Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενας νεκρός, δύο τραυματίες

Ακόμα ένα θύμα της ασύδοτης εργοδοσίας και του κεφαλαίου προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο των νεκρών εργατών. Νεκρός έπεσε κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε εργοτάξιο στο λατομείο «Λέφα» (ανήκει στον Α. Λέφα) στα Μάρμαρα Ιωαννίνων ο 53χρονος Ν. Πλιακοπάνος που κατάγεται από το Μονολίθι Ιωαννίνων. Το δυστύχημα συνέβη στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής 19/7/2002 ενώ εργαζόταν σε συνεργείο ρίψης μπετόν για την κατασκευή τοίχου όπου έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος 4 μέτρων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων έχουν συλληφθεί οι υπεύθυνοι του εργοταξίου και με τη σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ ο ιδιοκτήτης του λατομείου Α. Λέφας διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείται.

  • Η χρησιμοποίηση ανειδίκευτου προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας ήταν η αιτία του τραυματισμού στο κεφάλι, του 24χρονου Ηλία Λεοντίου από τη Δεσφίνα, ο οποίος εργάζεται στην επιχείρηση «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (ΠΕΣΙΝΕ), από το προηγούμενο Γενάρη, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το εργατικό ατύχημα συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη, στις 8 το βράδυ (κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας), όταν ο Ηλίας Λεοντίου που εργαζόταν σε γερανογέφυρα μεταφοράς, άνοιξε το παράθυρο για να δει έξω, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του μεταξύ της καμπίνας της γερανογέφυρας και σωλήνα που ανασύρει ψημένες ανόδους (κάρβουνα). Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ωστόσο, το ατύχημα δεν είναι το μοναδικό. Πριν από καιρό από έκρηξη που έγινε σε βάνα ατμού άλλος εργαζόμενος παραλίγο να χάσει το μάτι του, ενώ μικρότερα ή μεγαλύτερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν συχνά στο εργοστάσιο της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ, στα Ασπρα Σπίτια (παραλία Διστόμου).

Σχολιάζοντας το γεγονός συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από το σωματείο εργαζομένων στην ΠΕΣΙΝΕ, επισημαίνουν ότι η εταιρία, εφαρμόζοντας τα αντεργατικά μέτρα και τους νόμους της κυβέρνησης, ασυδοτεί ακόμα και σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της. Από την άλλη η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) απλώς παρακολουθεί, αποδέχεται τα μέτρα και αρνείται το δρόμο της αγωνιστικής επίλυσης των προβλημάτων, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη συρρίκνωση του προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εφαρμογή της πολυειδικότητας, την είσοδο των εργολάβων και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

  • Σοβαρά τραυματίστηκε ο 27χρονος Αλβανός οικοδόμος Σινάνι Σαϊμίρ, όταν το Σάββατο 20 Ιουλίου έπεσε από τον 2ο όροφο νεοαναγειρόμενης οικοδομής όπου εργαζόταν στο Ν. Ρύσιο Θεσσαλονίκης. Ο τραυματισμένος εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου και νοσηλεύεται. Το Αστυνομικό Τμήμα Επανωμής διενεργεί προανάκριση προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες του ατυχήματος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετανάστης εργάτης έχασε τη ζωή του στα λατομεία της Μηλίνας (2019-12-17 00:00:00.0)
Κι άλλος νεκρός εργάτης σε λατομείο (2016-09-28 00:00:00.0)
65 χρονών, ακόμα στη δουλιά... (2005-07-02 00:00:00.0)
Νεκρός για το ...μεροκάματο (2004-09-16 00:00:00.0)
«Με το φόβο ότι δε θα βγούμε απ' τις στοές» (2003-09-25 00:00:00.0)
Υψηλή συμμετοχή παντού (1997-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ