Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από την πολιτική αντιπαράθεση στην προσωπική σπίλωση

Ησυζήτηση στο ΕΡΣ τις μέρες αυτές, της επίθεσης στον εκπρόσωπο της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλο, επαναφέρει στην επικαιρότητα την επικίνδυνη πορεία που ακολουθούν ορισμένα ΜΜΕ.

Την ώρα που ραδιόφωνα και τηλεοράσεις συκοφαντούν λαϊκές κινητοποιήσεις, θάβουν θέσεις κομμάτων, τροφοδοτούν το λαό με δόσεις χυδαιότητας και αποβλάκωσης, την ίδια ώρα, μερικά απ' αυτά αναγορεύονται σε πρωτεργάτες της πολιτικής εξαχρείωσης.

Η χυδαία και φασιστικού τύπου επίθεση στον εκπρόσωπο της ΝΔ, με στόχο τη σπίλωση της προσωπικότητάς του, το δημόσιο διασυρμό του από μερίδα των ΜΜΕ δεν είναι κάποιο μεμονωμένο ή τυχαίο περιστατικό. Η περίπτωση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο φαινόμενα εξαχρείωσης που και στο παρελθόν είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Απ' αυτήν την άποψη δεν είναι κάτι νέο, μόνο που σ' αυτή τη φάση και ιδιαίτερα μετεκλογικά φουντώνουν και αποκτούν νέα... «ποιότητα». Ποιότητα που συνίσταται στο ότι από τα υπονοούμενα για την αξιοπρέπεια και υπόληψη δημοσίων προσώπων, έχουμε περάσει πλέον στη χωρίς προσχήματα ανοιχτή συκοφάντηση. Το χαρακτηριστικό αυτό, η συστηματική επαναφορά του συγκεκριμένου ζητήματος από ορισμένα ΜΜΕ, αλλά και ιδιαίτερα η ανοιχτή κάλυψη που δίνουν σ' αυτή την πρακτική οι υπεύθυνοι του ραδιοφώνου (Flash), που κατέχει τα σκήπτρα σ' αυτή την άθλια επίθεση, αλλά και της τηλεόρασης του Antenna, δείχνουν τους στόχους και τις προθέσεις των κέντρων που εξυφαίνουν τέτοιες πρακτικές.

Φυσικά δεν αντέχουν κριτικής ούτε μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους διάφορες δικαιολογίες που ακούγονται περί «σάτιρας», ή περί «ακραίου ύφους των δημοσιογράφων», ή περί «μειωμένης αισθητικής τους».

Η ουσία βρίσκεται στο ότι σαν πολιτική αντιπαράθεση, επιχειρείται να εμπεδωθεί το ηθικό λιντσάρισμα, η προσωπική σπίλωση, ο διασυρμός πολιτικών προσώπων.

Η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη και κριτική γίνεται προσπάθεια να αντικατασταθεί με την υπόσκαψη της αξιοπρέπειας και προσωπικότητας η διαπόμπευση πολιτικών αντιπάλων με στόχο την εξόντωσή τους.

Η συνέχιση αυτών των φαινομένων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Πολύ περισσότερο που η αντιδραστική αυτή πρακτική συναντά την ενθάρρυνση (ανοιχτή ή μέσω της σιωπής) διαφόρων παραγόντων και πρώτα απ' όλα της κυβέρνησης. Η τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» που τηρεί στο θέμα της επίθεσης κατά του εκπροσώπου της ΝΔ, όχι μόνο δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της, αλλά δείχνει και το ποιόν του «εκσυγχρονισμού» που ευαγγελίζεται αυτή και αρκετά από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Τον «εκσυγχρονισμό» που έφτασε μέχρι του σημείου να τροφοδοτήσει και τουρκικά ΜΜΕ (μέσα από διάφορους διαύλους) για το συγκεκριμένο θέμα. Αν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να χαλιναγωγήσει δημοσιογράφους και ΜΜΕ που πίνουν νερό στο όνομά της. Δεν το έκανε. Οπως δεν το έκαναν και μια σειρά διανοούμενοι και παράγοντες της κοινωνικής και πνευματικής ζωής. Η ένοχη σιωπή τους δείχνει ότι προτεραιότητά τους είναι το να στοιχίζονται γύρω από τα διάφορα κέντρα του Μαξίμου (προφανώς για να σιτίζονται).

Ηθέση του ΚΚΕ για την επίθεση που εκδηλώθηκε κατά του Α. Σπηλιωτόπουλου δεν οφείλεται σε κάποια ηθικοπλαστική προσέγγιση. Οφείλεται στην εκτίμηση ότι η συνέχιση τέτοιων φαινομένων, όχι μόνο εμποδίζει το λαό να προβληματίζεται για τις αιτίες οξύτατων προβλημάτων, αλλά δημιουργεί και πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια των πιο αντιδραστικών θεωριών και πρακτικών. Σε έδαφος και συνθήκες χαμαιτυπείου που οδηγούν τέτοιες πρακτικές, αναπτύσσονται άνετα και ανεμπόδιστα ρατσιστικές, ακόμα και φασιστικές, απόψεις.

Το ΚΚΕ είναι σαφές. Μόνο η λαϊκή κατακραυγή και η μαζική καταδίκη των φορέων τέτοιων πρακτικών, μπορεί να ανακόψουν τα φαινόμενα εξαχρείωσης που τείνουν να μονιμοποιηθούν, αλλά και να νομιμοποιηθούν.

Διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι ανεξάρτητα από ιδεολογική, πολιτική τοποθέτηση πρέπει άμεσα να αντιδράσουν στην έρπουσα αθλιότητα. Η ανοχή, η σιωπή, το «δε με αφορά» δεν είναι μόνο πολυτέλεια. Είναι τελικά εφαλτήριο για τη διαιώνιση και ανάπτυξη της εξαχρείωσης. Αύριο κανείς δε θα δικαιούται να πει «δεν ήξερα». Τώρα, όλοι μπορούμε και πρέπει να βάλουμε φραγμό στην εξαθλίωση.


Του Μάκη ΚΟΨΙΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραπληροφόρηση και ιδιότυπη τρομοκρατία (2002-07-10 00:00:00.0)
Τζογάρουν σε αντιλαϊκά σενάρια (2002-02-01 00:00:00.0)
Ο κυβερνητικός μακαρθισμός (2000-06-28 00:00:00.0)
Να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία (2000-06-06 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία της... εξαχρείωσης (2000-04-03 00:00:00.0)
Με τη διαλεκτική των πολιτικών επιχειρημάτων (1998-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ