Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΑΦΗΝΑ
Τίμησαν την Αντίσταση με αποκαλυπτήρια Μνημείου

Μια συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης έγινε στη Ραφήνα, την περασμένη Κυριακή 7.7.2002, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, στο κέντρο της πόλης. Την εκδήλωση, διοργάνωσαν ο Δήμος και το Παράρτημα Ραφήνας της ΠΕΑΕΑ, ο γραμματέας του οποίου, Γιώργος Σύρος, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης. Αναφερόμενος στην αξία και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, ο ομιλητής υπενθύμισε το λόγο του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά: «Εγώ ένα λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα, μεθύστε με τ' αθάνατο κρασί του '21».

Στην κύρια ομιλία, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ραφήνας της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ, Γιώργος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού μας στα χρόνια της Κατοχής, στην ίδρυση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και τη δράση τους στην Αντίσταση που τιμώνται με την ανέγερση του Μνημείου. Σχετικά, τόνισε:

Ο ελληνικός λαός, κάτω από τη σημαία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, πολέμησε τον κατακτητή με απόντες λιποτάκτες από τα χρεοκοπημένα αστικά κόμματα και άλλους μεγαλόσχημους, που προτίμησαν τη θαλπωρή του Καΐρου παρέα με το βασιλιά τους και δίπλα στους πάτρωνές τους, τους Αγγλους, θα πει ο ομιλητής. Για να αναφερθεί, στη συνέχεια, στους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και στη συμμετοχή των κατοίκων της Ραφήνας.

Σήμερα, με την αποκάλυψη του μνημείου που συμβολίζει την τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Αντίστασης, θα τονίσει σε άλλο σημείο ο ομιλητής, στέλνουμε και ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, που αρνείται να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των θυμάτων του ναζισμού, δεν προωθεί την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών και αρνείται να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές.

Κάλεσε, τέλος, σε συστράτευση στον αγώνα για τη δικαίωση των ιδανικών και των οραμάτων της Αντίστασης, του ΕΑΜ. Για πλήρη ανεξαρτησία της χώρας, χωρίς πολεμικές βάσεις, ενάντια στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή στρατευμάτων μας σ' αυτές, για ειρήνη.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου(Φωτό: Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ)
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου(Φωτό: Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ)
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησαν πλήθος κόσμου από τη Ραφήνα και τις γύρω περιοχές, αλλά και παράγοντες της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ανάμεσά τους ο νομάρχης Αν. Αττικής Δ. Φράγκος και ο δήμαρχος Ραφήνας Α. Κεχαγιόγλου, ο λιμενάρχης και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ραφήνας, εκπρόσωποι κομμάτων και, βεβαίως, εκπρόσωποι πολλών παραρτημάτων της Αττικής, που με τα σύμβολα και τα λάβαρά τους έδιναν τον τόνο.

Η εκδήλωση έκλεισε με προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία του Εθνικού Υμνου και του «Επέσατε θύματα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ