Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις θέσεις Φίσερ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Υπέρ της μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ομοσπονδία και της καθιέρωσης της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων με την κατάργηση του «βέτο», τάχθηκε ο Γ. Παπαντωνίου

Πλήρως ταυτισμένος με τις αντιδραστικές θέσεις - παλιές και νεότερες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης - που προβάλλουν εκπρόσωποι των ισχυρών χωρών, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Μιλώντας σε ημερίδα της Εθνικής Τράπεζας για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στοιχίστηκε πίσω από τις γερμανικές θέσεις καθώς υιοθέτησε τις προτάσεις Φίσερ για μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ομοσπονδία κρατών. Επίσης, ο Γ. Παπαντωνίου τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του θεσμού της λήψης αποφάσεων με πλειοψηφία και του σταδιακού περιορισμού της χρήσης του «βέτο». Με τις συγκεκριμένες θέσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, είναι εμφανές ότι στο νέο περιβάλλον της μετα - ΟΝΕ εποχής, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπει τις όποιες θέσεις για μία έστω τυπική δημοκρατική συγκρότηση των κοινοτικών θεσμών και τάσσεται ανοιχτά πλέον, υπέρ των λύσεων που λύνουν τα χέρια των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών, να προωθήσουν θεσμικές λύσεις που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας, ο Γ.Παπαντωνίου, μεταξύ άλλων:

  • Διατύπωσε την άποψη ότι «η σταδιακή μετατροπή της υπερεθνικής οντότητας σε ομοσπονδιακή αποτελεί μια επιθυμητή εξέλιξη».
  • Υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή δομή δε σημαίνει υποβάθμιση του εθνικού κράτους και των επιμέρους πολιτικών συστημάτων.
  • Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, εν γνώσει του ότι πρόκειται για ένα μέτρο που κατοχύρωνε σε ένα βαθμό τις μικρότερες και αδύνατες χώρες όπως η Ελλάδα.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη, υποστήριξε πως «Οι νέες συνθήκες επιτρέπουν την επέκταση του θεσμού της λήψης αποφάσεων με πλειοψηφία και το σταδιακό περιορισμό της χρήσης "βέτο" μόνο σε περιπτώσεις που θίγονται κρίσιμα εθνικά συμφέροντα». Μάλιστα με κομπορρημοσύνη μικροϊμπεριαλιστή, συμπλήρωσε ότι «Η Ελλάδα, με αυξημένη αξιοπιστία, οικονομικά και διπλωματικά αναβαθμισμένη, έχει τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνει τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της Ενωσης».

Συμμεριζόμενος προφανώς τις απόψεις ότι η όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα δημιουργήσει αργά ή γρήγορα κοινωνικές αντιδράσεις, τάχτηκε υπέρ της προώθησης «δημοκρατικών» θεσμών ενσωμάτωσης των λαϊκών κινημάτων. Αναφερόμενος στην ανάγκη ότι οι θεσμοί και οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων, θα πρέπει να συνεχίζουν να λειτουργούν αποτελεσματικά στο νέο περιβάλλον, συμπλήρωσε ότι «Αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται μια αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση των θεσμών με τη διευρυμένη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε επίσης ότι «η μορφή της διακυβέρνησης πρέπει να στοχεύει στην πολιτική συνοχή της Ενωσης και στη δημοκρατική νομιμότητα».

Ο «σκληρός» τραπεζίτης

Από το ίδιο βήμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τα σχέδια των ισχυρών της ΕΕ στη μετα - ΟΝΕ εποχή. Με την ιδιότητα του τοποτηρητή των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, έκανε μια ομιλία που έβριθε από απειλές σε βάρος των εργαζομένων, για τα δεινά που τους περιμένουν (μείωση εισοδημάτων, ανεργία) αν δεν επιδείξουν πνεύμα σύνεσης και δεν προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Ευρωζώνης.

Στα πλαίσια αυτά:

  • Επισήμανε πως «όταν στα κράτη - μέλη μιας νομισματικής ένωσης, οι αγορές εργασίας και αγαθών χαρακτηρίζονται από δυσκαμψίες και η εθνική οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές επιπτώσεις μη νομισματικών παραγόντων, η μακροπρόθεσμη αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας των τιμών στην πράξη συντελείται με προσαρμογή των πραγματικών εισοδημάτων και της απασχόλησης». Με λίγα λόγια κάλεσε τους εργαζόμενους να μην τολμήσουν να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς γιατί - όπως υποστήριξε - θα πυροδοτηθεί ο πληθωρισμός και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε και μείωση των εισοδημάτων αλλά και άνοδο της ανεργίας!
  • Ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα και την ταχύτατη προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, στο όνομα της υιοθέτησης από 1/1/2001 του ευρώ. Με λίγα δηλαδή λόγια, ζήτησε άμεση λήψη φορολογικών μέτρων, περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις.
  • Υπέδειξε την προώθηση μέτρων που θα αυξάνουν την ελαστικότητα του χρόνου εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες... των εργαζομένων και των επιχειρήσεων! Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ζήτησε «αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, στα πλαίσια της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην απασχόληση απρόβλεπτων εξωγενών παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάσουν δυσμενώς την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ