Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραπληροφόρηση και ιδιότυπη τρομοκρατία

Στη σεναριολογία και στην ονοματολογία που «ανθούν» τις ημέρες αυτές στις τηλεοπτικές οθόνες και σε μερίδα του Τύπου, με «πρωταγωνιστές» της παραπληροφόρησης δημοσιογράφους, παρεμβαίνουν με ανακοινώσεις τους το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και το Εποπτικό Οργανο του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων - μελών της ΕΣΗΕΑ.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κάνει έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων για έγκυρη και ουσιαστική ενημέρωση. Δυστυχώς όμως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τη στιγμή αυτή συσσωρεύονται ανησυχητικά φαινόμενα ανεύθυνης στάσης, παραπληροφόρησης, ονοματολογίας και σπίλωσης υπολήψεων σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες. Το ΔΣ αναφέρεται και στους «ρόλους» που παίζουν οι δημοσιογράφοι, υπογραμμίζοντας ότι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι δε θα πρέπει να «υποδύονται ρόλους που δεν τους ανήκουν».

Για ιδιότυπη τρομοκρατία με διασυρμό ατόμων και καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του το Εποπτικό Οργανο της ΕΣΗΕΑ. Μιλά για τακτική κανιβαλισμού και για μία κατάσταση που εξυπηρετεί «μόνο τις διάφορες επίσημες, ημιεπίσημες ή και ανεπίσημες» υπηρεσίες που έχουν τους δικούς τους στόχους. Υπηρεσίες που συχνά αποφεύγουν ν' αναλάβουν τις ευθύνες μιας επίσημης ενημέρωσης, «αναθέτοντας αυτό το ρόλο στους δημοσιογράφους, επιχειρώντας να τους μετατρέψουν σε ντετέκτιβ, αστυνομικούς και δικαστές».

Πολλά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά φαίνεται πως υποκύπτουν στον πειρασμό της ασυνείδητης εκμετάλλευσης «πληροφοριών» με απίθανα σενάρια στο βωμό του εμπορικού κέρδους, «φωτογραφίζοντας» σαν ενόχους «πρόσωπα τα οποία δε διώκονται καν ποινικά».

Το Εποπτικό Οργανο υπογραμμίζει, επίσης, πως είναι απαράδεκτη η αβασάνιστη υιοθέτηση, πόσο μάλλον η κατασκευή, σεναρίων παραπληροφόρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ