Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Εκρηξη αλληλεγγύης και συστράτευσης

Στις 11 Ιούλη 2002, το ΠΑΜΕ οργανώνει εκδήλωση στις 11 το πρωί, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ και συγκέντρωση το βράδυ, ώρα 7.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη

Πορεία κατά της επιστράτευσης, στο λιμάνι

Eurokinissi

Πορεία κατά της επιστράτευσης, στο λιμάνι
Εκρηξη αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες, τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει «ντύσει στο χακί» από τις 21 Ιούνη 2002, για να ανακόψει τη μεγαλειώδη 4ήμερη απεργία τους, έχει ξεσπάσει από άκρη σ' άκρη της Ελλάδας!

Αμέτρητος είναι ο κατάλογος των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικάτων, των μαζικών φορέων, των φοιτητικών συλλόγων, των δήμων, των σωματείων, ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου, δημοτικών κινήσεων, που δηλώνουν τη συμπαράταξή τους με τον αγώνα των ναυτεργατών και κάνουν σαφές ότι είναι ετοιμοπόλεμοι, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα της απεργίας, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση με το κατάπτυστο, αντισυνταγματικό, φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση σε βάρος των ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων. Ολοι αυτοί οι φορείς απαιτούν εδώ και τώρα την αποστράτευση των ναυτεργατών, ενώ ξεκαθαρίζουν προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία έκπτωση στα όσα έχει κατακτήσει ο εργαζόμενος λαός με αγώνες και αίμα.

Ταυτόχρονα, πυρετωδώς ετοιμάζονται και αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αίσχος της επιστράτευσης. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σήμανε συναγερμό από την πρώτη κιόλας στιγμή επιβολής του στρατιωτικού νόμου στα καράβια, διοργανώνοντας μία ώρα μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λιμάνι που συγκλόνισε τον Πειραιά. Επίσης, το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους, συνδικάτα και φορείς να συγκεντρωθούν στις 11 Ιούλη 2002 στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη, που βρίσκεται στη μέση του λιμανιού. Για την ίδια μέρα, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει για τις 11 το πρωί εκδήλωση σε αίθουσα της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). Εκδήλωση, που θα αποτελέσει «βήμα καταγγελίας της κρατικής βίας και του κυβερνητικού αυταρχισμού σε βάρος των ναυτεργατών που εκδηλώθηκε με πολλές μορφές και έφτασε ως το σημείο κήρυξης στρατιωτικού νόμου με την πολιτική επιστράτευση».

Ο κατήφορος της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει στον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό της κατήφορο.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης δεν παραλείπει κάθε στιγμή να διαλαλεί ότι η επιστράτευση σε βάρος των ναυτεργατών «δεν έχει ημερομηνία λήξης», κάνοντας καθαρό ότι η μετατροπή των ακτοπλοϊκών πλοίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου το μόνο που κυριαρχεί είναι στρατοκρατία και εφοπλιστική ασυδοσία, έχει ένα σκοπό: Να τσακίσει το ναυτεργατικό κίνημα και να στείλει το μήνυμα σε όποιον σηκώνει κεφάλι.

Ενδεικτικό των επιδιώξεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός της προκλητικής άρνησης του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου να συναντηθεί την περασμένη Πέμπτη με εκπροσώπους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες» και αντιπροσωπεία από συνδικαλιστικούς φορείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Τα συνδικάτα καταδικάζουν

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, της οποίας μέλος είναι ο Κ. Κοκόγιας, ο οποίος στις 29 Μάη συμπαρατάχτηκε στην απεργία των ναυτεργατών με αποτέλεσμα να του σπάσουν το πόδι οι βατραχάνθρωποι, καταγγέλλει την επίθεση στο λιμάνι και την επιστράτευση σε βάρος των ναυτεργατών και τονίζει: «Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά έδειξε ότι είναι πιστός υπηρέτης των καπιταλιστών».

Τη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των ναυτεργατών καταδικάζουν, με ανακοινώσεις τους, η Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σωματείο Συνταξιούχων Ν. Εύβοιας, το Σωματείο ΒΕΤ ΑΕ (πρώην ΙΒΣ), το Σωματείο Εργαζομένων «Κελαϊδίτη», το Σωματείο Χειριστών Ν. Φωκίδας, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Λαμίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Φωκίδας, το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο», η ΠΕΑΦΕ. Επίσης, οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και Συνδικαλιστών Εύβοιας, Θήβας, Λιβαδειάς και Φθιώτιδας. Η Ενωση Οικοδομοεργατοτεχνιτών Καμ. Βούρλων, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας και η Ενωση Λογιστών Λάρισας. Ανακοινώσεις εξέδωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Μαγνησίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Νίκαιας - Κορυδαλλού «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίου Νικολάου Κρήτης.

«Το φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης που επέβαλε η κυβέρνηση για να σπάσει την απεργία των ναυτεργατών είναι μέτρο που δείχνει τον πανικό που έχει καταβάλει την κυβέρνηση μπροστά στον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική». Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Την πολιτική της επιστράτευσης, που κήρυξε η κυβέρνηση ενάντια στους ναυτεργάτες, καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου. Δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των ναυτεργατών και ζητά από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να σταματήσει άμεσα την πολιτική επιστράτευση.

Η απόφαση της κυβέρνησης «αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά το αντιδημοκρατικό - αυταρχικό προσωπείο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα αδιέξοδα συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια της ΕΕ και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Την ανοιχτή βία, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τον τρόπο που προσπαθεί να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική, καταγγέλλουν, ακόμα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού ΑΕΙΕΔΤΠ - (ΕΤΕΠ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και άλλες.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «ο ηρωικός αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας της εργατικής τάξης», τονίζει ότι «η απόφαση για πολιτική επιστράτευση μάς γυρίζει 30 χρόνια πίσω, στην εποχή του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" και καλεί όλους τους εργατοϋπαλλήλους να επιστρατευτούν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Ανακοινώσεις καταγγελλίας εξέδωσαν, επίσης, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το Εργατικό Φωκίδας και άλλα.

Tov αυταρχισμό της κυβέρνησης και την επιστράτευση των ναυτεργατών, καταγγέλλει με απόφασή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, τα Σωματεία Εργαζομένων των Δήμων Ν. Ιωνίας, Ηλιούπολης, Περιστερίου, Ελληνικού, Ιλίου, Κηφισιάς, Ερυθραίας, Κορυδαλλού, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους Δήμους Κερατσινίου, Περάματος, Θριασίου, Δάφνης. Ακόμα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, ενώ αναμένεται και τα σωματεία άλλων δήμων να συνεδριάσουν για το σκοπό αυτό.

Ανακοινώσεις έστειλαν το Συντονιστικό Δήμων Δυτικής Αθήνας, ο Δήμος Κερατσινίου, ο Δήμος Περάματος, το Δημοτικό Συμβούλιο Μελισσίων, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ν. Καρδίτσας, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πασσαρώνος του Ν. Ιωαννίνων.

H «Δημοτική Συμπαράταξη Γαλατσίου», ανάμεσα στ' άλλα, καλεί όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους, πέρα από τις οποιεσδήποτε πολιτικές τους επιλογές, να υπερασπιστούν τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα με μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες, όπως έκαναν και στο παρελθόν.

Την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην απεργία των ναυτεργατών, καταδικάζει, με απόφασή του, το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ, μέλη του οποίου βρέθηκαν στο λιμάνι, συμπαραστεκόμενοι στους απεργούς ναυτεργάτες και μάλιστα τραυματίστηκαν. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και τα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων Παντείου και Νηπιαγωγών, Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών (ΕΜΠ), Νομικής, καθώς και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Καταγγελίες έχουν εκδώσει ακόμα ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Ν. Σμύρνης και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το οποίο καταγγέλλει σε ψήφισμά του και τα βίαια επεισόδια της 29ης Μάη.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ