Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πνίγουν» τους μικρομεσαίους ψαράδες

Ολέθριες είναι για τους μικρομεσαίους ψαράδες και τους αλλιεργάτες, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, που ανακοινώθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 11/6.

Η ΕΕ προτείνει και επιδιώκει από το 2003 τη μείωση του αλιευτικού στόλου της ΕΕ κατά 8,5%, αρχής γενομένης από το 2003.Προτείνει, ακόμα, νέες περιοριστικές ποσοστώσεις στα αλιεύματα (μπαίνει πλαφόν και στις σαρδέλες), περαιτέρω μείωση του επιτρεπόμενου χρόνου αλίευσης, απαγορεύσεις στην κατασκευή νέων αλιευτικών σκαφών και δραστικές περικοπές κονδυλίων για ανανέωση - εκσυγχρονισμό σκαφών. Στον αντίποδα προτείνονται κάποια ψευτοκίνητρα για απόσυρση σκαφών και επανακατάρτιση των ανέργων ψαράδων. Κι όλα αυτά θα γίνουν στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης, με βάση το σχετικό κείμενο του Γκέτεμποργκ, που ψήφισε πέρσι τον Ιούνη ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να εμφανίσει ότι προασπίζεται τάχα τα συμφέροντα των ψαράδων. Παράλληλα κυκλοφορεί και μια φημολογία ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν «αγγίζουν» τους Ελληνες ψαράδες. Πράγμα όμως που διαψεύδεται και από την ίδια την πρακτική του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος μετά το Συμβούλιο Αλιείας στις 11/6 ανακοίνωσε πως πρότεινε την εξαίρεση της παράκτιας αλιείας και των μικρών αλιευτικών σκαφών από τα μέτρα περιορισμού και ότι επισήμανε τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκληθούν. Κι ανακοίνωσε επίσης πως ο Επίτροπος Γεωργίας υποσχέθηκε πως θα εξετάσει την περίπτωση των ψαράδων της Μεσογείου. Πιάσε το ψάρι και κούρευτο, δηλαδή...

Η ουσία πάντως είναι ότι ο Γ. Δρυς συμφώνησε στο Συμβούλιο με ό,τι ψήφισε πέρσι ο Σημίτης, δηλαδή με την ανάγκη να ενδυναμωθεί η περιβαλλοντική διάσταση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, που είναι και η πρόφαση της ΕΕ για να οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες Ελληνες ψαράδες και αλιεργάτες. Και, προφανώς για να προασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ιχθυοκαλλιεργητών, ζήτησε να εξεταστεί ξεχωριστά η περίπτωσή τους από την ΕΕ. Κατά τ' άλλα από τον Γ. Δρυ ζητήθηκε επίσης και η επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για μείωση του αλιευτικού στόλου της ΕΕ... και αύξηση των σχετικών κονδυλίων για απόσυρση και επανακατάρτιση. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση κοροϊδίας των ψαράδων, που έχει πολλά κοινά σημεία με ό,τι συμβαίνει σε βάρος των καπνοπαραγωγών.


Κείμενα:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ