Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ζητούν μερίδιο από την πίτα εξοπλιστικών προγραμμάτων

Τι συζήτησε η ηγεσία του ΣΒΒΕ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Πέντε σημεία συμφωνίας προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, για την αξιοποίηση του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΕΜΠΑΕ). Ουσιαστικά στη συνάντηση αυτή, που έγινε στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας διεκδίκησαν από την κυβέρνηση όσο γίνεται πιο ευνοϊκούς όρους στο μοίρασμα της πίτας των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρώτο από τα πέντε αυτά σημεία αφορά στην παρουσίαση- για πρώτη φορά- του νέου ΕΜΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη σε μια κοινή εκδήλωση που θα διοργανώσουν ο ΣΒΒΕ και το ΥΠΕΘΑ. Η παρουσίαση αυτή θα επαναληφθεί στα Ιωάννινα, την Κοζάνη και την Κομοτηνή για την έγκυρη και έγκαιρη, σύμφωνα τουλάχιστο με την επίσημη εξήγηση, πληροφόρηση των επιχειρήσεων της περιφέρειας. Στην ουσία, βέβαια, πρόκειται για μια προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης να μεταφέρει τις "πραμάτειές" της ανά την επικράτεια, σαν περιοδεύον τσίρκο με σκοπό να πείσει επιχειρηματίες και βιομηχάνους της περιφέρειας ότι μπορούν να τρέφουν ελπίδες πως θα ροκανίσουν κι αυτοί κόκαλο αν φροντίσουν να τα έχουν καλά με την κυβέρνηση και συμβάλουν στη σύσφιξη ακόμα φιλικότερων σχέσεων.

Το δεύτερο σημείο είναι η δημιουργία ενός μητρώου προμηθευτών και κατασκευαστών για τις προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία ΣΒΒΕ και ΥΠΕΘΑ. Αυτό μάλλον για να αποφεύγεται η "εισπήδηση" μη μυημένων στο κλαμπ των τρωκτικών.

Το τρίτο σημείο συμφωνίας εστιάζεται στην πραγματοποίηση συνάντησης του Γ.Ζ. Δρόσου , Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΔΑΒΕΤ), με τη διοίκηση του ΣΒΒΕ την επόμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη, "για την προώθηση της συνεργασίας των επιχειρήσεων της Β.Ελλάδας με το ΥΠΕΘΑ".

Το τέταρτο σημείο αφορά στη διοργάνωση της επόμενης πολεμικής έκθεσης "Defendory" στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας "αποκέντρωσης των σχετικών δράσεων". Μάλλον πρόκειται για προσπάθεια διεύρυνσης του κύκλου συνεργατών της κυβέρνησης στην προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων της πολεμικής βιομηχανίας, με το αζημίωτο βέβαια για τους συνεργάτες.

Τέλος, το πέμπτο και τελευταίο σημείο συνεργασίας αφορά στην υποστήριξη από τον υπουργό του αιτήματος για την τακτικότερη αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Πρίστινα για την ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που, να σημειωθεί, τελευταία διέρχεται τέτοια κρίση ώστε έχει καταντήσει σχεδόν ανύπαρκτος.

Σ' αυτό το τελευταίο δε χρειαζόταν και μεγάλη προσπάθεια να πειστεί ο κ. Τσοχατζόπουλος, αφού οτιδήποτε συμβάλει στη διευκόλυνση της άμεσης εμπλοκής της χώρας, δηλαδή της πλουτοκρατίας, στο πλιάτσικο των Βαλκανίων που ακούει στο όνομα "ανασυγκρότηση", αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ