Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συγκροτείται «παράλληλη διοίκηση»
  • Η κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία «ομάδων κρούσης» σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, που θα εφαρμόζουν συγκεκριμένες επιλογές της
  •  Σε «διωγμό» οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα

Ηδημιουργία μιας «δεύτερης διοίκησης» πάνω και έξω από τη «δημοσιοϋπαλληλία» υπό την άμεση καθοδήγηση της κυβέρνησης, καθώς και η δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων, κυρίως των «ανειδίκευτων», είναι δύο επιπρόσθετα μέτρα, που περιλαμβάνει το πακέτο των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό, που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη στο όνομα της αποτελεσματικότητας.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη χτεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό την Β. Παπανδρέου, η κυβέρνηση προχωρά σε κάθε υπουργείο στη σύσταση μιας υπηρεσίας πολιτικού σχεδιασμού και ανάλυσης, η οποία θα βρίσκεται «εκτός υπαλληλίας» και θα στελεχώνεται από ιδιώτες με αυξημένα προσόντα, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας ειδικές αποστολές (π.χ. υλοποίηση Γ` ΚΠΣ, διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες, κ.ά.). Οι συμβάσεις τους θα είναι ορισμένου χρόνου και, βέβαια, οι αποδοχές τους θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια νέα απόπειρα για τη δημιουργία μιας «παράλληλης ιεραρχίας» από στελέχη του ιδιωτικού τομέα αφοσιωμένα στην κυβέρνηση, που θα συγκροτούν υπηρεσίες -άμεσης επέμβασης που θα χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να υλοποιούν την αποστολή που κάθε φορά θα τους αναθέτει η κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες αυτές θα προσφεύγουν περισσότερο στη συνεργασία των αντίστοιχων ιδιωτικών εταιριών και λιγότερο ή καθόλου στους δημόσιους υπάλληλους και θα «εισάγουν» στη δημόσια διοίκηση τις μεθόδους παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ανάλογος είναι ο χαρακτήρας των λεγόμενων Ομάδων Κρούσης, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε ορισμένες «προβληματικές» υπηρεσίες, με σκοπό να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να δημιουργήσουν πρότυπα για ομοειδείς υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, θα συγκροτηθούν επτά τέτοιες ομάδες που θα εγκατασταθούν μέχρι τέλος Ιούνη σε ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ, στην Πολεοδομία Αν. Αττικής, στο ΚΤΕΟ Ελληνικού, στη ΔΟΥ Καλλιθέας, στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Χολαργού, σε ένα δήμο και σε μια Διεύθυνση Υγιεινής Νομαρχίας Αττικής που θα επιλεγούν. Σημειώνεται ότι πυρήνας και πρότυπο γι' αυτές τις ομάδες είναι η «Ομάδα 2000», η οποία είχε αναλάβει την αντιμετώπιση του «ιού» και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι ιδιώτες και «εκπρόσωποι» της κυβέρνησης. Επιπλέον, στο εξής θα συγκροτηθούν οι «ομάδες διοίκησης έργου» σε κάθε υπουργείο, που θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένο έργο και θα το υλοποιούν με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

Μείωση «ανειδίκευτου» προσωπικού

Την ίδια στιγμή, οι υπό κατάρτιση οργανισμοί των υπουργείων θα αποτελέσουν το όχημα για τη μείωση του αριθμού των «ανειδίκευτων» υπαλλήλων. Οπως είπε η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, οι οδηγίες για την κατάρτιση των οργανισμών είναι σαφείς. Πρώτον, δεν επιτρέπεται οι νέοι οργανισμοί να προβλέπουν επιπλέον θέσεις από τις ισχύουσες! Δεύτερον, να προβλέπουν περιορισμένο αριθμό μη ειδικευμένου προσωπικού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα με τους νέους οργανισμούς να εμφανιστεί ως «πλεονάζων» ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, οι οποίοι, σύμφωνα με την υπουργό, ή θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, πράγμα που είναι μάλλον ανέφικτο, ή θα καταταγούν σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες θα καταργούνται μόλις αποχωρούν από την υπηρεσία! Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι αυτό το προσωπικό να εξωθηθεί σε «εθελούσια έξοδο», μέτρο που η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2002. Στην πραγματικότητα, στους απόφοιτους Δημοτικού και Λυκείου δείχνεται η «πόρτα εξόδου», ενώ την ίδια στιγμή θα επιχειρηθεί η αλλαγή της σύνθεσης του προσωπικού με προσλήψεις πτυχιούχων που προωθούνται άμεσα και κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανόν ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο να μειωθεί σημαντικά, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι «ανειδίκευτοι» που θα φεύγουν θα αντικατασταθούν από πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της απογευματινής εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Αποφασίστηκε εντός δέκα ημερών οι υπουργοί να στείλουν στην Β. Παπανδρέου τις προτάσεις τους για τις υπηρεσίες αιχμής, από τις οποίες θα ξεκινήσει η εφαρμογή. Το θέμα θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει η υπουργός με την ΑΔΕΔΥ αύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο των «συλλογικών διαπραγματεύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ