Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΘΡΟ - «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ»
Επαναφέρουν το ζήτημα της «17Ν» οι Αμερικανοί

Επαναφέρει το ζήτημα της «17Ν» η αμερικανική εφημερίδα -γνωστή για την απήχηση θέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών-, Washington Post, με χτεσινό (13/6) άρθρο της που τιτλοφορεί, ιδιαίτερα σκληρά, «Η Αποτυχία της Ελλάδας».

Αφού σημειώνει πως για 25 χρόνια η οργάνωση «έσπειρε θάνατο στην Ελλάδα», επεξηγώντας ότι «η μικρή ακροαριστερή ομάδα έχει φονεύσει 23 άτομα από το 1975, ξεκινώντας με το σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Ουέλς», η εφημερίδα προχωρά στο «πιο πρόσφατο θύμα (που) ήταν ο Ταξίαρχος Στέφεν Σόντερς, ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος που πυροβολήθηκε σε έναν πολύβουο δρόμο της Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα». Στο ενδιάμεσο των δύο αυτών φόνων, λέει η Post, η 17 Νοέμβρη, που «παίρνει τ' όνομά της από την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης ενάντια στη χούντα, έχει κάνει 146 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, στις οποίες περιλαμβάνονται και τρεις φόνοι». Πάντως, παραδέχεται η εφημερίδα, «τα περισσότερα θύματα της οργάνωσης υπήρξαν Ελληνες, συνήθως άνθρωποι σχετιζόμενοι με τα συντηρητικά πολιτικά κόμματα της χώρας».

«Κι όμως», γράφει η Post, «οι Ελληνικές αρχές δεν έχουν συλλάβει ποτέ ούτε ένα μέλος της 17 Νοέμβρη». Και προχωρά περισσότερο, σημειώνοντας πως «κάθε δημοκρατία θα μπορούσε να έχει προβλήματα στη μάχη της εναντίον καλο-οργανωμένων τρομοκρατών. Αλλά μέρος του προβλήματος της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 1999 όσον αφορά την παγκόσμια τρομοκρατία, οφείλεται στην "απουσία ισχυρής ηγεσίας του λαού από την κυβέρνηση..." Δημοφιλείς διαμορφωτές γνώμης γενικά υποβαθμίζουν την τρομοκρατία ως απειλή προς τη δημόσια τάξη, ακόμη και καθώς συνέχισαν να δρουν με ατιμωρησία σχεδόν».

Η εφημερίδα αναφέρει ένα γνωστό από πέρισι περιστατικό, όταν «τον Απρίλιο του 1999» (σ.σ.: εν μέσω του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας), «μια γυναίκα συνελήφθη επ' αυτοφώρω καθώς προσπαθούσε να ρίξει μια εμπρηστική βόμβα (σ.σ. ένα γκαζάκι στην πραγματικότητα) στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη», αλλά (προς απογοήτευση της εφημερίδας, προφανώς) «οι Ελληνικές αρχές την απελευθέρωσαν μετά από ολιγοήμερη κράτηση και ένα μέτριο πρόστιμο, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», χωρίς να αναφέρει το παραμικρό απο τα πραγματικά στοιχεία του περιστατικού.

Η Post αναφέρει ακόμη ένα σχόλιο όσον αφορά την «έλλειψη κινήσεων» από τις ελληνικές αρχές, από πλευράς της Εθνικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία των ΗΠΑ (5 Ιουνίου), η οποία εξέδωσε μια «αιχμηρή» εκτίμηση για την αντιτρομοκρατική δράση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «ενοχλητικά παθητική» και πρότεινε προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κατατάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών, οι οποίες «δε συνεργάζονται πλήρως» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η ίδια επιτροπή «πρότεινε η Ελλάδα να τιμωρηθεί», με τη θέση περισσότερων δυσκολιών για τους Ελληνες που προσπαθούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Η επιτροπή, τονίζει η εφημερίδα, «απηχεί τις ιδιωτικές απόψεις που έχουν διαμορφωθεί από καιρό πολλών στις υπηρεσίες κατασκοπίας των ΗΠΑ και των κοινοτήτων αστυνομικών, που ευρέως υποπτεύονται ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ελλάδας κλείνει τα μάτια μπροστά στη 17Ν για να κατευνάσει την ελληνική άκρα αριστερά»! (Η υπογράμμιση δική μας).

Οι Ελληνες αξιωματούχοι «από την πλευρά τους», αναφέρει η Post, «λένε ότι είναι αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, αλλά ότι στη 17 Νοέμβρη είναι δύσκολη η διείσδυση πρακτόρων. Επίσης, επικαλούνται το πρόβλημα των απειλών των τρομοκρατών εναντίον δικαστών και εισαγγελέων. Η ελληνική αντιτρομοκρατική μονάδα αναδιοργανώθηκε, και νέες συμφωνίες αντιτρομοκρατικής συνεργασίας προετοιμάζονται για υπογραφή, με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ (...)».

Και η αμερικανική εφημερίδα καταλήγει με μια ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή: «Για τώρα, λέει η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, θα δοθεί άλλη μια ευκαιρία στη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές - δε θα υπάρξουν κυρώσεις. Αλλά αν η Ελλάδα δε βελτιώσει δραματικά το λυπηρό της ιστορικό, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα έπρεπε να μελετήσουν μια προσέγγιση περισσότερο κοντινή στις σκληρές προτάσεις της επιτροπής». Για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφέρει «ευκαιρίες» στα αμερικανικά μονοπώλια (2013-08-08 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση μελετά τις αμερικανικές ...οδηγίες (2009-05-02 00:00:00.0)
Νέες «τρομο-απειλές» (2003-12-03 00:00:00.0)
Τρομοκρατία made in USA (2002-06-23 00:00:00.0)
Αυξάνουν τις πιέσεις οι Αμερικανοί (2000-06-17 00:00:00.0)
Κυβερνητική υπόκλιση στην αμερικανική πρόκληση (2000-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ