Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Αυξάνουν τις πιέσεις οι Αμερικανοί
  • Αποκαλυπτική ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία
  • Υπερθεματίζει ο αμερικανικός Τύπος

Η πιο σημαντική αλλά και ενδεικτική των προθέσεων των Αμερικανών συζήτηση αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας και τα αφορώντα τη χώρα μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην αμερικανική Γερουσία κατά τη διάρκεια σχετικής @@@@@@ακρόασης, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την τρομοκρατία. Στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας εξέφρασαν τις θέσεις τους ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρέσβης Μάικλ Σίαν , ο υποδιευθυντής του FBI για την αντιτρομοκρατία, Ντέιλ Γουάτσον, και ο αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και εγκληματικότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Τζέιμς Ρέινολντς.

Ανησυχούμε για την Ολυμπιάδα

Ο Μ. Σίαν εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για την έλλειψη προετοιμασίας για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης τρομοκρατίας στα σχέδια της Ελλάδας να φιλοξενήσει την επόμενη Ολυμπιάδα», τόνισε ο Μ. Σίαν, ο οποίος, αφού ανέφερε ότι «μια ασφαλής Ολυμπιάδα στην Ελλάδα είναι ένας στόχος που μοιραζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε ότι οι χώρες που φιλοξένησαν παλαιότερα τους Αγώνες προετοιμάζονταν για περισσότερα από έξι χρόνια.

Και οι τρεις αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα δεν ενεργεί με την ταχύτητα που θα ήθελαν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία στους κόλπους των αμερικανικών αρχών. Αυτό όμως δε σημαίνει, πρόσθεσαν, ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και κινητικότητα.

Ο ασθενέστερος κρίκος στην Ευρώπη

Ο Μ. Σίαν τόνισε ότι η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει σαφές ότι η Ελλάδα είναι ο ασθενέστερος κρίκος στην Ευρώπη. «Εχω επισκεφθεί την Ελλάδα, όπως και ο υφυπουργός κ. Πίκερινγκ. Είχαμε ειλικρινείς συνομιλίες με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για το τι αναμένουμε να πράξουν. Πρέπει να συλλάβουν, δικάσουν και φυλακίσουν τους τρομοκράτες. Τους δώσαμε ακόμη κατάλογο συγκεκριμένων μέτρων που θα πρέπει να λάβουν και θα τους βοηθήσουμε σ' αυτή την προσπάθεια. Εχουν αρχίσει να λαμβάνουν κάποια μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μετά την πρόσφατη δολοφονία του Βρετανού ταξιάρχου, να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να σημειώσουν πρόοδο προς αυτήν την υπόθεση, καθώς και στις άλλες που εκκρεμούν».

Ο Ντ. Γουάτσον ανέφερε ότι το FBI συνεργάζεται με την ελληνική πλευρά από το 1997: «Η άποψη του FBI είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει κάποια πρόοδο αλλά πρόκειται για μία αργή διαδικασία. Εάν προχωρούσαν με το ρυθμό που εμείς επιθυμούμε, η σύλληψη του Λεσπέρογλου, που ανέφερε ο γερουσιαστής Σαρμπάνης, θα συνεπαγόταν έρευνα εκτός της Ελλάδας ή θα αντιδρούσε ταχύτερα στο θέμα του DNA από την επίθεση στη γερμανική πρεσβεία. Εχουμε προσφέρει προγράμματα μετεκπαίδευσης. Το έργο όμως της ειδικής ομάδας που ασχολείται με τη "17 Νοέμβρη" συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιτύχουμε κάποια πρόοδο.

Υπάρχουν αντιξοότητες. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν. Εχω επισκεφθεί την Ελλάδα και έχω συνομιλήσει με τον πρέσβη κ. Μπερνς και με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει πράξει και ο διευθυντής του FBI. Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία. Δεν μπορώ να σας μιλήσω για το πρόγραμμα "visa waiver". Δεν είναι σωστό όμως να πούμε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Δεν έχουμε σημειώσει την πρόοδο που θα θέλαμε, αλλά κινούμεθα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Να εκδικασθούν στις ΗΠΑ»!

Ο Τζ. Ρέινολντς ανέφερε ότι «ορισμένα εγκλήματα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εκδικασθούν στις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, οι προσπάθειές μας με τις ελληνικές αρχές δεν απέδωσαν ώστε να εκδικασθούν αυτές οι περιπτώσεις στις ΗΠΑ. Οπως γνωρίζετε, υπογράφτηκε προσφάτως η συμφωνία δικαστικής αρωγής, η οποία ακόμα δεν έχει επικυρωθεί από τις ΗΠΑ και υπάρχει ένα σχέδιο αστυνομικής συνεργασίας με την Ελλάδα, η οποία ελπίζω ότι θα υπογραφεί».

«Η εισήγησή μας ήταν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τις επιδόσεις της Ελλάδας και του Πακιστάν», απάντησε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την τρομοκρατία, Πολ Μπρέμερ, που επίσης κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. «Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι μόνες κυρώσεις είναι η απαγόρευση πωλήσεων στρατιωτικών όπλων. Πιστεύουμε ότι ένας άλλος τρόπος κυρώσεων θα ήταν το Κογκρέσο να αποφασίσει ότι οι χώρες αυτές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων (visa waiver)».

«Οσον αφορά την Ελλάδα, γεγονός παραμένει ότι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι βοήθησαν στη διαφυγή του Οτσαλάν μέσω της Ελλάδας και ο Ελληνας πρέσβης στην Κένυα του προσέφερε καταφύγιο, μέχρις ότου συλληφθεί. Οπως ανέφερε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ελλάδα είναι ο ασθενέστερος κρίκος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Εάν τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας είχαν αποτέλεσμα κάποιες δηλώσεις και εάν τα γεγονότα αυτά οδηγήσουν την ελληνική κυβέρνηση να συλλάβει μέλη της "17 Νοέμβρη", όλοι θα καλωσορίζαμε μια τέτοια εξέλιξη».

Οι «Λος Αντζελες Τάιμς»

Στο ενδεχόμενο ακόμη και επιβολής μποϊκοτάζ κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναφέρεται κύριο άρθρο της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς», που επικρίνει την Ελλάδα για την αδυναμία της να ανακαλύψει τους τρομοκράτες της «17 Ν».

Προσθέτει δε ότι ένα άλλο κόστος για τους Ελληνες πολίτες θα μπορούσε να είναι η αφαίρεση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης χωρίς διαβατήριο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αφού αναφέρει το γεγονός της δολοφονίας του ταξιάρχου Σόντερς από τη «17 Ν», το κύριο άρθρο συνεχίζει ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης δεσμεύτηκε να κυνηγήσει τους μαρξιστές δολοφόνους του Βρετανού ακολούθου, αλλά έως ότου παρουσιάσει αποτελέσματα η υπόσχεσή του ακούγεται άδεια (hollow) στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Οι Ελληνες ηγέτες είναι σταθερά ήπιοι έναντι της πολιτικής βίας στους δρόμους και έχουν προσφέρει λίγη βοήθεια όταν ξένες υπηρεσίες προσπάθησαν να ανακαλύψουν τους δολοφόνους στο ελληνικό έδαφος. Εάν η Ελληνική Αστυνομία και οι άνδρες ασφαλείας αδυνατούν να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια σε αυτές τις υποθέσεις, δε θα πρέπει να περιμένουν την υποστήριξη των αρχών της ΕΕ όταν αντιστρέφονται τα τραπέζια και απειλούνται οι ελληνικοί θεσμοί.

Στα 25 χρόνια από τη δολοφονία του Γουέλς, η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδειχθεί ανίκανη ή απρόθυμη να επιλύσει αυτές τις υποθέσεις. Η εσωτερική πολιτική βρίσκεται στη ρίζα των αρνήσεων και των καθυστερήσεών τους. Τα αισθήματα αντιαμερικανισμού των Ελλήνων προέρχονται από την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τη στρατιωτική χούντα που κυβέρνησε τη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70, όπως επίσης και από την αντίθεση στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου».

«Εάν η Αθήνα θέλει να είναι απόλυτα αποδεκτή στην Ευρώπη - συνεχίζει η εφημερίδα - πρέπει να ενεργοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πιο συγκεκριμένα με τη σύλληψη των δολοφόνων του ταξιάρχου Σόντερς. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί το ίδιο επίπεδο δικαιοσύνης στην Αθήνα με αυτό που προσφέρουν τα άλλα μέλη της ΕΕ. Καθυστερήσεις αποτελούν πρόκληση για αντίποινα (retaliation). Οι Ελληνες πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον θέλουν να διακινδυνεύσουν την απώλεια της ελεύθερης χωρίς διαβατήριο πρόσβασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή την πιθανότητα ενός μποϊκοτάζ των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Η συμμετοχή στην ΕΕ έχει το κόστος της», καταλήγουν στο κύριο άρθρο τους οι «Λος Αντζελες Τάιμς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τα Βαλκάνια (2005-10-11 00:00:00.0)
Μια σειρά ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ (2003-03-02 00:00:00.0)
Το «αντιτρομοκρατικό» ενδιαφέρον του FBI για τα βιβλία των Αμερικανών... (2002-02-24 00:00:00.0)
Νεκρός ο απαχθείς δημοσιογράφος (2002-02-23 00:00:00.0)
Ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ (2000-06-10 00:00:00.0)
Αναβαθμίζεται ο ρόλος των Αμερικανών πρακτόρων στην Ελλάδα (1998-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ