ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιότυπη λογοκρισία σε μη αρεστές απόψεις

Τον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ απόψεων πολιτικών και κοινωνικών φορέων καταγγέλλουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός και Η. Παπαηλίας

Ο αποκλεισμός από τους μεγάλους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς των απόψεων διαφόρων πολιτικών και κοινωνικών φορέων προκάλεσε τη διαμαρτυρία και δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Π. Κρητικού και του Η. Παπαηλία, οι οποίοι και κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ.

Στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές επισημαίνουν τον «εκλεκτικό» αποκλεισμό διαφόρων πολιτικών και κοινωνικών φορέων και τονίζουν: «Γίνεται φανερό ότι αιτία αυτού του αποκλεισμού είναι ότι αυτές οι απόψεις αντιτίθενται στην "κυρίαρχη" άποψη, που κατά την υποκειμενική και πολλές φορές ιδιοτελή κρίση εκείνων που διευθύνουν τα ΜΜΕ θεωρούν ως κυρίαρχη».

Συνέπεια των παραπάνω, αναφέρουν οι δύο βουλευτές, είναι ο λαός να γίνεται ακροατής ή θεατής απόψεων που ενώ είναι κυρίαρχες στην κοινωνία εμφανίζονται από τα ΜΜΕ περιθωριακές ή μειοψηφικές απόψεις της κοινωνίας και αντίστροφα περιθωριακές αντιλήψεις της κοινωνίας εμφανίζονται από τα ΜΜΕ ως κυρίαρχες αντιλήψεις της. Και τονίζουν:

«Οπως είναι γνωστό, τα ΜΜΕ κάνουν χρήση συχνοτήτων που ανήκουν στο κράτος, δηλαδή στο κοινωνικό σύνολο, στο λαό. Δεν είναι, επομένως, δική τους περιουσία, ούτε αποκλειστικό τους δικαίωμα, αλλά δικαίωμα που τους έχει παραχωρηθεί κατά χρήσιν. Ετσι οφείλουν να το ασκούν χάριν του λαϊκού συμφέροντος, η δε συμμετοχή των κομμάτων στο κοινό για όλους χρόνο πρέπει να είναι ανάλογη με την εκλογική τους δύναμη. Κάθε αντίθετη σκέψη ισοδυναμεί με αποκλεισμό, με μεροληψία, με μία "ιδιότυπη λογοκρισία", η οποία είναι ανεπίτρεπτη στην εποχή μας.

Οταν διακηρύσσεται η προστασία των δικαιωμάτων πρέπει να επιβεβαιώνεται και στην πράξη. Πρέπει, κατά την άποψή μας, να επανακαθοριστεί ο ρόλος των ΜΜΕ με κριτήριο την ελεύθερη από αυτά και ακώλυτη μετάδοση απόψεων και θέσεων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι λειτουργούν στο όνομα της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας, αλλά και στο όνομα της κατοχυρωμένης συνταγματικά αρχής της ίσης μεταχείρισης».

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
Ερχεται «κύμα» ευρω-προπαγάνδας

Με αφορμή την επικύρωση της ένταξης της Ελλάδας στη «ζώνη του ΕΥΡΩ» η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μια τεραστίων διαστάσεων πλύση εγκεφάλου για τη διαφήμιση της ΟΝΕ

Η προπαγάνδα σχετικά με τον επερχόμενο «παράδεισο» της ΟΝΕ εντείνεται, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επικυρωθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, που συνέρχεται στην Πορτογαλία, η είσοδος της Ελλάδας στη «ζώνη του ΕΥΡΩ». Στη διαμόρφωση του σχετικού κλίματος εντάσσονται μια σειρά δραστηριότητες του πρωθυπουργού τα τελευταία 24ωρα, καθώς και πρωτοβουλίες για «φιέστες» οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, όπως οι διήμερες εκδηλώσεις στο Ζάππειο (Πέμπτη-Παρασκευή), που διοργανώνονται από την Εθνική Τράπεζα, όπου και θα εκφωνήσει ομιλία ο πρωθυπουργός. Ας σημειωθεί, επιπλέον, ότι ήδη, από την αρχή της βδομάδας, διαφημίσεις με φιλο-ΟΝΕ περιεχόμενο έχουν κατακλύσει τους τηλεοπτικούς - κυρίως τους κρατικούς - σταθμούς.

Οσον αφορά στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε κι αυτή ως αντικείμενο την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και η πραγματοποίησή της αξιοποιήθηκε για να προβεί ο Κ. Σημίτης σε σχετικές διθυραμβικές δηλώσεις. Οπως είπε αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, στην επικείμενο Σύνοδο «θα δοθεί το πράσινο φως για να συμμετέχει η Ελλάδα στον κεντρικό πυρήνα της ΕΕ». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε ότι «η Δευτέρα είναι μια σημαδιακή μέρα για την Ελλάδα»... επιδόθηκε στη συνήθη τακτική, βαφτίζοντας το «μαύρο άσπρο», όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει για το λαό αυτή η εξέλιξη. Υποστήριξε, συγκεκριμένα, ότι η είσοδος στην ΟΝΕ σημαίνει «ποιοτική αλλαγή στις σχέσεις μας με την ΕΕ», καθώς και διαμόρφωση «καλύτερων προϋποθέσεων σταθερότητας και ανάπτυξης», ενώ δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι πρόκειται για εξέλιξη που διευκολύνει την προώθηση της πολιτικής της «κοινωνικής συνοχής» (!) και την επίτευξη «πραγματικής σύγκλισης» με την ΕΕ...

Σε ανάλογο μήκος κύματος θα κινηθεί και η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκαλείται ενόψει της αναχώρησης του πρωθυπουργού για την Πορτογαλία και έχει ως ημερήσια διάταξη τις «προκλήσεις» που γεννά η «εντός ΟΝΕ» εποχή. Παράλληλα, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, προς τους οποίους - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του - θα μεταφέρει τις απόψεις του για τη συμμετοχή της Ελλάδας «στο σκληρό πυρήνα των αποφάσεων του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι»...

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως όλα δείχνουν, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής - αρχής γενομένης με την αναχώρηση του πρωθυπουργού για την Πορτογαλία την Κυριακή - θα αποτελέσει το έναυσμα για την εκδήλωση στο εσωτερικό της χώρας μιας παρατεταμένης πλύσης εγκεφάλου της κοινής γνώμης, η οποία θα δεχτεί τόνους «αναλύσεων», «συζητήσεων» και «ενημερωτικών» τρικ με θέμα τα «οφέλη» της Ελλάδας από την ένταξη στην ΟΝΕ...

Ο «σκληρός πυρήνας» στον κοινό παρονομαστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η συζήτηση για την «αρχιτεκτονική» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μέλλον. Στις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, για την «ομοσπονδιοποίηση» της ΕΕ, απάντησε προχτές ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, με άρθρο του στην εφημερίδα «Μοντ», ενώ στη συζήτηση παρενέβησαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Κοινός παρονομαστής όλων των προτάσεων είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός «σκληρού πυρήνα» στην ΕΕ. Οι διαφοροποιήσεις εμφανίζονται στο ποια κράτη θα συμμετέχουν σ' αυτόν και ο χαρακτήρας της «ομοσπονδιοποίησης».

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προωθεί την πρόταση για την ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ενωση με μια «κυβέρνηση», έναν πρόεδρο και ένα ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία απ' τους πολίτες των κρατών-μελών. Η πρόταση οδηγεί στην εκχώρηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών στα ομοσπονδιακά όργανα. Οσον αφορά στο ποιοι θα συμμετέχουν στο «σκληρό πυρήνα», η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει κατ' αρχήν τα ιδρυτικά κράτη της ΕΟΚ (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία).

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, που αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τις γερμανικές ηγεμονικές διαθέσεις, αποκρούει την «πρόταση Φίσερ». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, προτείνει με το άρθρο του στη «Μοντ» την «ομοσπονδία των εθνικά κυρίαρχων κρατών», τη διατήρηση δηλαδή των σημερινών χαρακτηριστικών της ΕΕ, και την προώθηση ορισμένων κρίσιμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η κατάργηση του «βέτο», η επέκταση της αρχής της ειδικής πλειοψηφίας για όλα τα θέματα, η μείωση του αριθμού των μελών της Κομισιόν, η επαναστάθμιση των ψήφων με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος της κάθε χώρας-μέλους και η αρχή της «ενισχυμένης συνεργασίας». Η υλοποίηση αυτών των αλλαγών οδηγεί μοιραία στη δημιουργία μιας ΕΕ «δύο ταχυτήτων». Η γαλλική πρόταση για το «σκληρό πυρήνα» περιλαμβάνει επιπλέον την Ισπανία και την Ιταλία.

Στο κοινό άρθρο τους στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας αποδέχονται ως γενική αρχή τη δημιουργία ενός «διευθυντηρίου», αλλά με πιο χαλαρή μορφή. Οι Μπλερ και Αθνάρ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, τονίζουν τις επιφυλάξεις τους για την «πρόταση Φίσερ» και υποστηρίζουν: «Ορισμένοι από εμάς μπορεί να επιθυμούν να προχωρήσουν λίγο πιο πέρα, λίγο ταχύτερα, αλλά όλοι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και τις διαδικασίες της (Ευρωπαϊκής) Ενωσης».

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ελληνικός στρατός, προσφορά στην ΟΝΕ

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, μετά την κοινή συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Στρατού που ετοιμάζεται αλλά και την ελληνική εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Οπως είπε, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας συμφώνησαν στις προτάσεις της πορτογαλικής προεδρίας, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της Φέιρα, στην Πορτογαλία, «να έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την εφαρμογή της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οπως είναι γνωστό στο Ελσίνκι είχε αποφασιστεί η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού 60.000 στρατιωτών με προοπτική το 2003 να είναι σε επιχειρησιακή ικανότητα.

Σε αυτό το στρατό η Ελλάδα διεκδικεί τη συμμετοχή της με εισιτήριο τις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες που κάνει. «Σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, έχει έναν προϋπολογισμό για την άμυνα και την ασφάλειά της, που είναι πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών». Και συνέχισε: «Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει από την πλευρά μας το στόχο να αξιοποιηθούν η ικανότητα, ο πλούτος και το δυναμικό που έχουν αποκτήσει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. (...) Διότι αυτά που έχουμε εμείς ήδη ως δυνατότητες, μπορούν άριστα να καλύψουν τα κριτήρια σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ώστε να μην υποβληθούμε σε περαιτέρω έξοδα».

Δηλαδή στην υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Στρατού οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και οι εξοπλισμοί τους: «Εμείς αυτή τη στιγμή διαθέτοντας διάφορα μέσα, όπως αεροσκάφη, υποβρύχια, πλοία, έχουμε επενδύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου 4 δισ., έτσι ώστε εμείς αυτά τα μέσα που διαθέτουμε, δεν τα διαθέτουν οι άλλοι. Φαίνεται ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στον Ευρωπαϊκό Στρατό», τόνισε.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πικετοφορίες για τη φίμωση του ΚΚΕ

Πικετοφορίες διαμαρτυρίας ενάντια στη φίμωση του ΚΚΕ διοργανώνει η ΕΠ Δυτικής Πελοποννήσου αύριο Πέμπτη. Συγκεκριμένα:

  • Στην Πάτρα: στις 7.30 μ.μ. από την πλατεία Πίνδου.
  • Στον Πύργο: στις 7.30 μ.μ. από τα γραφεία της ΝΕ Ηλείας (Πατρών 40).
  • Στην Κόρινθο: στις 8 μ.μ. από τα γραφεία της ΝΕ Κορινθίας (Κολιάτσου και Δερβενακίων).
  • Στην Κεφαλονιά: στις 8 μ.μ. από τα γραφεία της ΝΕ Κεφαλονιάς στην πλατεία Καμπάνας στο Αργοστόλι.
  • Στη Ζάκυνθο: στις 8.30 μ.μ. από τα γραφεία της ΝΕ Ζακύνθου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ