρακτικά τις επιχειρήσεις με 0-3 εργαζόμενους που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

Δε δίνει διέξοδο στα βασικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων που έχουν τη ρίζα τους στην επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων και σήμερα βρίσκονται σε ακόμα δυσκολότερη θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τέτοια μέτρα, δήθεν στήριξης των ΜΜΕ - στην πράξη ενός μικρού τμήματος κύρια μεσαίων επιχειρήσεων - αποτελούν κοροϊδία για τους ΕΒΕ γιατί:

Η κυβέρνηση εξήγγειλε 1 δισ. για προγράμματα και την ίδια στιγμή αρνείται να χρηματοδοτήσει τον ΟΑΕΕ που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με 500 εκατ. προϋπολογισμένο έλλειμμα για το 2009.

Βιάζεται να ανακοινώσει ευρωπαϊκά προγράμματα την προεκλογική περίοδο και κρύβει ότι αμέσως μετά τις εκλογές η εισφορά στον ΟΑΕΕ θα είναι κατά 16% υψηλότερη από το προηγούμενο δίμηνο.

Οτι τα νέα φορολογικά μέτρα για την κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων θα βγουν από τα συρτάρια την επόμενη των εκλογών.

Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν για μια ακόμα φορά ότι παίρνονται μέτρα για την ενίσχυσή τους. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν με ζήλο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι που γιγάντωσαν τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Αυτές οι πολιτικές που σιγοντάρισαν και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. έχουν τη συμβολή τους για την οικονομική κρίση.

Μόνο η ψήφος των αυτοαπασχολουμένων στο ΚΚΕ μπορεί σήμερα να ανοίξει ρήγματα στο δικομματισμό. Μπορεί αύριο να διευκολύνει τους αγώνες τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται στην πλάτη τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ