Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Φυγή» σε πιο αντιδραστικές και αντιλαϊκές θέσεις

Θα καταθέσει προτάσεις νόμου για τρομοκρατία και ταυτότητες, με στόχο να πιέσει την κυβέρνηση αλλά και να συμβάλει στη διαμόρφωση της κοινωνικής συναίνεσης.

Την τακτική της πλειοδοσίας σε πιο αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες επιλογές θα εφαρμόσει η ηγεσία της ΝΔ το επόμενο διάστημα σε όλα τα «ανοιχτά» θέματα, έτσι ώστε και μεγαλύτερες πιέσεις να ασκεί και να εμφανίζεται ως δικαιωμένη. Αυτό ήταν το μήνυμα από τη χτεσινή, πρώτη μετά το έκτακτο συνέδριο, σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, στην οποία εξετάστηκε η στάση του κόμματος σε τρέχοντα θέματα. Από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν γίνεται φανερό ότι «η φυγή προς τα εμπρός», που διακηρύσσει ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι «φυγή» προς ακόμα πιο σκληρές αντιλαϊκές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα δύο βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χτεσινή σύσκεψη (τρομοκρατία, σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας) αποφασίστηκε να ετοιμαστούν και κατατεθούν προτάσεις νόμου, ώστε και την κυβέρνηση να διευκολύνουν και πιέσουν αλλά και να συμβάλουν στην καλλιέργεια του απαραίτητου κλίματος συναίνεσης στην κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει πρόταση νόμου για να καλυφθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο που αυτή τη στιγμή απουσιάζει! Οπως είναι γνωστό, η ΝΔ έχει ήδη ζητήσει την αλλαγή στη σύνθεση των δικαστηρίων και την «εξυγίανση» της Αστυνομίας, υιοθετώντας ουσιαστικά τις αιτιάσεις των Αμερικανών για έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, η ΝΔ ζητά να συσταθεί διακομματική επιτροπή, η οποία, όπως είπε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, είναι αναγκαία για να υπάρξει και «η κατάλληλη κοινωνική προετοιμασία»!

Πρόταση νόμου κατέθεσε χτες το απόγευμα η ΝΔ και για το θέμα των ταυτοτήτων, με βάση τη θέση της για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Στόχος είναι να «αναγκάσει την κυβέρνηση να έρθει στη Βουλή ώστε να γίνει μια συζήτηση και να την πιέσουμε προς την ανάγκη επιστροφής στο διάλογο». Η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη σύμπλευσή της με την Εκκλησία, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συμμετοχής στα συλλαλητήρια σκοταδισμού που διοργανώνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας. Επίσημα, είπε ο εκπρόσωπος, δε συμμετέχει η ΝΔ γιατί δε συμμετείχε στη λήψη αυτής της απόφασης(!), αλλά πρόσθεσε ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι τομεάρχες, όταν τέθηκε το ζήτημα της συμμετοχής τους στα συλλαλητήρια, τάχθηκαν υπέρ (Πολύδωρας, Νάκος, Καλός, κ.ά.), ενώ διαφώνησαν οι Ντ. Μπακογιάννη, Αλογοσκούφης, Παπαληγούρας).

Βαρύ κλίμα

Την ίδια στιγμή, η εσωκομματική κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της στο εσωτερικό του κόμματος, φθάνοντας στο σημείο να επηρεάζει και τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών, πρώτα και κύρια μεταξύ Καραμανλή και Ντ. Μπακογιάννη. Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί εκδηλώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών, όταν η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι μοιράστηκαν στις θυρίδες των βουλευτών οι ομιλίες που εκφώνησαν στο συνέδριο οι Εβερτ, Παυλόπουλος και Μανώλης, στις οποίες, όπως είπε, περιλαμβάνονταν ύβρεις σε βάρος της. Ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και διαβεβαίωσε ότι ισχύουν τα όσα είπε στη δευτερολογία του στο συνέδριο, δηλαδή ότι εμπιστεύεται όλα τα στελέχη. Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει το συνέδριο της ΝΔ, απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ