Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ...

(αφανίζουν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο)

ΕΙΝΑΙ καθημερινά τα εγκλήματα, που τον τελευταίο καιρό συντελούνται στην Αθήνα, αλλά και στη γύρω περιοχή, στην Αττική ολόκληρη. Με την «παντιέρα» των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτή η περιβόητη «νέα μεγάλη ιδέα», οι μπουλντόζες νύχτα - μέρα στο Μαραθώνα, στη Μερέντα, στα Μεσόγεια έχουν εξορμήσει σε σημεία σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ετοιμάζουν τα τσιμεντένια θηρία, ξενοδοχεία, αρένες και άλλες κατασκευές, που θα προσδώσουν, όπως χρόνια μας λένε, αίγλη στη χώρα μας.

ΣΕ ΠΟΙΟ απ' όλα αυτά τα εγκλήματα ν' αναφερθείς; Τι πρώτον τι δ' ύστατον καταλέξω; Αλλωστε ας μην ξεχνάμε πως τώρα, καθώς όλο και πιότερο ο χρόνος πιέζει, «σφίγγουν» όπως λέει ο λαός «τα γάλατα», η ασυδοσία τους, η αναίδειά τους, η κατασπατάληση για τα απίθανα της πάσης γης λιμοξίφτερα μεγάλων χρηματικών ποσών για σουίτες, αλλά και για μπαξίσια, θα πάρει ακόμη πιο μεγάλη, πυρετική έξαρση καθώς τα τρισεκατομμύρια χορεύουν.

ΕΧΟΥΜΕ βέβαια και τα εντοπίας προέλευσης λιμοξίφτερα κι αυτά έχουν για να στηρίξουν τη «μεγάλη ιδέα» των Ολυμπιακών, να ασχολούνται με όλα αυτά τα «υψιπετή» και να χάνουν τη φωνή τους, την πένα τους όταν στον δημοσιογραφικό ορίζοντα πολλά και σημαντικά για το λαό, τη νεολαία, τους εργαζόμενους ύψιστης σημασίας θέματα υπάρχουν.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» την περασμένη βδομάδα σε αποκαλυπτικό και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ μας δίνει όλα τα στοιχεία και τη διάσταση που έχει η εμμονή της κυβέρνησης να οικοδομήσει πάνω και μέσα στον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, θα 'λεγε κανείς και μοναδικό, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ).

ΚΙ ΕΙΝΑΙ αναμφίβολα η πράξη αυτή έγκλημα, που προκαλεί αγανάκτηση σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και σε φορείς που επισημαίνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η ανέγερση του νέου αυτού μουσείου κάτω από την Ακρόπολη, του οποίου οι εργασίες οικοδόμησης έχουν κιόλας αρχίσει.

ΝΑ υπογραμμίσουμε εδώ αυτά που είπε αναφορικά με το μουσείο ο κ. Β. Πετράκος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ότι η ανέγερση του ΝΜΑ «γίνεται εφιάλτης», γιατί για την κατασκευή του μέσα σε μια πολυάνθρωπη συνοικία, πρέπει να καταστραφεί ένα αρχαίο εκτεταμένο οικοδομικό συγκρότημα, άρτια διατηρημένο, το οποίο δεν έχει δημοσιευτεί. Ο,τι λέγεται γι' αυτό βασίζεται σε εικασίες...».

ΚΑΙ σαφέστερα ο ίδιος προσθέτει: «Ενα είναι βέβαιο: τα αρχαία που θα καταστραφούν αποτελούν πηγή για μια σχεδόν άγνωστη περίοδο της ιστορίας της Αθήνας. Επιστημονικά δεν ερμηνεύεται η πράξη που θα γίνει». Και με όλα αυτά τα δεδομένα πώς είναι δυνατόν η ανέγερση του ΝΜΑ να μη γίνεται εφιάλτης;

ΑΛΛΑ για όλα αυτά τα καταστροφικά και τερατώδη, που συντελούνται στην «καρδιά» της αρχαιολογικής Αθήνας, ευθύνες και χρέος να τα αποτρέψουν έχουν κι άλλοι, που λαλίστατοι σε πολλά άλλα αποφεύγουν να μιλήσουν, να καταδικάσουν την καταστροφή σημαντικότατων αρχαιοτήτων.

Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για την Αθήνα» έφερε, όπως έπρεπε, το θέμα της ανέγερσης του ΝΜΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, αλλά η πλειοψηφία του επικίνδυνα βραδυπορεί κι αυτό όταν όπως αποδείχτηκε κι από την προκαταρκτική συζήτηση ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής καταστροφής σημαντικότατων αρχαιοτήτων είναι άμεσος. Η έφοδος έχει αρχίσει και οι κύριοι της πλειοψηφίας είναι στο... περίμενε και να δούμε. Θα τρίζουν στον τάφο τα κόκαλα του πρώτου εκείνου αρχαιολόγου του Κ. Πιττάκη, που τόσο αγωνίστηκε για να διασώσει στα χρόνια της Επανάστασης κι έπειτα τις αρχαιότητες στην Αθήνα, μ' όσα γίνονται σήμερα...

ΕΙΝΑΙ πολύ διαφωτιστικά τα όσα στο ΔΣ είπε η αρχιτέκτονας Ρ. Λευκαδίτη από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), καλώντας το υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό του ΝΜΑ «να εγκαταλείψει την καταστροφική για τα αρχαία ευρήματα ανέγερση στο χώρο του Μακρυγιάννη, να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η αρχαιολογική έρευνα εκεί και να αναδειχτεί ως αρχαιολογικός χώρος».

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Ζωή Βαλάση τόνισε πως το ΝΜΑ κτίζεται με άδεια και επιμονή του ΥΠΠΟ σε αρχαιολογικό χώρο με πληθώρα ευρημάτων, που καταστρέφονται και κάνοντας αναφορά στη διάνοιξη του μετρό στην περιοχή, θύμισε πως στα 20 μέτρα βάθος ανέδειξε στοιχεία από το 17ο π.Χ. αιώνα. Φανταστείτε, πρόσθεσε, τι περιμένει ακόμη κρυμμένο κάτω από τα μόλις δυόμισι μέτρα της επιφάνειας που έχει ήδη ανασκαφεί... Δυστυχώς, αυτή η «κατάδυση» στην ιστορία της πόλης θα είναι αδύνατη... Θα 'χουν γίνει τσιμέντο.

ΕΦΙΑΛΤΗΣ, λοιπόν, όπως το προσδιόρισε ο ακαδημαϊκός και γεν. γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Β. Πετράκος. Κι είναι έγκλημα η εμμονή της κυβέρνησης να τσιμεντοποιήσει σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο, θάβοντας τις αρχαιότητες μιας ανολοκλήρωτης ανασκαφής. Ο Δήμος Αθηναίων, αλλά κι άλλοι φορείς επιστημονικοί και ιδρύματα έχουν χρέος να μιλήσουν και να ζητήσουν άλλο χώρο κατάλληλο για το ΝΜΑ. Βαριά, ασήκωτη η περιβόητη αυτή «νέα μεγάλη Ιδέα», οι Ολυμπιακοί του 2004, που μας φόρτωσαν. Κι έχουμε ακόμη χρέη πολλά και μεγάλα ανεξόφλητα...


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ