Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι... υποταχύτητες της ΟΝΕ

«Η θεσμική ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1980 ολοκληρώνεται τώρα, με την πραγματική και ισότιμη ένταξη στην ΟΝΕ της Ενωσης του 2000... Ποτέ πια στη δεύτερη ταχύτητα...». Οι βαρύγδουπες αυτές φράσεις ειπώθηκαν προχτές από τον Κ. Σημίτη, στη διάρκεια της πανηγυρικής ομιλίας του στο Ζάππειο και, βέβαια, προβλήθηκαν ανάλογα -μέχρι και τίτλοι έγιναν- από τα αντίστοιχα ρεπορτάζ, όλων σχεδόν των χτεσινών εφημερίδων.

Στις χτεσινές εφημερίδες, όμως, υπήρχαν και ρεπορτάζ, σχετικά με τις προετοιμασίες της επικείμενης συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στη Φέιρα της Πορτογαλίας. Στα ρεπορτάζ αυτά, λοιπόν, μπορούσε ο καθένας να διαβάσει, ότι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί είναι και η Διακυβερνητική και, ιδιαίτερα, η προώθηση «της ενισχυμένης συνεργασίας λόγω της επιθυμίας ισχυρής πλειοψηφίας κρατών - μελών αφ' ενός να "απλοποιήσουν" τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυτόν τον τομέα και αφ' ετέρου να την επεκτείνουν σε νέους τομείς», όπως έγραφε το χτεσινό «Βήμα». Με άλλα λόγια, δηλαδή, να παίρνουν αποφάσεις με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Κι εκτός αυτού, οι ψήφοι της κάθε χώρας, να είναι ανάλογοι του πληθυσμού της.

Οπως καταλαβαίνετε, η «πρώτη ταχύτητα» της ΟΝΕ θα έχει πολλές και διάφορες «υπο-ταχύτητες», αλλά το τελευταίο... ξέχασε να μας το πει ο πρωθυπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ