Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιότυπη λογοκρισία σε μη αρεστές απόψεις

Τον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ απόψεων πολιτικών και κοινωνικών φορέων καταγγέλλουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός και Η. Παπαηλίας

Ο αποκλεισμός από τους μεγάλους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς των απόψεων διαφόρων πολιτικών και κοινωνικών φορέων προκάλεσε τη διαμαρτυρία και δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Π. Κρητικού και του Η. Παπαηλία, οι οποίοι και κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ.

Στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές επισημαίνουν τον «εκλεκτικό» αποκλεισμό διαφόρων πολιτικών και κοινωνικών φορέων και τονίζουν: «Γίνεται φανερό ότι αιτία αυτού του αποκλεισμού είναι ότι αυτές οι απόψεις αντιτίθενται στην "κυρίαρχη" άποψη, που κατά την υποκειμενική και πολλές φορές ιδιοτελή κρίση εκείνων που διευθύνουν τα ΜΜΕ θεωρούν ως κυρίαρχη».

Συνέπεια των παραπάνω, αναφέρουν οι δύο βουλευτές, είναι ο λαός να γίνεται ακροατής ή θεατής απόψεων που ενώ είναι κυρίαρχες στην κοινωνία εμφανίζονται από τα ΜΜΕ περιθωριακές ή μειοψηφικές απόψεις της κοινωνίας και αντίστροφα περιθωριακές αντιλήψεις της κοινωνίας εμφανίζονται από τα ΜΜΕ ως κυρίαρχες αντιλήψεις της. Και τονίζουν:

«Οπως είναι γνωστό, τα ΜΜΕ κάνουν χρήση συχνοτήτων που ανήκουν στο κράτος, δηλαδή στο κοινωνικό σύνολο, στο λαό. Δεν είναι, επομένως, δική τους περιουσία, ούτε αποκλειστικό τους δικαίωμα, αλλά δικαίωμα που τους έχει παραχωρηθεί κατά χρήσιν. Ετσι οφείλουν να το ασκούν χάριν του λαϊκού συμφέροντος, η δε συμμετοχή των κομμάτων στο κοινό για όλους χρόνο πρέπει να είναι ανάλογη με την εκλογική τους δύναμη. Κάθε αντίθετη σκέψη ισοδυναμεί με αποκλεισμό, με μεροληψία, με μία "ιδιότυπη λογοκρισία", η οποία είναι ανεπίτρεπτη στην εποχή μας.

Οταν διακηρύσσεται η προστασία των δικαιωμάτων πρέπει να επιβεβαιώνεται και στην πράξη. Πρέπει, κατά την άποψή μας, να επανακαθοριστεί ο ρόλος των ΜΜΕ με κριτήριο την ελεύθερη από αυτά και ακώλυτη μετάδοση απόψεων και θέσεων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι λειτουργούν στο όνομα της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας, αλλά και στο όνομα της κατοχυρωμένης συνταγματικά αρχής της ίσης μεταχείρισης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κραυγαλέος αποκλεισμός του ΚΚΕ (2012-11-21 00:00:00.0)
Εγγυάται... την καταπολέμηση των σκανδάλων (2006-09-21 00:00:00.0)
Διαχρονικός «Καραγκιόζης» (2002-01-06 00:00:00.0)
Καρδιά σαν τη δική του (2001-02-09 00:00:00.0)
Καταδικάζεται ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ (2000-06-09 00:00:00.0)
Δύο μέτρα και σταθμά (1997-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ